Έτσι «γεννήθηκε» ο όρος «ξέπλυμα χρήματος»

Ιδού η γνώση: Έτσι «γεννήθηκε» ο όρος «ξέπλυμα χρήματος» - ΒΙΝΤΕΟ


2.000 χρόνια πριν, οι πλούσιοι Κινέζοι έμποροι, επειδή η τοπική κυβέρνηση απαγόρευε πολλές μορφές εμπορίου, ξέπλεναν τα
κέρδη τους.
Η πρακτική αυτή μάλιστα ενδεχόμενα να είχε χρησιμοποιηθεί και παλαιότερα.
Στην Κίνα, πέρα του ότι η κυβέρνηση έβλεπε τις εμπορικές δραστηριότητες με μεγάλη καχυποψία, μιας και τους θεωρούσε αδίστακτους και άπληστους, ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματος των εμπόρων προέρχονταν από το μαύρο μάρκετινγκ, την εκβιασμό και τη δωροδοκία.
Οι έμποροι που κατόρθωναν να παραμένουν αόρατοι, ήταν σε θέση να διατηρήσουν τον πλούτο τους ασφαλή από τους συνεχείς εκβιασμούς των γραφειοκρατών.
Κατά αυτόν τον τρόπο μετέτρεπαν, φερειπείν, τα χρήματά τους σε κινητά περιουσιακά στοιχεία ή τα μετακινούσαν εκτός της δικαιοδοσίας της τοπικής κυβέρνησης (ιδού το offshore banking...) και επένδυαν σε διάφορες επιχειρήσεις.
Όπως βλέπουμε, αυτή η τεχνική εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από πολλούς ακόμα και σήμερα.
Βέβαια, όπως αναφέρει ο αστικός μύθος, ο όρος «ξέπλυμα χρήματος» προέκυψε στη δεκαετία του 1920, κατά την περίοδο της Ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ.
Τα μέλη του οργανωμένου εγκλήματος συμμετείχαν ενεργά στην κερδοφόρα βιομηχανία λαθρεμπορίου αλκοόλ και για να νομιμοποιήσουν τα κέρδη τους άρχισαν να τα συνδυάζουν με κέρδη από νόμιμες δραστηριότητες.
Ο πασίγνωστος μαφιόζος Αλ Καπόνε ηγούνταν μιας τεράστιας εγκληματικής βιομηχανίας. Όταν τέθηκε σε δίκη, καταδικάστηκε μόνο για φοροδιαφυγή. Ο Καπόνε είχε κερδίσει ένα τεράστιο ποσό σε χρήματα μέσω του παράνομου τζόγου, την πώληση ποτών, την πορνεία και τους εκβιασμούς, τα οποία θα χρησίμευαν ως απόδειξη των εγκλημάτων του. Αλλά αυτά τα χρήματα δεν βρέθηκαν πουθενά.
Αυτό γιατί, ο Καπόνε είχε κρύψει αυτά τα χρήματα σε νόμιμες επιχειρήσεις, την ιδιοκτησία των οποίων δεν μπορούσε να αποδείξει κανείς. Το άνοιγμα λοιπόν μιας νόμιμης επιχείρησης ήταν το προφανές πράγμα που έπρεπε να γίνει και μια τέτοια επιχείρηση ήταν τα πλυντήρια ρούχων. Έτσι λένε πως επινοήθηκε ο όρος, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1973, στο σκάνδαλο Watergate.









ΠΗΓΗ













Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις