Σε χαμηλό 37 ετών η βρετανική λίρα

 
 
Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985 κινήθηκε εχθές (7/9) η στερλίνα έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν μαζικά το βρετανικό ενεργητικό, εν μέσω της επιδείνωσης των προοπτικών για τη βρετανική οικονομία αλλά και της ανατίμησης του δολαρίου. 

Επιπλέον, δίνει και ένα σήμα της έλλειψης εμπιστοσύνης των επενδυτών στο πρόσωπο της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας, Λιζ Τρας, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει μία άνευ προηγουμένου κρίση του κόστους διαβίωσης, αναγγέλλοντας αύριο ένα τεράστιο πακέτο μέτρων στήριξης. 

Η βρετανική λίρα έχει δεχθεί καίριο πλήγμα από τον αυξανόμενο πληθωρισμό, την επικείμενη ύφεση και τις ανησυχίες ότι οι φορολογικές μειώσεις σε συνδυασμό με τις αυξημένες δημόσιες δαπάνες θα τροφοδοτήσουν ακόμη περισσότερο τις πιέσεις στις τιμές. 

Ειδικότερα, διολίσθησε ενδοσυνεδριακά στο 1,1407, επίπεδο που έχει να επαναληφθεί εδώ και 37 χρόνια, όταν είχε την κυβέρνηση η Μάργκαρετ Θάτσερ, ενώ από τις αρχές του έτους έως σήμερα καταγράφει απώλειες άνω του 15%. 

Έναντι του ευρώ, η στερλίνα υποχώρησε σήμερα 0,8% με την ισοτιμία στις 86,67 πένες, αφού όμως νωρίτερα είχε διολισθήσει το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου, στις 86,89 πένες. 
Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, η στερλίνα έχει υποχωρήσει μόνο 3% έναντι του ευρώ. 

Υπενθυμίζεται ότι η στερλίνα είχε αγγίξει ιστορικό χαμηλό, στο 1,0545 το Μάρτιο του 1985, λίγο προτού το G7 αναλάβει δράση για να τιθασσεύει την ασυγκράτητη άνοδο του δολαρίου με τη γνωστή Συμφωνία Πλάζα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις