Ποιοι ετοιμάζονται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης;

Το μεγαλύτερο project που κλήθηκε να διαχειριστεί το ΤΑΙΠΕΔ είναι το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η έκταση των 6.000 και πλέον στρεμμάτων αποτελεί μοναδικό φιλέτο καθώς είναι ένα τεράστιο ακίνητο στο οποίο μπορούν να κτιστούν τα πάντα, σε συνδυασμό με ένα εντυπωσιακό πάρκο, ανάλογο των μεγάλων πόλεων του κόσμου.
Στο Ελληνικό μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της χώρας και οι επενδύσεις που σχεδιάζεται να υλοποιηθούν θα αγγίξουν τα 5 δις ευρώ, δηλαδή το 2,5% του ελληνικού ΑΕΠ ενώ οι υπεραξίες που θα εγγραφούν είναι πολλαπλάσιες.

Έχουν περάσει πάνω από δυο χρόνια από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία για την αξιοποίηση της έκτασης. Συστήθηκε μέχρι και ειδική εταιρεία η «Ελληνικό Α.Ε.» για να προχωρήσει σε μελέτη αξιοποίησης και να αποτελέσει τη δικλείδα ασφαλείας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου. Το ακίνητο το διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ και ο διαγωνισμός βρίσκεται στην κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών. Όμως, παίρνει συνεχείς αναβολές και τώρα πλέον θα πάει για τον Ιανουάριο χωρίς να αποκλείεται και η οριστική αναβολή του. Άλλωστε, τα εμπόδια είναι πολλά για ένα τέτοιο μεγάλο έργο, όμως, το κυριότερο είναι ότι το ελληνικό δημόσιο δεν ξέρει τι ακριβώς θέλει να κάνει. Επίσης, μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη ενδιαφερόμενων με υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, όπως για παράδειγμα κάποια μεγάλη εταιρεία real estate από τη Δύση ή τα πετροδολάρια από την Αραβία που περιμένουμε και ποτέ δεν έρχονται. Οι μνηστήρες που έχουν μείνει είναι μια ισραηλινή εταιρεία, μια βρετανική και η Lamda του ομίλου Λάτση.

Όπως πληροφορούμαστε, παίζονται πολύ μεγάλα παιχνίδια γύρω από την απόκτηση της έκτασης για 99 χρόνια. Κατ’ αρχάς πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν την απορία τους γιατί να πουληθεί μαζί ένα οικόπεδο 6.000 στρεμμάτων κι όχι σταδιακά. Γιατί να δώσεις σε μια τιμή όλη την έκταση και να μην την κατατμήσεις ώστε να πετύχεις μεγαλύτερα έσοδα. Διότι άλλη είναι η αξία της έκτασης που βρίσκεται στην παραλία ή δίπλα στο γκολφ της Γλυφάδας κι άλλη προς την πλευρά της Λ. Βουλιαγμένης.

Επίσης, άλλη τιμή θα πιάσει το ακίνητο τώρα που η κτηματαγορά έχει καταρρεύσει κι άλλη μετά από 5 χρόνια. Μπορείς, λοιπόν να πουλήσεις τώρα ένα μέρος και μετά από καιρό να πουλήσεις σε υψηλότερες τιμές κάποιο άλλο.

Όμως, για έναν περίεργο όσο και ύποπτο λόγο, το ενδεχόμενο της κατάτμησης δεν το συζητά το ΤΑΙΠΕΔ. Γιατί άραγε; Μήπως χαλάει η όρεξη των ενδιαφερόμενων επενδυτών και μαζί και των κατασκευαστών που θα αναλάβουν το κτίσιμο χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων;

Ένα δεύτερο και πολύ σημαντικό θέμα έχει να κάνει με το τίμημα. Υπάρχουν φήμες που λένε ότι οι μνηστήρες θα δώσουν 500 – 600 εκατ. ευρώ μετρητά και θα υπογράψουν δεσμεύσεις για επενδύσεις 4-5 δις ευρώ. Και πάμε στην αποτίμηση. Για το άλλο φιλέτο, τον Αστέρα Βουλιαγμένης δόθηκαν περίπου 400 εκατ., θα δοθούν για ένα ολόκληρο Ελληνικό μόλις 500 εκατ. Σκεφτείτε το εξής: Η έκταση του Αστέρα είναι 300 στρέμματα, δηλαδή μόλις το 5% της έκτασης στο Ελληνικό και μόλις το 1/3 της έκτασης που καταλαμβάνει ο Άγιος Κοσμάς με τη μαρίνα. Ακόμη και «χοντρικούς» υπολογισμούς να κάνουμε, είναι δυνατόν να συζητούν για τέτοια τιμήματα για 6.000 στρέμματα γης;

Κομμάτι – κομμάτι να το πουλήσουν, στρέμμα – στρέμμα, είναι σίγουρο ότι θα βγάλουν πολλαπλάσια έσοδα. Πώς λοιπόν διασφαλίζονται τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου αν δοθεί το φιλέτο της Ευρώπης κοψοχρονιά; Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα έχουμε να κάνουμε με το μεγαλύτερο ίσως μεταπολιτευτικό οικονομικό σκάνδαλο.

Τα παιχνίδια που παίζονται, επίσης, είναι πολλά και τα συμφέροντα μεγάλα. Κάποιοι π.χ. συνδέουν την εκμετάλλευση του Ελληνικού με την άδεια για καζίνο που έχει η Hyatt για την Πάρνηθα και που θέλει να φύγει από εκεί. Πιέζουν, λοιπόν, κάποιοι να προβλέψει το ΤΑΙΠΕΔ και τη δημιουργία ελληνικού Λας Βέγκας στην καρδιά του Ελληνικού, μαζί με τα κτίρια γραφείων, τα καταστήματα και τις κατοικίες.

Και μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να πούμε ότι στο παρασκήνιο ακούγονται πολλά για εμπλοκή μεγαλοκατασκευαστών, ισχυρών παικτών του real estate , τραπεζικών ομίλων της Ελλάδας και του εξωτερικού και διάφορων μεσολαβητών και μιζαδόρων που κάνουν lobbing για τα συμφέροντα του ενός και του άλλου επιχειρηματία.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να προσέξει πολύ διότι το Ελληνικό είναι εθνική υπόθεση. Μπορεί να αποτελέσει την αρχή της μεγάλης ανάπτυξης στην Ελλάδα και μπορεί να γίνει ο κινητήριος μοχλός της κατασκευαστικής έκρηξης. Μπορεί να φέρει μεγάλους επενδυτές και τεράστια κεφάλαια και να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας καθώς χιλιάδες άνθρωποι θα απασχοληθούν κατά τη διάρκεια της κατασκευής και μετά. Αν, όμως, επιλεγεί η αδιαφάνεια και το μοίρασμα της δουλειάς σε συγκεκριμένα συμφέροντα τότε μπορεί να γίνει η ταφόπλακα για κάθε κυβέρνηση που θα βάλει την υπογραφή της σε ένα μεγάλο σκάνδαλο.

Το antinews γνωρίζει καλά το θέμα και θα επανέλθει, επειδή δεν πρέπει να μένουν ανεξέλεγκτοι κάποιοι που διαχειρίζονται τέτοια τεράστια έργα.

antinews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις