Τα εγχώρια αναψυκτικά κυριαρχούν- Πώς οι ελληνικές εταιρείες νίκησαν τις πολυεθνικές

green_cola 
Ένας ιδιότυπος οικονομικός πατριωτισμός φαίνεται πως αναπτύσσεται στον κλάδο των αναψυκτικών ο οποίος παρά τη γενική μείωση που καταγράφει οδηγεί σε άνοδο τις μικρές ελληνικές επιχειρήσεις που εκτοπίζουν τις μεγάλες πολυεθνικές.
Παρά το γεγονός ότι ο κλάδος καταγράφει απώλειες που αγγίζουν το 10% για το 2013, ελληνικές εταιρείες όπως η Λούξ, η ΕΨΑ, η ΕΠΑΠ, η ΒΑΠ, οι Αφοί Κουρτίδη, οι χανιώτικες Γεράνι και Τεμένια, οι Χυμοί Χίου και η ηρακλειώτικη Φήμη καταφέρνουν όχι μόνο να διατηρούν αλλά να αυξάνουν και την πελατεία τους.
Την ίδια ώρα η Coca Cola Hellenic και η PepsiCo καταγράφουν μεγάλες απώλειες με το μερίδιο αγοράς τους να μειώνεται. Σύμφωνα μάλιστυα με την οικονομική έκθεση της Coca Cola Hellenic η πτώση θα καταγράψει διψήφιο νούμερο στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και αντίστοιχα μεσαία διψήφια μείωση στο εξάμηνο. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η PepsiCo- ΗΒΗ. Ενδεικτικά ο αμερικανικός κολοσσός κατέγραψε απώλειες 14,8% το 2011 και 4,6% το 2012 ενώ φέτος η εταιρεία έκλεισε το εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού στο Λουτράκι λόγω της μειωμένης ζήτησης.
Ειδικά στον τομέα των αναψυκτικών με γεύσεις φρούτων η PepsiCo έχει εκτοπιστεί από τη δεύτερη θέση με την πατρινή Λουξ των αδελφών Μαρλαφέκα να κινείται συνεχώς ανοδικά παρά την πτώση του κλάδου. Ενδεικτικά σύμφωνα με την «δημοκρατία», στο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου του 2013 η εταιρεία κατέγραψε άνοδο 2,1% αποκτώντας μερίδιο αγοράς 19,1%.  Η άνοδος αυτή μεταφράζεται και σε επενδύσεις οι οποίες την τελευταία εξαετία (2007-2013) ανέρχονται στα 13.300.000 ευρώ και έγιναν με ίδια κεφάλαια, οδηγώντας σε αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 17%.
Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η βολιώτικη ΕΨΑ, η οποία κατέγραψε εκρηκτικό ρυθμό ανάπτυξης το 2012 αγγίζοντας το 30%. Οι πωλήσεις έφτασαν το 2012 τα 11.540.000 ευρώ από 8.850.000 ευρώ το 2011. Υπενυθμίζεται ότι η εταιρεία της οικογένειας Τσαούτου προκάλεσε έκπληξη στην αγορά με την κυκλοφορία των πρώτων βιολογικών αναψυκτικών και την πρώτη σειρά με αναψυκτικά με στέβια.
Εκτός από τα παραπάνω έκπληξη στον κλάδο προκάλεσε και η Green Cola, που είναι ίδια γευστικά με την αμερικάνικη και παράγεται από την Ένωση Παρασκευαστών Αεριούχων Ποτών (ΕΠΑΠ) στην ακριτική Ορεστιάδα. Η γεύση της Green Cola επετεύχθη μετά από πολλές δοικέμες σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και πλησιάζει το 99% της αυθεντικής Coca Cola. Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό της πλεονέκτημα αφού η βασική διαφορά είναι η χρήση φυσικής καφεΐνης και η αποφυγή της ζάχαρης, της ασπαρτάμης, του φωσφορικού οξέως και των άλλων συντηρητικών προκαλώντας πράσινη επανάσταση στον χώρο των αναψυκτικών παγκοσμίως.

πηγη
thesecretrealtruth

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις