«Της Novartis το κάγκελο»

«Της Novartis το κάγκελο»: «Με Samsonite μετέφεραν το χρήματα σε Αβραμόπουλο, Σαμαρά, Βενιζέλο, Στουρνάρα κλπ.» λένε 


Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικογραφία που έφτασε στη Βουλή των Ελλήνων σχετικά με την υπόθεση Novartis και τις υποτιθέμενες μίζες σε πολιτικά πρόσωπα, ξεκινά με τα
πεπραγμένα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, υπουργού Υγείας στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή από το 2006 μέχρι το 2009, όταν έγιναν και μαζικές προμήθειες εμβολίων και συνεχίζει με Α.Σαμαρά, Ε.Βενιζέλο, Γ,Στουρνάρα κλπ.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, οι μίζες που διακινήθηκαν σε 10 πολιτικά πρόσωπα ανέρχονται στο ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι ζημίες του ελληνικού δημοσίου από τη δραστηριότητα της Novartis στον τομέα της φαρμακευτικής δαπάνης υπολογίζονται από δικαστικές πηγές την 15ετία 2000-2015 στο ποσό των τριών δισ. ευρώ.

Οι πρώτες πληροφορίες από τους εκπροσώπους των κομμάτων που ανάγνωσαν τη δικογραφία αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος κατηγορείται ότι έλαβε το ποσό των 100.000 ευρώ από τη Novartis.

Για τον Δ.Αβραμόπουλο αναφέρεται στη δικογραφία για μίζες περί τα 40 εκατ. ευρώ.

Για τον A.Λοβέρδο ότι πήρε χρήματα σε βαλιτσάκι και ότι έκανε ξέπλυμα χρήματος μέσω μία εταιρίας κομπιούτερ

Για τον Άδωνι Γεωργιάδη ότι πήρε στο χέρι 2 εκατ. ευρώ και μέσω μίας συνεργάτιδάς του ποσά 50 και 70 χιλιάδων

Για τον A.Σαμαρά ότι του πήγαν χρήματα σε δεσμίδες μέσα σε ένα κίτρινο-μοβ βαλιτσάκι.

Για τον Ε.Βενιζέλο ότι πήρε μίζα μέσω του συνεργάτη του και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Λιντζέρη, ο οποίος φέρεται να χρηματιζόταν από τη Novartis.

Για τον M.Σαλμά ότι του έβαλαν δεσμίδες 120.000 ευρώ στο σακάκι.

Για τον N.Χατζηνικολάου ότι έπαιρνε μικρά ποσά 2 και 3 χιλιάδων, ότι έκανε λόμπινγκ για συναντήσεις του Φρουζή με υπουργούς και ότι μέσω του Real Group γινόταν "ξέπλυμα" της Novartis

Τονίζουμε ότι όλα αυτά τα αναφέρει η δικογραφία που πήγε στη Βουλή. Δεν σημαίνει ότι είναι αληθινά γεγονότα. Η δικαστική διερεύνηση ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προσφεύγει στον Άρειο Πάγο για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση Novartis. «Η σκευωρία και οι σκευωροί αποκαλύφθηκαν με το πρώτο άνοιγμα του φακέλου», αναφέρει.

Σύμφωνα με κατάθεση του ενός μάρτυρα, ο αντιπρόεδρος της Novartis φέρεται να ξεκίνησε από την έδρα της εταιρείας στη Μεταμόρφωση έχοντας στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου μία βαλίτσα – τρόλεϊ γεμάτη, με δεσμίδες μωβ, πράσινα και κόκκινα χαρτονομίσματα. Πριν αναχωρήσει τον ενημέρωσαν από το Μέγαρο Μαξίμου πως έπρεπε να έχει μαζί του την ταυτότητα προκειμένου να μπει στο Μέγαρο.

Ο Φρουζής τότε ζήτησε να δοθεί άδεια στο αυτοκίνητό του, ένα μαύρο BMW να μπει από την κεντρική πόρτα του Μαξίμου και να σταθμεύσει στον προαύλιο χώρο.

Στο ραντεβού αυτό ο μάρτυρας υποστηρίζει πως η βαλίτσα παραδόθηκε στον πρώην πρωθυπουργό.
Μία εβδομάδα πριν, ο Φρουζής εμφανίζεται να συναντήθηκε με τον Δημήτρη Πτωχό, στενό συνεργάτη του Σαμαρά. Μία δεύτερη συνάντηση μεταξύ Φρουζή και Πτωχού έγινε στις 18 Οκτωβρίου του 2013 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 21 του ίδιου μήνα ο Φρουζής συναντά και τον έτερο πρωθυπουργικό σύμβουλο Σταύρο Παπασταύρου, γνωστό από τη λίστα Λαγκάρντ, τα Panama Papers και τα Paradise Papers.
Ο Φρουζής συναντά όμως, όπως προκύπτει από την κατάθεση και τον τρίτο στενό συνεργάτη του Σαμαρά, τον Χρύσανθο Λαζαρίδη δύο φορές. Την πρώτη στις 3 Απριλίου του 2014 στον 1ο όροφο του Μαξίμου και τη δεύτερη στις 14 Απριλίου 2014 στη λεωφόρο Αθηνών 110.

Οι εντατικές επαφές που γίνονται μεταξύ του Φρουζή και της πρωθυπουργικής ομάδας είναι -σύμφωνα με τους μάρτυρες- στο πλαίσιο της προσπάθειας του Φρουζή να δείξει στα κεντρικά της πολυεθνικής στην Ελβετία ότι έχει τις πλήρεις διαβεβαιώσεις του περιβάλλοντος Σαμαρά για την ευνοϊκή μεταχείριση της Novartis.

Για τον έτερο πρώην πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο, ο χρηματισμός φέρεται έγινε cash, ενώ για τον Γιάννη Στουρνάρα αναγράφεται στη δικογραφία πως πήρε λεφτά μέσω της εταιρίας της συζύγου του.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων τα ποσά δωροδοκίας που διακινήθηκαν το διάστημα από το 2006 έως τις αρχές του 2015 φτάνουν τα 50 εκατομμύρια, ενώ απ’ αυτά περίπου 40 εκατ. ευρώ φαίνεται να διακινήθηκαν πριν το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα μόνο για υπόθεση εμβολίων.

Πληροφορίες αναφέρουν παράλληλα ότι συνολικά στην υπόθεση με τις μίζες εμπλέκονται 30 πρόσωπα, κρατικοί αξιωματούχοι όπως πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην σύμβουλοι, και συνεργάτες υπουργών, πρώην διοικητές δημοσίων οργανισμών και πρώην μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων.

Ο πρώην πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση εναντίον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Δ.Παπαγγελόπουλου, προσφεύγοντας στον Άρειο Πάγο μετά την εμπλοκή του ονόματός του στο διαφαινόμενο σκάνδαλο της Novartis.

Αναλυτικά η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού:

«Η σκευωρία και οι σκευωροί αποκαλύφθηκαν με το πρώτο άνοιγμα του φακέλου. Πρόκειται για την πιο αδίστακτη και γελοία σκευωρία που έχει γίνει ποτέ. Καταθέτω αύριο στον Άρειο Πάγο μήνυση κατά του ετοιμόρροπου Τσίπρα και του πρώην αρχηγού της ΕΥΠ επί ΝΔ που σήμερα είναι υπουργός δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Παπαγγελόπουλου και των συνεργών τους εντός κι εκτός του δικαστικού σώματος. Καταλαβαίνω ότι τους ενοχλεί η παρουσία μου. Τώρα θα καταλάβουν κι εκείνοι ότι θα τους πάω μέχρι τέλους».

Τα ίδια στοιχεία της δικογραφίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή περιγράφουν τον πρώην αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή ως το πρόσωπο που έκανε τις «ωφέλιμες» πληρωμές και διένειμε τις μίζες. 

«Για επανάληψη του 1989 ως φάρσας» έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις που έκανε πριν λίγο από το περιστύλιο της Βουλής. Ο κ. Βενιζέλος περιγράφεται ως αποδέκτης μίζας μέσω του συνεργάτη του και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Λιντζέρη, ο οποίος φέρεται να χρηματιζόταν από τη Novartis. «Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό υλικό για τίποτα. Είναι η πλήρης γελοιοποίηση των θεσμών» επισήμανε ο κ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του στα κανάλια αφού διάβασε το υλικό της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis.

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής, πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis εμφανίζεται από τους τρεις ανώνυμους και προστατευόμενους μάρτυρες ως το πρόσωπο που μοίραζε τις μίζες σε πολιτικά πρόσωπα. Οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, λένε ότι δεν έκαναν αυτοί τις πληρωμές. Ωστόσο, οι τρεις ανώνυμοι μάρτυρες περιγράφουν πώς γίνονταν οι δωροδοκίες και μάλιστα -κατά τις πρώτες πληροφορίες- αναφέρουν ότι επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά οι μίζες μεταφέρονταν στο Μέγαρο Μαξίμου με τροχήλατες βαλίτσες!

Στη δικογραφία, παρουσιάζεται ως αποδέκτης μίζας και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κυρίως μέσω της εταιρείας που διατηρεί η σύζυγός του Λίνα Νικολοπούλου, από την οποία κατηγορείται ότι έλαβε ποσό περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις μάρτυρες υποστηρίζουν ότι όλες οι μεταφορές χρημάτων γίνονταν μέσω του πρώην αντιπροέδρου της Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή. Οι καταγγέλλοντες υποστηρίζουν πως οι μεταφορές χρημάτων πραγματοποιούνταν είτε μέσω εταιριών δημοσίων σχέσεων είτε απευθείας στα καταγγελλόμενα πολιτικά και μη πρόσωπα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι τρεις μάρτυρες ξεκινούν με την περίοδο του πρώην υπουργού Δημήτρη Αβραμόπουλου  τον οποίο όπως υποστηρίζουν δωροδόκησε ο κ. Φρουζής προκειμένου να παρασύρει τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και να εγκρίνει την παραγγελία μεγάλης ποσότητα εμβολίων.

Μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι ο κ. Αβραμόπουλος έλαβε μέσω εταιρειών αλλά και απευθείας με «τσάντα» μεγάλα χρηματικά ποσά, πως ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έλαβε χρήματα σε τσάντα «samsonite», ενώ τα χρήματα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μεταφέρθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου με βαλίτσα που είχε και ροδάκια. 

Επίσης, υποστηρίζουν ότι οι συμβάσεις με την εταιρεία της συζύγου του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα «εκτοξεύτηκαν» αμέσως μετά τις υπουργικές υπογραφές για το «claw back».

Σύμφωνα πάντα με πηγές που μελέτησαν τη δικογραφία, «ο Φρουζής εμφανίζεται να έχει δωροδοκήσει το σύμπαν», ενώ οι τρεις μάρτυρες, αν και εμφανίζονται να περιγράφουν με λεπτομέρειες τις συναντήσεις των στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας με πολιτικά πρόσωπα, υποστηρίζουν ότι δεν ήταν οι ίδιοι διακινητές του «μαύρου χρήματος».

Τα ονόματα όπως τα ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής στην Ολομέλεια είναι:

Οι πρώην πρωθυπουργοί:

- Αντώνης Σαμαράς
- Παναγιώτης Πικραμμένος
Οι πρώην υπουργοί:
- Δημήτρης Αβραμόπουλος από το 2006 έως το 2009
- Ανδρεάς Λοβέρδος από το 2010 έως το 2012
- Ανδρέας Λυκουρέντζος από το 2012 έως το 2013
- Μάριος Σαλμάς από το 2012 έως το 2013
- Αδωνις Γεωργιάδης από το 2013 έως το 2014
- Γιάννης Στουρνάρας από το 2012 έως το 2014
- Ευάγγελος Βενιζέλος από το 2011 έως το 2012 και από το 2013 έως το 2015
- Γιώργος Κουτρουμάνης από το 2011 έως το 2012

Για τις πράξεις:

1) Δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων
2) Παθητική δωροδοκία
3) Απιστία σχετικά με την υπηρεσία








ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις