Κανείς δεν θέλει να στείλει Patriot στην Ουκρανία, εκτός από την υποτελή Ελλάδα

 Τι συμβαίνει και κανείς δεν θέλει να στείλει Patriot στην Ουκρανία, εκτός από την υποτελή Ελλάδα που παίζει με τη (ρωσική) φωτιά

Τι συμβαίνει και κανείς

δεν θέλει να στείλει Patriot στην Ουκρανία, εκτός από την υποτελή Ελλάδα που παίζει με τη (ρωσική) φωτιά// Η μοναδική χώρα που φέρεται πρόθυμη να στείλει Patriot στην Ουκρανία είναι η Ελλάδα, η οποία ζητά ανταλλάγματα που δεν θα πάρει ποτέ

Απροθυμία παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στις τάξεις των χωρών της ΕΕ να παράσχουν συστήματα αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία, χωρίς τα οποία οι δυνάμεις του Κιέβου δεν θα αντέξουν για πολύ στη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Η μοναδική χώρα που φέρεται πρόθυμη να στείλει είναι η Ελλάδα, η οποία μάλιστα ζητά ανταλλάγματα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου.
Η Γερμανία ανέλαβε τη δέσμευση να βρει συστήματα αεράμυνας Patriot για τη Γερμανία αλλά, όπως όλα δείχνουν, η έρευνα απέβη άκαρπη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky πριν από λίγες μέρες διακήρυξε ότι για να αντισταθεί η Ουκρανία στις καταστροφικές επιθέσεις της Ρωσίας, θα χρειαζόταν 25 Patriot ή παρόμοια συστήματα αεράμυνας.
Με τη σειρά του ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmitry Kuleba δήλωσε πως το Κίεβο χρειάζεται 7 νέες συστοιχίες από τις 100 που αναζητούσε ανά τον κόσμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν 60 συστοιχίες Patriot, αλλά το Πεντάγωνο δεν θέλει να εκθέσει τον αμερικανικό εναέριο χώρο σε τυχόν απειλές.

Η Ουάσιγκτον άρχισε έρευνα για συστήματα Patriot στην Ευρώπη και κατέληξε μάλιστα σε τρία θύματα: Γερμανία, Ισπανία, Ελλάδα.

Η Γερμανία πετά το μπαλάκι

Η Γερμανία ως πιστός σύμμαχος αναζητούσε συστήματα αεράμυνας για την Ουκρανία στέλνοντας τα σχετικά αιτήματα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με Patriot.
Σε μία κίνηση ρελάνς μάλιστα κάλεσε τις ΗΠΑ να συνδράμει με την αποστολή ενός συστήματος αεράμυνας στην Ουκρανία.

«Αν οι Αμερικανοί μπορούσαν να στείλουν συστήματα Patriot, θα ήταν τεράστια βοήθεια», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk τη Δευτέρα, 22/4/2024.
Φαίνεται ότι το Βερολίνο αντιδρά και επιδιώκει, οι Ηνωμένες Πολιτείες να είναι ο πρώτος προμηθευτής Patriot της Ουκρανίας, όπως στην περίπτωση των αρμάτων μάχης.

Ελλάδα και Ισπανία ο αδύναμος κρίκος

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ελλάδα και η Ισπανία βρίσκονται υπό μεγαλύτερη πίεση ως αδύναμοι κρίκοι.
Σε αντίθεση με την Πολωνία και τη Ρουμανία, η Ελλάδα και η Ισπανία βρίσκονται μακριά από τη ζώνη των εχθροπραξιών.

Όταν ρωτήθηκε εάν η Ισπανία θα μπορούσε να υποστηρίξει την Ουκρανία με συστήματα αεράμυνας (4 Patriot), ο υπουργός Εξωτερικών José Manuel Albarez απάντησε ότι η χώρα του λαμβάνει αποφάσεις με βάση τις δυνατότητές της και θα προτιμούσε να μην βάλει το κάρο μπροστά από το άλογο.
Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ολλανδίας και της Σουηδίας.

Πρόθυμη η Ελλάδα

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση δεν διαφώνησε με την αποστολή ενός συστήματος Patriot PAC-3 (στα έξι) στην Ουκρανία αλλά φέρεται να ζήτησε ως αντάλλαγμα αμερικανικής εγγυήσεις κατά της τουρκικής απειλής και μία οικονομική αποζημίωση.
Μάλιστα η Αθήνα σχεδίαζε να αιτηθεί την αποζημίωση από το πακέτο των 61 δισ. δολαρίων, που ενέκριναν οι ΗΠΑ για την Ουκρανία.

Έχουν όμως οι ΗΠΑ την πρόθεση αλλά και τη δυνατότητα να παράσχουν στην Ελλάδα εγγυήσεις σχετικά με την Τουρκία και τις επιδιώξεις της στο Αιγαίο.
Αυτό είναι ξεκάθαρα αδύνατο.

Αλλά γιατί κανείς δεν θέλει να βοηθήσει την Ουκρανία με προμήθειες Patriot;

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ, οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να διασφαλίσουν τη λειτουργικότητα των συστοιχιών Patriot και να προμηθεύσουν ανταλλακτικά και επαρκή αριθμό πυραύλων αναχαίτισης.
Με άλλα λόγια, τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να στείλουν προσωπικό στην Ουκρανία, έχοντας πάντα κατά νου το πολύ πιθανό ενδεχόμενο η Ρωσία να απαντήσει με σκληρά αντίποινα και έτσι να υπάρξει κόστος για τις ευρωπαϊκές χώρες σε έμψυχο δυναμικό.

Η παραγωγή πυραύλων αναχαίτισης και το χρονοδιάγραμμα είναι επίσης ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τους εταίρους της Ουκρανίας, πόσο μάλλον το γεγονός ότι ένας πύραυλος κοστίζει 4 εκατομμύρια δολάρια.
Η Γαλλία και η Ιταλία που χρησιμοποιούν το γαλλο-ιταλικό σύστημα αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς SAMP/T Mamba αποδείχθηκαν οι μεγάλοι κερδισμένοι.
Γάλλοι και Ιταλοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Ουκρανία χρειάζεται μόνο συστήματα Patriot, επειδή ο ουκρανικός στρατός ξέρει ήδη πώς να τα χρησιμοποιεί.

Τι απαντά η ελληνική κυβέρνηση για Patriot στην Ουκρανία

Η ελληνική κυβέρνηση δεν διαψεύδει τα δημοσιεύματα, που τη φέρουν πρόθυμη να στείλει Patriot έστω και αιτούμενη ανταλλάγματα.
Αντ’ αυτού ισχυρίζεται ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η αεράμυνα της χώρας.
«Μέχρι στιγμής, εμείς έχουμε δείξει έμπρακτα τη βοήθειά μας στην Ουκρανία, στον ουκρανικό λαό.
Έγινε και σχετική επίσκεψη του πρωθυπουργού.

Από εκεί και πέρα, όμως, δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση -το ξεκαθαρίζω αυτό για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση- που θα διακινδυνεύσει, έστω και κατ’ ελάχιστον, την αποτρεπτική ικανότητα ή την αεράμυνα της χώρας μας.
Εμείς έχουμε πολλές φορές προβεί σε πολλές διαψεύσεις. Σας απαντώ και σήμερα κατηγορηματικά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

 eu_4.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

  1. ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ25 Απριλίου, 2024 14:25

    ΜΟΥ ΑΡΈΣΕΙ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ.
    ΟΜΑΔΙΚΈΣ ΓΡΑΒΑΤΕΣ.
    ΟΜΑΔΙΚΑ ΣΤΕΛΝΕΙΣ ;
    ΟΜΑΔΙΚΑ ΘΑ ΛΑΒΗΣ....
    Ο ΝΟΩΝ ΝΟΗΤΩ.
    ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις