Πώς το Facebook του Μαρκ Ζούκερμπεργκ χειραγωγούσε την αφήγηση για την πανδημία του Covid!


 Σε μια συνέντευξη που συγκλόνισε τον ψηφιακό κόσμο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Meta – παλαιότερα γνωστός ως Facebook, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ αποκαλυψε μια άβολη αλήθεια. Το Facebook, μια πλατφόρμα που ανήκει στην Meta, λογοκρίνει ενεργά πληροφορίες σχετικά με τον Covid-19 που αποδείχθηκαν όχι απλώς συζητήσιμες αλλά και αληθινές.

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την αποκάλυψη, η σοκαριστική αποκάλυψη ήρθε κατά την εμφάνιση του Ζούκερμπεργκ στο « Lex Fridman Podcast », όπου ο 39χρονος μαέστρος τεχνολογίας παραδέχτηκε μια ανησυχητική τάση καταστολής πληροφοριών, η οποία, με τη σειρά της, έχει καταρακωσει οποιαδηποτε εμπιστοσύνη.

Με τον κόσμο να καταναλώνεται από τον φόβο της παραπληροφόρησης, αυτή η φαινομενικά ατελείωτη συζήτηση έχει γίνει ένα ακανθώδες ζήτημα προς αντιμετώπιση. Όπως ομολόγησε ο Ζάκερμπεργκ, « η παραπληροφόρηση, νομίζω, ήταν πολύ δύσκολη γιατί υπάρχουν πράγματα που είναι προφανώς ψευδή, σωστά ή μπορεί να είναι πραγματικά αλλά μπορεί να μην είναι επιβλαβή ».

Τι συμβαίνει όμως όταν το υποτιθέμενο επιβλαβές αποδεικνύεται ωφέλιμο ή το υποτιθέμενο ψεύτικο αποδεικνύεται αληθινό;

Ας επιστρέψουμε στις πρώτες μέρες της πανδημίας, μια περίοδο τρόμου, αβεβαιότητας και σύγχυσης, όταν τα γεγονότα ήταν άπιαστα και οι φήμες ήταν ανεξέλεγκτες. Οι λεγόμενες επιπτώσεις στην υγεία, οι επιστημονικές υποθέσεις που δεν είχαν ελεγχθεί πλήρως και η παραπληροφόρηση που προέκυψε από την οποία προώθησε ακούσια το Facebook, είχαν σοβαρές επιπτώσεις.

Ο Ζούκερμπεργκ παραδέχτηκε απρόθυμα ότι πολλά λεγόμενα γεγονότα, που υποστηρίζονται από το επιστημονικό κατεστημένο, δεν είχαν υποβληθεί στην αυστηρή διαδικασία ελέγχου που δικαιολογούσαν. Αντίθετα, αυτά τα «γεγονότα» θεωρήθηκαν βιαστικά ως επιβλαβή και έτσι αποσιωπήθηκαν στο Facebook. Σε έναν ζοφερό στοχασμό, ομολόγησε: « Πολλά τέτοια κατεστημένα, ξέρετε, κοίταξαν με ένα σωρό γεγονότα και ζήτησαν να λογοκριθούν ένα σωρό πράγματα που κατέληξαν εκ των υστέρων, ξέρετε. , πιο συζητήσιμο ή αληθινό .»

Η αξιοπιστία των πλατφορμών πληροφοριών μας πέφτει στο χείλος του γκρεμού καθώς αυτές οι ομολογίες βγαίνουν στην επιφάνεια. Ο Ιανουάριος του τρέχοντος έτους σηματοδοτήθηκε από μια άλλη εκπληκτική αποκάλυψη σχετικά με το Facebook που λογοκρίνει έγκυρο περιεχόμενο σχετικά με τα εμβόλια Covid. Μια συγκλονιστικά ειλικρινής ανταλλαγή email αποκάλυψε στελέχη του Facebook που υποσχέθηκαν στον Λευκό Οίκο να εξαλείψει το « συχνά αληθινό περιεχόμενο » που, αν και δεν περιείχε « πρακτική παραπληροφόρηση », ήταν κατά κάποιο τρόπο « αποθαρρυντικά εμβόλια ».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις