Δώρισε τα πάντα στην Ελλάδα και απεβίωσε ο εθνικός ευεργέτης Ιάκωβος Τσούνης - "Δίχως πατρίδα, ούτε ο πλούτος, ούτε η δόξα ούτε οι χαρές υπάρχουν"

 

Την τελευταία του πνοή άφησε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου ο εθνικός ευεργέτης Ιάκωβος Τσούνης, ο οποίος

είχε δωρίσει όλη την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο Ιάκωβος Τσούνης νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Ο Ιάκωβος Τσούνης γεννήθηκε στην Πάτρα και ήταν απόγονος των αγωνιστών του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων.

Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος, ήταν δασάρχης και ο Ιάκωβος ήταν το τελευταίο από 13 παιδιά. Πολέμησε σε ηλικία 15 ετών στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940. Ξεκίνησε ως εκτελωνιστής στον Πειραιά. Το 1966 εισέρχεται στην ναυτιλία ως εφοπλιστής, αποκτώντας συνολικά 13 εμπορικά πλοία και σχηματίζοντας μεγάλη περιουσία.

Δημιούργημά του επίσης είναι το Μουσείο, που βρίσκεται παραπλεύρως της μόνιμης κατοικίας του στην οδό Κύπρου, στου Παπάγου.

Δώρισε πρόσφατα όλη την περιουσία του, 23 εκατομμύρια ευρώ και 60 αποβατικά σκάφη (αμφιβίων επιχειρήσεων) στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η προσφορά του ήταν:

  1. Εξήντα αποβατικά σκάφη της Ζ ΜΑΚ.
  2. Πλήρης ανακαίνιση 29 κλινών της κλινικής 68 του 401 ΓΣΝΑ.
  3. Αγορά ανταλλακτικών για τα τεθωρακισμένα των ακριτικών μονάδων του Εβρου.
  4. Αγορά υπερσύγχρονων καμερών νυχτερινής όρασης.
  5. Μεγάλη δωρεά, που προορίζεται για το εξοπλιστικό πρόγραμμα.
  6. Συνεισφορά στην αποκατάσταση ιστορικής εκκλησίας στο Καστελόριζο.
  7. Πλήρης ανακαίνιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του ΓΣΝΑ.
  8. Ανακαίνιση κλινικών 417 ΝΙΜΤΣ κ.λπ.

Ανεγέρσεις ναών

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη συνεισφορά του κυρίου Τσούνη στην Ορθοδοξία και την Εκκλησία της Ελλάδος, αναλαμβάνοντας δαπάνες του τις ανεγέρσεις ναών σε θέρετρα αξιωματικών, σε τόπους όπου έπεσαν άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων (Οθρυς), στην Ιαπωνία – και τιμήθηκε γι’ αυτό από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το Πατριαρχείο Αντιοχείας, την Εκκλησία της Ελλάδος, την Εκκλησία της Βρετανίας κ.ά.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει επίσης να γίνει στη δημιουργία μουσείου στη γενέτειρά του το Αίγιο, στο οποίο -υπό την εποπτεία της Μητροπόλεως Αιγιαλείας- φυλάσσονται κειμήλια των Λονταίων, των Πετμεζαίων και του Παπαφλέσσα.

Άγνωστη είναι, τέλος, η έκταση του κοινωνικού έργου του κυρίου Τσούνη, ο οποίος ευρίσκεται μια ζωή δίπλα στον πάσχοντα άνθρωπο. Και, φυσικά, στη διαθήκη του, για την οποία ήδη έχει ενημερώσει τους αρμοδίους, αφήνει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

«Ως νέος Αβέρωφ», ο Έλληνας εφοπλιστής και ιδρυτής του Μουσείου “Ιάκωβος Τσούνης” στο Αίγιο δώρισε στις Ένοπλες Δυνάμεις 23 εκατ. ευρώ και 60 αποβατικά σκάφη.

Ο 97χρονος βετεράνος θα αποτελεί για πάντα ένα παράδειγμα πατριωτισμού. Ήταν ένας πετυχημένος και ταπεινός ευπατρίδης επιχειρηματίας, που πολέμησε σε ηλικία 16 ετών στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940.

Δηλώνοντας ότι επιθυμεί να φύγει από τη ζωή όπως ακριβώς ξεκίνησε, ξυπόλητος, χάρισε την περιουσία του στις «Άγιες» όπως τις αποκαλούσε, ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Για τη συνολική προσφορά του στην πατρίδα το 2018, έλαβε τη Διαμνημόνευση του Αστέρα Αξίας και Τιμής και τον Απρίλιο του 2020 κατόπιν γνωμάτευσης του ΣΑΓΕ και προτάσεως του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου του απονεμήθηκε με Προεδρικό Διάταγμα η ιδιότητα του Εφέδρου Αξιωματικού, βαθμού Υποστρατήγου επί τιμή.

Η συμβολή του Υπτγου ε.τ. Τσούνη προς τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν διαχρονική και τεράστια.

Την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επέδωσε ξίφος στον Υποστράτηγο επί τιμή (Υπτγο ε.τ.) Ιάκωβο Τσούνη, για την αναγνώριση των διακεκριμένων υπηρεσιών του προς τις Ένοπλες Δυνάμεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Σχόλια

  1. ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ, ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ, ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. .....

    Βάση του εγχώριου πληθυσμού οποιασδήποτε χώρας του πλανήτη μας..
    η Ελλάδα στατιστικά έχει τους περισσότερους ευεργέτες στον κόσμο.

    Έχουν γίνει πάρα πολλά για να αποκρύψουν το συγκεκριμένο φαινόμενο, αλλά για εμάς δεν έχει καμία σημασία.

    Αυτό που έχει σημασία είναι ότι υπάρχουν ακόμα τοκιζόμενες ευεργεσίες.. στις οποίες δεν υπάρχει διαφάνεια που "διοχετεύονται".

    Δεν έμειναν πολλά χρόνια ακόμα που θα "καθαρίσει" ο ευλογημένος τούτος τόπος.. και επιτέλους θα οδηγεί την Ανθρωπότητα ο Έλλην ευεργέτης !

    Καλό παράδεισο στον Έλλην ευεργέτη !


    Ποιητής των χρωμάτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΓΏ ΔΕΝ ΚΑΤΆΛΑΒΑ ΠΩΣ ΑΠΟ ΑΠΟ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΗΣ ΈΓΙΝΕ ΕΦΟΠΛΥΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις