Οργισμένοι Πορτογάλοι Εισέβαλαν Στο Κοινοβούλιο


Χιλιάδες Πορτογάλοι διαδήλωσαν σήμερα μπροστά από το κοινοβούλιο κατά των σημαντικών περικοπών στις δημόσιες δαπάνες που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2014, ενώ ομάδα αγανακτισμένων πολιτών εισέβαλε και διέκοψε την παρουσίασή του.

«Κυβέρνηση εκτός νόμου», «ο προϋπολογισμός είναι ληστεία» και «αρκετά τρόικα!», ήταν κάποια από τα συνθήματα που είχαν γράψει στα πανό οι διαδηλωτές, που διαμαρτύρονταν κατά της κεντροδεξιάς κυβέρνησης και της τρόικας. «Έχει έρθει η ώρα να φύγει η κυβέρνηση», φώναζαν οι διαδηλωτές που είχαν βγει στους δρόμους έπειτα από έκκληση του συνδικάτου CGTP, του μεγαλύτερου της Πορτογαλίας που πρόσκειται στο κομμουνιστικό κόμμα.

Το CGTP θεωρεί ότι θεωρεί ότι ο προϋπολογισμός του 2014 «καταστρέφει την εργασία, κλέβει τους μισθούς και τις συντάξεις, προχωρά σε περικοπές στην υγεία, την κοινωνική προστασία και την εκπαίδευση».

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η τελική μορφή του οποίου θα ψηφιστεί στις 26 Νοεμβρίου, προβλέπει περικοπές και επιπλέον φόρους ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 2,3% του ΑΕΠ.


«Δεν κρύβω ότι είναι ένας δύσκολος προϋπολογισμός. Όλα τα μέλη της κυβέρνησης έχουν συναίσθηση των θυσιών που ζητούνται από τους Πορτογάλους», δήλωσε ο πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο ανοίγοντας τη συζήτηση στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέες αυτές θυσίες δικαιολογούνται επειδή είναι το «κλειδί» για να μπορέσει η Πορτογαλία να ολοκληρώσει τον Ιούνιο του 2014, όπως προβλέπεται, το πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που διαπραγματεύτηκε τον Μάιο του 2011 με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε αντάλλαγμα του δανείου των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβε.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται κυρίως στο στόχαστρο του προϋπολογισμού, που προβλέπει μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τους. Τα συνδικάτα των δημόσιων υπαλλήλων έχουν καλέσει σε απεργία την επόμενη Παρασκευή, ενώ θα προηγηθούν κινητοποιήσεις στον τομέα των δημόσιων μεταφορών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας, που επίσης πλήττονται από τα μέτρα του προϋπολογισμού, έχουν καλέσει σε απεργία στις 21 Νοεμβρίου στη Λισαβόνα.

πηγη
madatoforos

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις