Η αρχή του τέλους για την ελεύθερη έκφραση

Η αρχή του τέλους για την ελεύθερη έκφραση


Τα βλέμματα όλου του κόσμου έχει συγκεντρώσει ο περιβόητος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος άρχισε σήμερα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
ΜΜΕ από την Ευρώπη και αλλού κάνουν λόγο για τον
αμφιβόλου ποιότητας και διαφάνειας διαγωνισμό, που ενδεχομένως θα οδηγήσει στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων δημοσιογράφων και τεχνικών και ευνοήσει αντί να πατάξει τη διαφθορά στα ΜΜΕ. Ωστόσο παρά τις φωνές -χλιαρές θα πρέπει να παραδεχθούμε- από Ε.Ε. και ΗΠΑ, οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν απρόσκοπτα το διαγωνισμό για τις άδειες, παρά τον εξαιρετικά μειωμένο αριθμό των αδειοδοτήσεων.
Οι πρακτικές βέβαια που ακολουθούνται στην εξέλιξη του διαγωνισμού είναι κάτι παραπάνω από πρωτόγνωρες, με τους υποψηφίους και τους ελεγκτές να παρακολουθούνται συνεχώς και τις αστυνομικές δυνάμεις να έχουν περικυκλώσει το κτήριο όπου θα διεξαχθεί ο εν λόγω διαγωνισμός. Το τοπίο περιπλέκουν ακόμη περισσότερο οι πρακτικές σύμφωνα με τις οποίες θα αντιμετωπίσουν (οι κυβερνώντες) τα κανάλια που δεν θα εξασφαλίσουν την άδεια, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, θα πέσει "μαύρο" μετά από ένα οριοθετημένο διάστημα 90 ημερών.
Σίγουρα πρόκειται για ένα αν μη τι άλλο πρωτόγνωρο καθεστώς "κάθαρσης", όπως το ονομάζουν, που δεν αποκλείεται το αμέσως ερχόμενο διάστημα να επεκταθεί και στις ελεύθερες ιστοσελίδες του διαδικτύου. Είναι πολύ πιθανό στο εγγύς μέλλον να δούμε ανάλογες σκηνές και σε ότι αφορά την ελευθερία έκφρασης και τον πλουραλισμό στο διαδίκτυο.
Εξάλλου το νομοσχέδιο υπάρχει, έχε ψηφισθεί και μένει πλέον να εφαρμοστεί στο μόνο ίσως ελεύθερο μέσο.







ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις