Το μυστικό σχέδιο για να μεταθέσουν τα έκτακτα μέτρα τον Απρίλη

Το μυστικό σχέδιο για να μεταθέσουν τα έκτακτα μέτρα τον Απρίλη
Το «deal» Τρόικας και κυβέρνησης Που θα κάτσει η μπίλια και με ποιον τρόπο θα βρεθεί η χρυσή τομή που αναζητείται
Το «σενάριο»  μέχρι στιγμής έχει ως εξής: η Τρόικα πιέζει, η κυβέρνηση αντιστέκεται. Αυτό το έργο βλέπουμε να παίζεται τα τελευταία 24ωρα, με την μεν ελληνική πλευρά να υποστηρίζει ότι «το δημοσιονομικό κενό φθάνει το πολύ τα 500 εκατ. ευρώ»  και τους δε δανειστές να αντιτείνουν ότι αυτό είναι μεγαλύτερο «αγγίζοντας τουλάχιστον τα 2 δις ευρώ!».     
     
Που θα κάτσει η μπίλια και με ποιον τρόπο θα βρεθεί η χρυσή τομή που αναζητείται; Η κυβέρνηση με τίποτα δεν θέλει να υποχρεωθεί μέσα στο 2013 να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Θεωρούν ότι αυτό θα γκρεμίσει συθέμελα το success story που προσπαθεί ο Πρωθυπουργός να οικοδομήσει. Από την άλλη πλευρά όμως ο χρόνος είναι αδυσώπητος και η Τρόικα δεν θέλει με τίποτα να δώσει στην Ελλάδα την αίσθηση της χαλάρωσης.
Όμως δεν είναι μόνο αυτό: αλλά επιπροσθέτως οι δανειστές πλέον λίγο νοιάζονται για την υπόθεση της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Το σκεπτικό τους είναι πως ακόμα κι αν μια νέα κυβέρνηση την επόμενη μέρα αρνηθεί να εφαρμόσει το Μνημόνιο, σε μία τέτοια περίπτωση οι ίδιοι είναι πλήρως διασφαλισμένοι έχοντας βάλει ως υποθήκη τεράστιας αξίας δημόσια περιουσία την οποία την επόμενη μέρα δεν θα διστάσουν να κατάσχουν. Η κυβέρνηση ξέρει ότι τα νέα μέτρα θα είναι αναπόφευκτα. Αλλά όσο στήνεται το σκηνικό πρόωρων εκλογών και ευρωεκλογών, κάτι τέτοιο θα ήταν πολιτικά καταστροφικό.
Το deal που επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα να συνάψει η κυβέρνηση με την Τρόικα είναι το εξής: η Τρόικα δίνει στην Ελλάδα λίγο χρόνο χωρίς την επιβολή πρόσθετων μέτρων, και η κυβέρνηση δεσμεύεται να μεταθέσει την λήψη νέων μέτρων για την ερχόμενη άνοιξη, πιθανότατα αφού θα έχει μεσολαβήσει οποιοσδήποτε εκλογικός αιφνιδιασμός που είναι πολύ πιθανόν να επιχειρηθεί.
Το ζήτημα όμως είναι ένα: ότι είτε στην μία είτε στην άλλη περίπτωση τα μέτρα θα ληφθούν. Είναι αστείο να πιστεύει κάποιος ότι ξεμπερδέψαμε με τις οικτρές απαιτήσεις των δανειστών μας, που όλα αυτά τα χρόνια δείχνουν να μην έχουν όρια. Ας ήμαστε λοιπόν πολύ υποψιασμένοι και ας γνωρίζουμε ότι οι δανειστές μας δεν θα ησυχάσουν αν δεν συρρικνώσουν το βιοτικό επίπεδο της Ελλάδας στους μισθούς της Βουλγαρίας και υπανάπτικων χωρών προς χάριν του... ευρώ.
 
πηγη
newsbomb

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις