ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΠΕΜΠΤΟΦΑΛΑΓΓΙΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΔΟΥΡΟ ΕΙΣΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

 


Σοκ και δέος προκαλούν οι εικόνες από τη Βενεζουέλα που κάνουν το γύρο του κόσμου με τον εμφύλιο να μεταφέρεται πλέον στο κοινοβούλιο και τους πολιτικούς αναλυτές να
προειδοποιούν ότι η ειρήνη στη πετρελαιοπαραγωγό χώρα κρέμεται από μία κλωστή.
Οι εικόνες με τους αιμόφυρτους βουλευτές της αντιπολίτευσης και τους δημοσιογράφους που έπεσαν χτες θύματα των «κολεκτίβων» είναι ενδεικτικές του πολεμικού κλίματος που επικρατεί στη πατρίδα του Μαδούρο αντανακλώντας παράλληλα τη βία που ασκούν οι «ακόλουθοί του».
Η χτεσινή βίαιη επίθεση σε βουλευτές και δημοσιογράφους από τους «κολεκτίβος», τους ένθερμους υποστηρικτές του Μαδούρο, που έριχναν γροθιές σε όποιον έβρισκαν μπροστά τους, δείχνει ότι η κατάσταση στη χώρα είναι πλέον εκτός ελέγχου. Τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για εισβολή μελών παραστρατιωτικής οργάνωσης που υποστηρίζει τον πρόεδρο. Το γεγονός ότι περίπου 100 άτομα, κρατώντας ρόπαλα, φορώντας κουκούλες και κόκκινα ρούχα – στα χρώματα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος – εισέβαλαν στον προαύλιο χώρο της βουλής πετώντας κροτίδες και προκαλώντας χάος, αφήνει να εννοηθεί ότι υπήρχαν «κενά» στο θέμα της ασφάλειας.
Από την πλευρά της, η αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα «La Patilla» μετέδωσε πως αρκετοί βουλευτές δέχτηκαν χθες επίθεση από συμμορία στο εσωτερικό του κτιρίου στο Καράκας με τις «πλάτες» της αστυνομίας, αφού η αρμόδια φρουρά της Bουλής επενέβη μόλις οι δράστες έφευγαν. Εκείνη την ώρα, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο βρισκόταν σε άλλο σημείο της πρωτεύουσας και πραγματοποιούσε ομιλία σε στρατιωτική παρέλαση με αφορμή την Ημέρα Ανεξαρτησίας της χώρας.
Τους τελευταίους τρεις μήνες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα. Πλήθος κόσμου βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στους δρόμους μεγάλων πόλεων, ζητώντας την άμεση παραίτηση του Μαδούρο. Οι περισσότερες από τις πορείες καταλήγουν σε αιματηρές συγκρούσεις, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 90 και τις δύο πλευρές να εξαπολύουν εκατέρωθεν κατηγορίες.
Οι ιδιαίτερα σκληρές σκηνές στο κοινοβούλιο της χώρας- όπου η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία- με άγριους ξυλοδαρμούς, φυγάδευση βουλευτών της αντιπολίτευσης και επέμβαση της αστυνομίας αντανακλούν το κλίμα έντονης δυσφορίας που επικρατεί εντός κι εκτός βουλής. Στο κοινοβούλιο η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της βουλής, Χούλιο Μπόρχες, πάνω από 350 πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επισκέπτες εγκλωβίστηκαν στο κτίριο, ενώ πέντε βουλευτές της αντιπολίτευσης μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι σε νοσοκομεία. Πριν από λίγες ώρες, αποχώρησαν οι εγκλωβισμένοι που κρατούνταν από υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού προέδρου, Νικολάς Μαδούρο.
Ο «τραμπουκισμός» των κολεκτίβος -υποστηρικτών αρχικά του Τσάβες και εν συνεχεία του Μαδούρο- αποτυπώθηκε στις σκληρές εικόνες που μετέδωσαν τα διεθνή δίκτυα. Ρίχνοντας φως στη δράση των κολεκτίβος, η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien» και το γερμανικό περιοδικό «Focus» επισημαίνει πως, σύμφωνα με την αντιπολίτευση της χώρας, πρόκειται για ομάδες πολιτοφυλάκων και παραστρατιωτικών που εξοπλίζονται από τη κυβέρνηση Μαδούρο.Χτες, οι υποστηρικτές του Σοσιαλιστή προέδρου ήταν εξοπλισμένοι με καδρόνια και μεταλλικούς σωλήνες .
Στο μεταξύ, ο Όσκαρ Πέρες, ο αστυνομικός που την περασμένη εβδομάδα άνοιξε πυρ εναντίον του ανωτάτου δικαστηρίου και του υπουργείου Εσωτερικών, επανεμφανίστηκε χθες σε βίντεο με το αυτόματο όπλο παρά πόδα, παρακινώντας τις αντικυβερνητικές δυνάμεις να κινητοποιηθούν για την «απελευθέρωση» της χώρας. «Αυτό που πονάει περισσότερο είναι να βλέπω πως μέρα με τη μέρα χάνουμε ένα κομμάτι της χώρας μας», είπε ένας από τους τραυματίες βουλευτές καθώς απομακρυνόταν με φορείο από τον χώρο της Βουλής. Σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων του, σοβαρότερα τραυματίσθηκε ο βουλευτής Αμέρικο ντε Γκράτσια, ο οποίος έφυγε από τη Βουλή με σπασμούς.
Ο Μαδούρο καταδίκασε τα επεισόδια ζητώντας ειρήνη για τη Βενεζουέλα
Σε μία προσπάθεια να ηρεμήσει τα οξυμένα πνεύματα, ο πρόεδρος Μαδούρο καταδίκασε τα επεισόδια και ζήτησε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, καλώντας παράλληλα την αντιπολίτευση να περιορίσει τη βία των δικών της οπαδών, κάποιοι εκ των οποίων είχαν λούσει άνδρα με βενζίνη και τον είχαν κάψει ζωντανό. «Θέλω ειρήνη για τη Βενεζουέλα, δεν δέχομαι βία από κανέναν», υποστήριξε ο Μαδούρο ρίχνοντας το μπαλάκι των ευθυνών για μία ακόμη φορά στην αντιπολίτευση.
Την ώρα των επεισοδίων,πολλά σημεία της πρωτεύουσας είχαν αποκλειστεί από δεκάδες αποκεντρωμένες διαδηλώσεις, καθώς η νέα τακτική των αντικυβερνητικών δυνάμεων είναι να στήνουν μικρά μπλόκα δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας.
Οι διαδηλώσεις στη χώρα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τους τελευταίους τρεις μήνες ενώ σε αυτές μετέχουν και κάτοικοι φτωχών περιοχών που έως τώρα τάσσονταν υπέρ της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της χώρας. «Μην συζητάτε, ξεσηκωθείτε», υποστηρίζει στο πεντάλεπτο φιλμ ο αντάρτης αστυνομικός Όσκαρ Πέρες, ο οποίος υποστηρίζει ότι βρίσκεται και πάλι στο Καράκας και είναι έτοιμος για τη «δεύτερη φάση» του αντικυβερνητικού αγώνα.
Τουλάχιστον 123 συλλήψεις στρατιωτών από τον Απρίλιο αποκαλύπτει το Ρόιτερς
Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Ρόιτερς, επικαλούμενα στρατιωτικά έγγραφα που έχει στην διάθεσή του, αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον 123 μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας έχουν συλληφθεί από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον Απρίλιο και μάλιστα με βαρύτατες κατηγορίες, όπως προδοσία, εξέγερση, κλοπή και λιποταξία. Στη λίστα των συλληφθέντων συγκαταλέγονται αξιωματικοί αλλά και στρατιώτες των κατώτερων βαθμίδων του στρατού, του ναυτικού, της αεροπορίας, αλλά και της εθνικής φρουράς.
Αν ευσταθούν τα στοιχεία αυτά, ο Μαδούρο βρίσκεται αντιμέτωπος με κλίμα δυσφορίας και στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας που διαθέτουν συνολικά 150 χιλιάδες.
«Υπάρχουν περίπου 100 νέοι άνθρωποι που δολοφονήθηκαν από αυτό το καθεστώς. Ήμασταν περίπου 100 βουλευτές εδώ. Θα υπερασπιστούμε τη Βενεζουέλα, για αυτό μα εξέλεξε ο λαός Όσο και να μας κοστίσει θα συνεχίσουμε, είμαι περήφανος», δήλωσε μετά την επίθεση ο βουλευτής Αρμάνδο Άρμας ενώ το κεφάλι του ήταν μες στα αίματα.
Δείτε φωτογραφίες από την εισβολή των υποστηρικτών του Μαδούρο στο κοινοβούλιο:


















ΠΗΓΗ














Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις