"ORANGE AGENT"

 

Ή αλλιώς, ο βομβαρδισμός της Αθήνας

με πορτοκαλί στάχτη που ονομάστηκε σπάνιο φαινόμενο αφρικανικής σκόνης με τα γνωστά αποτελέσματα και εικόνες που είδατε εχθές στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές στην χώρα μας.

Μας βομβάρδισαν με “πορτοκαλί στάχτη” ή αλλιώς Agent Orange γνωστός από έναν πόλεμο στην δεκαετία του 1960, αλλά ο εκπαιδευτής όλο βρίσκει “ονόματα”, η καραμέλα της σκόνης από την σαχάρα έχει απήχηση και ιστορικά όντως συμβαίνει το γνωστό φαινόμενο της σκόνης από την σαχάρα, σημασία όμως έχει τι περιέχει η σκόνη από την σαχάρα; Τι περιέχει η σκόνη που ψεκάστηκαν εκατομμύρια Έλληνες;

Τι είδαμε:

Ποια είναι άραγε τα αποτελέσματα από το ψέκασμα στον Πόλεμο που δεχόμαστε από τον Πορτοκαλί Πράκτορα;

Το πέπλο αφρικανικής σκόνης έβαψε «πορτοκαλί» την Αθήνα, όπως και σε άλλες περιοχές πολέμου που έχει δημιουργήσει η τραγική χώρα επάνω σε άλλους λαούς, όπως στον ηρωικό λαό των Βιετναμέζων.

Εδώ λίγη ιστορία από αυτά που πέρασαν οι Βιετναμέζοι..

Οι περισσότεροι Βιετναμέζοι έχουν αφήσει πίσω τους τον πόλεμο του Βιετνάμ. Το να αφήνεις όμως πίσω το παρελθόν δεν σημαίνει να το ξεχνάς. Όπως είπε κάποτε η κυρία Ton Nu Thi Ninh, ένας βετεράνος βιετναμέζος διπλωμάτης που συμμετείχε ενεργά στη συμφιλίωση ΗΠΑ-Βιετνάμ, «Σε μεταπολεμικά θέματα, ο πόνος και η δικαιοσύνη δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστούν». Αυτό στο οποίο αναφέρθηκε συγκεκριμένα η Μαντάμ Νιν ήταν οι συνέπειες του Agent Orange, η πιο ορατή και επίμονη κληρονομιά του πολέμου μεταξύ του Βιετνάμ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το 1961, ως μέρος του πολέμου του Βιετνάμ, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν μια 10ετή εναέρια εκστρατεία με την ονομασία Operation Ranch Hand που είχε ως στόχο να αρνηθεί στρατηγικά τη βλάστηση και τη δασική κάλυψη των δυνάμεων του Βορείου Βιετνάμ. Μέχρι τη στιγμή που τελείωσε η επιχείρηση το 1971, περίπου 75 εκατομμύρια λίτρα ζιζανιοκτόνων είχαν ψεκαστεί σε σχεδόν το 15% της επικράτειας του Βιετνάμ. Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν έξι αποφυλλωτικά, και τέσσερα από αυτά – το Agent Orange, το Pink, το Green και το Purple περιείχαν διοξίνη – την πιο τοξική ουσία που είναι γνωστή στην ανθρωπότητα. Δεδομένου ότι το Agent Orange ήταν το πιο εκτεταμένο ψεκασμό ζιζανιοκτόνου (45,6 εκατομμύρια λίτρα), έχει συνδεθεί με την κληρονομιά του ζιζανιοκτόνου πολέμου των ΗΠΑ στο Βιετνάμ.

Δεκαετίες μετά τη διακοπή του ψεκασμού, το Agent Orange συνεχίζει να προκαλεί πόνο πιθανώς σε εκατομμύρια ανθρώπους. Όσοι εκτίθενται άμεσα στη διοξίνη μπορεί να προσβληθούν από χρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης, ενώ οι απόγονοί τους έχουν μεγάλες πιθανότητες να υποφέρουν από σοβαρές αναπηρίες. Το Βιετνάμ έχει 4,8 εκατομμύρια θύματα, 3 εκατομμύρια από τα οποία είναι εξασθενημένα από τις επιπτώσεις στην υγεία του Agent Orange. Υπάρχουν τώρα έως και τέσσερις γενιές θυμάτων στο Βιετνάμ, και απ’ ό,τι γνωρίζουμε, η μετάδοση των επιπτώσεων μεταξύ των γενεών θα συνεχιστεί. Εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί, Νοτιοκορεάτες, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί βετεράνοι και τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν επίσης καταστάσεις υγείας που συνδέονται με την έκθεση σε διοξίνες.

Για πολλά χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, ο πράκτορας Orange αποτελούσε πηγή διαμάχης στις σχέσεις ΗΠΑ-Βιετνάμ, ακόμη και όταν οι δύο πρώην εχθροί εξομάλυναν τους δεσμούς τους το 1995. Τα αδιέξοδα και οι διαφωνίες παρέμειναν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η Ουάσιγκτον αρνήθηκε την αιτιότητα μεταξύ διοξίνης και γενετικών ανωμαλιών και αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη, ενώ το Ανόι επέμεινε στον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θυμάτων.

 

Vietnam. 12/2004. Ho Chi Minh. Professor Nguyen Thi Ngoc Phuong, at Tu Du Obstetrics and Gynecology Hospital is pictured with a group of handicapped children, most of them victims of Agent Orange. Photo by Alexis DUCLOS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ΠΗΓΗ 

Σχόλια

  1. ΤΟ ΟΝΌΜΑΣΑΝ ΕΤΣΙ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ "AGENT ORANGE" ΓΙΑΤΙ Ο ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΣΎΖΥΓΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΊΛΙΣΣΑΣ ΤΖΟΥΛΙΑΝΑΣ Ο ΔΗΘΕΝ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΣ,ΗΤΑΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ BLACK NOBILITY ,ΝΑΖΙΣΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΚΌΚΚΑΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΆΣΚΟΠΟΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΦΥΡΕΡ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΤΣΟΎΚΛΙ "ΠΟΡΤΟΚΑΛΗΣ ΠΡΑΚΤΩΡ " ΚΑΘΟΤΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΩ ΧΩΡΏΝ ΟΝΟΜΆΖΕΤΑΙ ΕΤΣΙ "ΟΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΊ " .
    ΤΩΡΑ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΥΣ.Ο ΜΠΕΡΝΑΡΝΤ ΦΟΝ ΛΙΠΠΕ ΛΟΙΠΟΝ,ΠΑΤΗΡ ΒΕΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΠΠΟΥΣ ΤΟΥ ΤΩΡΙΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΆ, ΗΤΑΝ Ο ΕΝΤΟΛΟΔΌΧΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΨΕΚΑΣΜΩΝ ΑΝΑ ΤΗΝ ΥΦΉΛΙΟ.
    ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ "ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΝ" ΑΥΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΆΒΕΙ Ο ΕΓΓΟΝΌΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑΖΙΣΤΡΙΑ ΣΥΖΥΓΟ ΜΑΞΙΜΑ.
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ YOUTUBE ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ ΑΥΤΆ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΛΛΑΝΔΙΚΑ ΣΆΙΤ ΠΟΥ ΕΠΊΣΗΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΦΑΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΑΤΑΝΙΚΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΎΚΛΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΑΖΑΡΟΙ ΚΙ ΟΧΙ ΟΛΛΑΝΔΟΊ.
    ΝΑΙ ΒΡΕ;ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΓΕΙΤΟΝΕΥΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΛΟΝ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ ΤΟΝ ΚΟΚΟ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΌΝΝΗΣΟ.
    ΚΙ Ο ΟΙΚΟΣ ΓΛΎΞΜΠΟΥΡΓΚ ΕΙΝΑΙ ΝΑΖΗΔΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΩΣΩ ΣΑΙΤ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΉΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΔΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΥΣΤΙΚΩΘΗΚΑΝ ΕΔΩ ΑΚΑΛΕΣΤΟΙ ΑΠΟ ΗΜΑΣ.
    ΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΚΟΥΡΙΟΚΕΦΑΛΑΚΗΔΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΈΣΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟΝ ΈΛΕΓΧΟ ΤΗΣ GREEK MAFIA ΕΝ ΕΛΛΆΔΙ ΤΟΝ ΕΧΕΙ Η ΠΡΩΗΝ....ΤΡΟΜΑΡΑ ΜΑΣ,ΒΑΣΙΛΙΚΉ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΨΥΧΑΣΘΕΝΩΝ ΑΛΛΆ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;ΕΙΠΑΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨ
    ΕΩΝ.

    ΡΙΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις