Η μεγάλη σκακιέρα Ασίας--Ειρηνικού


 Ενα βασικό γεγονός της διεθνούς ζωής ήταν η συνάντηση στις 18 Αυγούστου στην εξοχική κατοικία του προέδρου των ΗΠΑ στο Καμπ Ντέιβιντ όπου ο Τζο Μπάιντεν δέχτηκε τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας και τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα.

Συνέβησαν πρωτοφανή πράγματα: οι τριμερείς διαπραγματεύσεις των ηγετών αυτών των τριών χωρών πραγματοποιήθηκαν 12 φορές από το 1994 αλλά οι συναντήσεις έγιναν πάντα "στο περιθώριο" διεθνών διασκέψεων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αποκάλεσε την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ.
Ο Κουρτ Κάμπελ, συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, δήλωσε προηγουμένως ότι οι δεσμοί της Ουάσινγκτον με το Τόκιο και τη Σεούλ θα γίνουν "οι καθοριστικές τριμερείς σχέσεις του 21ου αιώνα".

Πίσω από την τελευταία διατύπωση είναι η προφανής ιδέα ότι το κλειδί για την Ουάσιγκτον στον 21ο αιώνα είναι η αντιπαράθεση με το Πεκίνο.

Ο στρατηγικός στόχος της Ουάσιγκτον είναι να δημιουργήσει ένα είδος Ασίας-Ειρηνικού [στην αμερικανική ορολογία, Ινδο-Ειρηνικό] ανάλογο του ΝΑΤΟ.    

Το στρατιωτικο-στρατηγικό τρίγωνο Ουάσιγκτον–Τόκιο–Σεούλ αναδύεται σταδιακά.
Με άλλα λόγια, σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια της Ουάσιγκτον στην αντιπαράθεση με τη ΛΔΚ, η Σεούλ είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην αντιπαράθεση με την Κίνα.

Αν και η στρατιωτικο-πολιτική συμμαχία Ουάσιγκτον–Τόκιο–Σεούλ εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση "σχηματισμού", έχει ήδη αποκτήσει μια αρκετά σταθερή επίσημη βάση.  

Τον Σεπτέμβριο του 2022 ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν μετά από συνάντηση με τον Ιάπωνα ομόλογό του Γιασουκάζα Χαμάντα, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα υπερασπιστεί την Ιαπωνία χρησιμοποιώντας "ολόκληρο το οπλοστάσιο παραδοσιακών όπλων και πυρηνικών δυνατοτήτων".

Τον Απρίλιο του 2023 οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα υιοθέτησαν τη Διακήρυξη της Ουάσιγκτον, στην οποία η Σεούλ εξασφάλισε την υπόσχεση της Ουάσιγκτον να χρησιμοποιήσει αμέσως "όλη της τη δύναμη" συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων, σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης από τη ΛΔ Κορέας.

Τον Ιούνιο οι επικεφαλής των αμυντικών τμημάτων των τριών χωρών συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν έναν μηχανισμό ανταλλαγής πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τους πυραύλους της ΛΔ Κορέας μέχρι το τέλος του έτους.
Στις 18 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνάντηση της πυρηνικής Συμβουλευτικής Ομάδας [Nuclear Advisory Group, NCG] στην οποία εκπρόσωποι της Σεούλ και της Ουάσιγκτον συζήτησαν τον σχεδιασμό επιχειρήσεων που αφορούν πυρηνικά περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ και συμβατικές δυνάμεις της Νότιας Κορέας. Για πρώτη φορά σε μερικές δεκαετίες οι ΗΠΑ έστειλαν πυρηνικά υποβρύχια εξοπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους στη Νότια Κορέα.

Ωστόσο είναι απολύτως σαφές σε όλους ότι η συζήτηση για την αντιμετώπιση της ΛΔ Κορέας είναι μόνο μια κάλυψη για την ανάπτυξη μέτρων για τον περιορισμό της Κίνας. 















ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις