OI 4 ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ

 


Από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες προέκυψαν κερδισμένοι και χαμένοι. Οι κερδισμένοι έχουν κάθε λόγο να χαίρονται, ενώ οι χαμένοι απειλούν με προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Σε κάθε περίπτωση πάντως το
τηλεοπτικό τοπίο αλλάζει. Μπαίνουν νέοι "παίκτες", παραδοσιακοί "καναλάρχες" αποσύρονται, αν και υπάρχουν οι θεματικές και οι περιφερειακές άδειες που θα δημοπρατηθούν στη συνέχεια.
Ο Γιάννης Αλαφούζος θα μπορούσε να πει κανείς πώς είναι ο μεγάλος κερδισμένος, αν και κατήγγειλε περισσότερο από κάθε άλλον μέσω του σταθμού του την κυβέρνηση (σε σημείο που εγείρει ζητήματα από σήμερα) για την διαδικασία που επέλεξε όσον αφορά στην δημοπράτηση των αδειών, αν και αυτός ήταν που τελικά πήρε την πρώτη άδεια με το μικρότερο τίμημα (43,6 εκατομμύρια ευρώ).
Ο Ιωάννης Καλογρίτσας φάνηκε επίσης αποφασισμένος να πάρει μία τηλεοπτική άδεια και παρά το γεγονός ότι δέχθηκε τα πυρά του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου πώς δεν μπορεί εργολάβος να λαμβάνει άδεια τηλεοπτική κατάφερε να μπει στον χώρο των media δίδοντας 52,6 εκατομμύρια ευρώ.
Στο τέλος φάνηκε να γίνεται μία "τιτανομαχία" για την τρίτη και τέταρτη άδεια σε μία διαδικασία που διήρκεσε περισσότερο, έφτασε ακόμη και τους 117 γύρους και άγγιζε το ποσό των 75,9 εκατομμυρίων ευρώ (τα έδωσε ο Κυριακού για την τρίτη άδεια). Την τέταρτη εξασφάλισε ο Βαγγέλης Μαρινάκης που έδειξε αποφασισμένος να μην φύγει με άδεια χέρια, αν και του έφυγαν 73,9 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτοί λοιπόν είναι οι κερδισμένοι. Υπάρχουν και οι χαμένοι. Κατ' αρχήν ο Ιβάν Σαββίδης έφτασε να προσφέρει έως και 61,5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μία άδεια, όπως και ο ALPHA που προσέφερε έως και 61 εκατομμύρια ευρώ.
Ο ALPHA λοιπόν είναι ο τρίτος τηλεοπτικός σταθμός από τους ήδη υπάρχοντες που δεν εξασφαλίζει άδειας συνέχισης της λειτουργίας του μετά το Mega και το "E". Τα τρία λοιπόν αυτά κανάλια βρίσκονται στον αέρα και κανείς δεν γνωρίζει, ιδίως οι εργαζόμενοι τί τους επιφυλάσσει το μέλλον.
Ο Όμιλος Βαρδινογιάννη φαίνεται πώς εξ αρχής είχε θέσει όρια στα ποσά που θα προσέφερε για να πάρει μία τηλεοπτική άδεια ειδησεογραφικού καναλιού και έμεινε σε πολύ χαμηλές προσφορές σε σχέση με την εξέλιξη της δημοπρασίας. Μέσω της Κυπριακής εταιρείας κατέθεσε προσφορά 18 εκατομμυρίων ευρώ και μέσω του Star μόλις 13 εκατομμυρίων ευρώ.


Το Star λοιπόν είναι το τέταρτο κανάλι που δεν εξασφάλισε άδεια αν και υπάρχει και η συνέχεια των θεματικών αδειών. Τα τέσσερα αυτά κανάλια λοιπόν, ALPHA, Star, Mega και "Ε" δεν εξασφάλισαν τηλεοπτική άδεια (τα δυο τελευταία αποκλείστηκαν από την διαδικασία) και έτσι, όπως προβλέπεται από το νόμο και έχει προαναγγείλει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε 90 ημέρες η Digea θα πρέπει να διακόψει το σήμα τους.
Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που θα πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση αφού αν πέσει «μαύρο» σε αυτούς τους σταθμούς αυτό δεν θα έχει προηγούμενο. ηλεοπτικοί σταθμοί με ιστορία χρόνων που απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους θα βάλουν λουκέτο.
Οι επόμενες ημέρες θα κρίνουν πολλά τόσο για την ενημέρωση και την πολυφωνία όσο και για το μέλλον και την δουλειά χιλιάδων ανθρώπων και των οικογενειών τους. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και συνεργασίες μεταξύ των "καναλαρχών" πρώην και νυν και τελικώς να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο στο οποίο κάποιοι εργαζόμενοι να γλιτώσουν. Αυτά όμως θα φανούν στη συνέχεια.
Το βέβαιο είναι πώς το τηλεοπτικό τοπίο αλλάζει άρδην.






 ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις