Σε συναγερμό η Καλιφόρνια καθώς το ρήγμα του San Andreas ετοιμάζεται για μεγάλο σεισμό

  

Η Καλιφόρνια θα μπορούσε

να βιώσει έναν μεγάλο σεισμό φέτος, σύμφωνα με μια μελέτη που παρακολουθεί τη δραστηριότητα του ρήγματος του Αγίου Ανδρέα

Το διάσημο ρήγμα που διασχίζει την Καλιφόρνια θα μπορούσε να απέχει μήνες από το να έχει το μεγαλύτερο σεισμικό γεγονός των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι σεισμοί συμβαίνουν κάθε 22 χρόνια στο τμήμα Parkfield του ρήγματος San Andreas στην κεντρική Καλιφόρνια, το οποίο διασχίζει το Eureka και τελειώνει ακριβώς μετά το Palm Springs.

Το Parkfield υποπτεύεται ότι πλησιάζει στο τέλος της ήρεμης περιόδου του και ένας σεισμός θα μπορούσε να χτυπήσει τη γραμμή του ρήγματος φέτος, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή της μελέτης.

Η Metro αναφέρει: Οι μετρήσεις εκεί συμπεριφέρονται κάπως περίεργα, ωστόσο, σύμφωνα με τον Luca Malagnini, διευθυντή έρευνας στο Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας στην Ιταλία.

Είπε στο Live Science ότι υποπτεύεται ότι θα γίνει σεισμός στην περιοχή κάποια στιγμή φέτος – αλλά όχι απαραίτητα στο Parkfield.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδεικτικά σημάδια που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ρωγμές που προκαλούν έναν επικείμενο σεισμό, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό  Frontiers in Earth Science τον περασμένο μήνα.

Ο κ. Malagnini είπε ότι η διακύμανση στις μετρήσεις εξασθένησης έχει πέσει πολύ χαμηλά από το 2021, ωστόσο, και ότι αυτό συνέβη πριν από την τελευταία ρήξη εκεί στις 28 Σεπτεμβρίου 2004.

«Περιμένουμε», είπε.

Η γραμμή του ρήγματος ήταν μέχρι στιγμής προβλέψιμη όσον αφορά τη γεωλογία, γενικά αντιμετωπίζοντας έναν σεισμό περίπου κάθε 22 χρόνια (άρα με αυτό το μέτρο, θα συμβεί στη συνέχεια το 2026).

Τα χρόνια που ο σεισμός έχει καθυστερήσει είναι γενικά όταν ένας άλλος σεισμός σε άλλο σημείο του ρήγματος έχει αφαιρέσει την πίεση.

Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει παρόμοιο γεγονός ανακούφισης πίεσης αυτή τη φορά, οπότε οι επιστήμονες δεν αναμένουν ότι θα καθυστερήσει.

Η μελέτη του κ. Malagnini εξέτασε την εξασθένηση των σεισμικών κυμάτων, που είναι ο τρόπος με τον οποίο τα ηχητικά κύματα χάνουν ενέργεια καθώς κινούνται και εξαρτάται από τη διαπερατότητα του βράχου.

Δεδομένου ότι ρωγμές έως και 1,5 χλμ μπορούν να ανοίξουν πριν από έναν σεισμό, η ποιότητα αγωγιμότητας του ήχου του βράχου αλλάζει επίσης σε αυτό το διάστημα.

«Ωστόσο, η συμπεριφορά της παραμέτρου εξασθένησης τα τελευταία χρόνια φαίνεται ουσιαστικά διαφορετική από αυτή που χαρακτήριζε τα χρόνια πριν από το κεντρικό σοκ του 2004», λέει η μελέτη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις