Σχηματίζεται το μέτωπο του αιώνα... BRICS εναντίον G7 - Αλλάζει ο κόσμος, γυρνά την πλάτη στις όλο και πιο αδύναμες ΗΠΑ

Σχηματίζεται το μέτωπο του αιώνα... BRICS εναντίον G7 - Αλλάζει ο κόσμος, γυρνά την πλάτη στις όλο και πιο αδύναμες ΗΠΑ 

Την ώρα που οι ΗΠΑ προσπαθούν

με κάθε τρόπο να κρατήσουν την κυριαρχία του κόσμου και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επί της ουσίας απούσα, ένας νέος πόλος ανέρχεται όλο και πιο ψηλά στην κλίμακα της ιεραρχίας.
Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αλγερία, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και το Ιράν ζήτησαν επίσημα να ενταχθούν στην ομάδα των χωρών BRICS, καθώς αυτή ετοιμάζεται να διοργανώσει την ετήσια σύνοδο κορυφής της στη Νότια Αφρική.
Συνολικά, 19 έθνη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο μπλοκ των αναδυόμενων αγορών της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με τον Anil Sooklal, πρεσβευτή της Νότιας Αφρικής στην ομάδα.
"Αυτό που θα συζητηθεί είναι η επέκταση των BRICS και οι λεπτομέρειες για το πώς θα συμβεί αυτό...
Δεκατρείς χώρες έχουν ζητήσει επίσημα να ενταχθούν και άλλες έξι έχουν ζητήσει ανεπίσημα την ένταξή τους.
Λαμβάνουμε αιτήσεις για ένταξη κάθε μέρα", δήλωσε ο Νοτιοαφρικανός αξιωματούχος στο Bloomberg νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το πρώτο τεστ η ετήσια σύνοδος

Οι BRICS θα πραγματοποιήσουν την ετήσια σύνοδο κορυφής τους στο Κέιπ Τάουν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.
Οι υπουργοί Εξωτερικών και των πέντε κρατών μελών έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Bloomberg αποκάλυψε ότι οι BRICS αναμένεται σύντομα να ξεπεράσουν τα κράτη G7 υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σε προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης.
Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, ενώ τα κράτη G7 και BRICS συνέβαλαν το καθένα εξίσου στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2020, οι επιδόσεις του μπλοκ υπό τη δυτική ηγεσία μειώθηκαν πρόσφατα.
Μέχρι το 2028, η G7 αναμένεται να αποτελεί μόλις το 27,8% της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ οι BRICS θα αποτελούν το 35%.
Οι εκτιμήσεις ήρθαν μόλις λίγες εβδομάδες αφότου ο αναπληρωτής πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, Alexander Babakov, αποκάλυψε ότι οι BRICS εργάζονται για την ανάπτυξη ενός "νέου νομίσματος", το οποίο θα παρουσιαστεί στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής του οργανισμού.
Τα κράτη μέλη των BRICS αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Το ενδιαφέρον των χωρών του Παγκόσμιου Νότου να ενταχθούν στο μπλοκ έρχεται σε μια εποχή που όλο και περισσότερες κυβερνήσεις απομακρύνονται από το δολάριο ΗΠΑ.
Το δολάριο έχει γίνει πιο αναξιόπιστο για τις δολαριοποιημένες οικονομίες λόγω της αύξησης των επιτοκίων που ρυθμίζονται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) και της οπλοποίησης του δολαρίου από την τράπεζα μέσω οικονομικών κυρώσεων.
Επιπλέον, η Δύση -ιδίως η Ευρώπη- αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη ενεργειακή κρίση που προκύπτει από τις κυρώσεις που στοχεύουν τις ρωσικές ενεργειακές αγορές λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία και του σαμποτάζ των ΗΠΑ στον αγωγό Nordstream.

Τα βήματα της Ρωσίας και της Κίνας προς την απο-δολαριοποίηση

Ανησυχώντας για την κυριαρχία της Αμερικής στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ικανότητα της χώρας να το "εργαλειοποιήσει", άλλα έθνη δοκιμάζουν εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση της ηγεμονίας του δολαρίου.
Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα δυτικά έθνη επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία, η Μόσχα και η κινεζική κυβέρνηση συνεργάζονται για να μειώσουν την εξάρτηση από το δολάριο και να καθιερώσουν συνεργασία μεταξύ των χρηματοπιστωτικών τους συστημάτων.
Από την εισβολή του 2022, το εμπόριο ρούβλι-γιουάν έχει αυξηθεί κατά ογδόντα φορές.
Η Ρωσία και το Ιράν συνεργάζονται επίσης για να λανσάρουν ένα κρυπτονόμισμα που θα υποστηρίζεται από χρυσό, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Vedmosti.
Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες (ιδίως της Ρωσίας και της Κίνας) έχουν αγοράσει χρυσό με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1967, καθώς οι χώρες προχωρούν στη διαφοροποίηση των αποθεματικών τους μακριά από το δολάριο.

Πώς άλλες χώρες μειώνουν την εξάρτηση από το δολάριο

Η απο-δολαριοποίηση είναι μείζον θέμα και σε άλλα μέρη του κόσμου:
- Τους τελευταίους μήνες, η Βραζιλία και η Αργεντινή συζήτησαν τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Νότιας Αμερικής.
- Σε ένα συνέδριο στη Σιγκαπούρη τον Ιανουάριο, πολλοί πρώην αξιωματούχοι της Νοτιοανατολικής Ασίας μίλησαν για τις προσπάθειες απο-δολαριοποίησης που βρίσκονται σε εξέλιξη.
- Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία βρίσκονται σε συνομιλίες για τη χρήση ρουπιών για το εμπόριο μη πετρελαϊκών προϊόντων σε μια στροφή μακριά από το δολάριο, σύμφωνα με το Reuters.
- Για πρώτη φορά μετά από 48 χρόνια, η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι το πλούσιο σε πετρέλαιο έθνος είναι ανοιχτό σε συναλλαγές σε νομίσματα εκτός από το δολάριο ΗΠΑ.
Παρά τις κινήσεις αυτές, λίγοι περιμένουν να δουν το τέλος του παγκόσμιου κυρίαρχου καθεστώτος του δολαρίου σύντομα.
Επί του παρόντος, οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να κατέχουν περίπου το 60% των συναλλαγματικών αποθεμάτων τους σε δολάρια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

  1. ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΌ ΣΕΝΑΡΙΟ/ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΠΟΥ ΣΤΟ ΚΡΕΜΛΊΝΟ.

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΑΣΙΑΣ/HEARTLAND:ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΆ ΜΑΣ ΣΧΕΔΙΑ.

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΝΑΣ/DRAGON SOCIETY:ΦΥΣΙΚΑ,ΓΙ'ΑΥΤΌ ΗΡΘΑ ΑΛΛΩΣΤΕ.

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΡΩΣΣΙΑΣ:ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΡΟΤΕΊΝΩ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥΙΤΙΚΟ ΒΡΟΓΧΟ.ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΤΑ ΞΕΡΩ ΟΛΑ ΜΑ ΕΚΑΝΑ ΕΝΔΕΛΕΧΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΛΥΠΗΘΗΚΑ ΤΟΝ ΓΕΝΝΑΙΟ ΥΠΟΜΟΝΕΤΙΚΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΛΑΟ .
    ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΠΙΖΝΕΣ ΑΚΟΜΗ ΜΕ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΥΘΙΣΜΈΝΗ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΑΛΕΡΑ,ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΟΠΟΙΗΘΕΙΣ;ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΟΙ ΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ ΣΟΥ,ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΚΙ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΦΑΛΟΥΝ ΓΚΟΝΓΚ ΣΤΗΝ ΑΔΗΦΑΓΑ ΔΥΣΗ,ΣΚΛΑΒΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΎΝ ΣΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ IPHONE TOY ΤΖΟΜΠΣ Η ΟΠΟΙΟΥ ΑΛΛΟΥ ΑΛΗΤΗ ΘΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΖΕΙΤΕ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΩΝ ΜΠΟΞΕΡΣ,ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ,ΟΠΙΟ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΣΑΣ ΤΟ COMMITTEE OF 300,KAI NA MHN ΓΙΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ.

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΝΑΣ:ΜΑ ΤΙ ΛΕΤΕ;ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ;

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΡΩΣΣΙΑΣ:ΠΩΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΣΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΔΥΟ ΦΑΜΙΛΙΕΣ ΝΤΡΑΓΚΙΝΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ;
    ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΔΟΛΛΑΡΙΟ ΦΙΛΕ ΤΩΝ ΡΟΤΣΙΛΝΤ-ΡΟΚΦΕΛΕΡ.ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.
    ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΥΠΕΡ ΜΑΣ.ΕΧΩ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ/ΑΕΡΙΟ,ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ,ΤΡΟΦΕΣ,ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΣΎΛΛΗΠΤΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟ ΑΝΙΚΗΤΟ ΓΗ ΑΤΕΛΕΊΩΤΗ, ΗΘΙΚΟ ΔΕ;ΑΚΜΑΙΟΤΑΤΟΝ. ΑΡΑ; ΕΙΜΑΙ Η ΝΕΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΧΩΡΑ ΤΥΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΙΧΩΣ ΤΗΝ ΣΗΨΗ ΠΟΥ ΥΦΊΣΤΑΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΙΩΝΙΣΜΌ ΤΟΥΣ ΟΜΩΣ.ΑΡΑ;ΕΙΜΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΡΟΚΦΈΛΕΡ ΣΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΤΟΥ ΟΜΩΣ...
    ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ,ΤΟ ΧΡΗΜΑ,Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ,Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ,Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΣ,ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΣΤΟ ΣΤΕΜΜΑ,ΑΡΑ;
    ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΔΟΛΛΑΡΙΟ Η ΝΕΑ FED,ΤΩΝ ΡΟΤΣΙΛΝΤ ΚΙΝΕΖΩΝ ΠΛΕΟΝ.ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ;ΠΑΝΙΜΆΙΤΣΙ;ΕΣΥ ΝΤΟΛΑΡΣ ΕΓΩ ΠΕΤΡΟΛ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΏΝΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ!

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΝΑΣ:ΣΑΝ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ.ΑΣ ΠΙΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΉ...ΠΟΥ ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ ΦΙΛΤΑΤΕ ΚΙ ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΒΑΝΤΙΚΟ ΣΚΑΚΙ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΩΝ ΜΑΣ.ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΙΔΕΑ ΣΟΥ.ΣΤΡΟΦΗ 180 ΜΟΙΡΩΝ ΚΑΙ ΓΙΝΌΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΞΑΝΑ.ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΚΛΕΙΣΕ.Η ΝΕΑ ΓΙΑΛΤΑ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΦΙΛΕ.ΜΕΤΑ ΑΠΟ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΉΤΗ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ ΚΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΉ ΣΚΛΑΒΙΑ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΒΙΆΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΟΥΖΟΥΝΓΚΑΛ/ΚΙΝΓΚΟΥ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ.ΑΣ
    ΠΙΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ "ΑΝΑΤΟΛΗ".

    Ε;
    ΩΡΑΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΑΚΡΟΑΣΙΣ ΤΕΤΟΙΩΝ ΗΓΕΤΏΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ;

    ΜΕ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΌΔΩΣΗ ΤΕΤΟΙΩΝ "ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΏΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ/ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ".

    ΜΕ ΑΓΑΠΗ,

    ΡΙΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις