Ο ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Ο ΚΥΝΟΚΕΦΑΛΟΣ


Η μνήμη του τιμάται στις 9 Μαΐου.Η παράδοση λέει πως έζησε και μαρτύρησε στα χρόνια του Ρωμαίου αυτοκράτορα Δεκίου (Gaius Messius Quintus Decius, 249-251 μ.Χ.). Στη διάρκεια ενός πολέμου συνελήφθη αιχμάλωτος μαζί με άλλους στρατιώτες και μεταφέρθηκε στην Αντιόχεια όπου βαπτίστηκε από τον εκεί επίσκοπο, ιερομάρτυρα Βαβύλα. Πήρε τότε το όνομα Xριστόφορος (ή Χριστοφόρος) εγκαταλείποντας το προηγούμενο όνομά του που ήταν Ρέπροβος.
Κατά την παράδοση του ελληνικού λαού ο άγιος Χριστοφόρος θεωρείται προστάτης των χωραφιών και των αμπελιών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα από την πτώση χαλαζιού. Στους νεώτερους χρόνους, άρχισε να θεωρείται προστάτης των αυτοκινητιστών, των οδοιπόρων και του Σώματος Εφοδιασμού-Μεταφορών του Στρατού, ενώ είναι και ο πολιούχος της πόλης του Αγρινίου.
Ο Άγιος Χριστοφόρος παρουσιάζεται σε εικόνες με μορφή γίγαντα να περνά τον Χριστό ως μικρό παιδί στους ώμους του, από την μία όχθη ενός χειμάρρου στην άλλη. Ο μύθος αναφέρει ότι περνούσε τους οδοιπόρους από τον χείμαρρο, αφού δεν υπήρχε γέφυρα και έτσι έγινε προστάτης τους. Όταν πέρασε και τον Χριστό πήρε το όνομα του Χριστόφορος («Χριστόν φέρει»), μια άλλη εκδοχή για την προέλευση του ονόματός του. Μια νύχτα, ένα μικρό παιδί τον παρακάλεσε να το βοηθήσει να διασχίσει το ποτάμι κι εκείνος με χαρά το έβαλε στους ώμους του και μπήκε στα ορμητικά νερά. Στη μέση της διαδρομής οι ώμοι άρχισαν να βαραίνουν και το παιδί περνώντας η ώρα γινόταν ασήκωτο. Όταν πια έφτασε στην απέναντι όχθη, ρώτησε το παιδί γιατί ήταν τόσο βαρύ, κι εκείνο αποκρίθηκε « Γιατί είμαι αυτός που σηκώνει τον κόσμο, ο βασιλιάς που επιθύμησες να υπηρετήσεις, γι’ αυτό από σήμερα που με μετέφερες θα ονομάζεσαι Χριστόφορος».

sinomosiologos

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις