ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ! Προς διάλυση της Βουλής για να παραγραφεί η υπόθεση Βαρουφάκη...

 
 
 
Η πληροφορία που σας έχω σήμερα είναι βόμβα! Γι αυτό δώστε προσοχή:
Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που ο Τσίπρας και το επιτελείο του σχεδιάζουν εκλογές μέσα στο φθινόπωρο και πάντως πριν από την άνοιξη του 2017;
Μόνο επειδή η κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνία διαρκώς χειροτερεύει και είναι θέμα χρόνου να βρεθεί σε πλήρες αδιέξοδο; Όχι, δεν είναι αυτή η βαθύτερη αιτία.
Μήπως επειδή... βαρέθηκε την εξουσία και προτιμά να γυρίσει στην αντιπολίτευση καθώς θεωρεί ότι του πάει καλύτερα; Όχι και πάλι όχι.

Να παίζουν ρόλο οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να βουλιάζει καθημερινά και άρα θέλει να προλάβει τα χειρότερα πριν βρεθεί σε μονοψήφιο ποσοστό; Θα μπορούσε να είναι αυτό, αλλά δεν είναι...

Λοιπόν, ο υπ' αριθμόν ένας λόγος που ο Τσίπρας ετοιμάζεται να «κλείσει» την παρούσα Βουλή και να κάνει εκλογές ειναι ο εξής: Θέλει να γλιτώσει, δια της παραγραφής, την ποινική δίωξη και το Ειδικό Δικαστήριο για όσα έγιναν από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2015! Ακριβώς αυτό...

Τώρα μάλιστα που βγήκε ανοικτά στη σέντρα ο Βαρουφάκης, ανοίγει ακόμη περισσότερο ο ασκός του Αιόλου και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Και μπορεί να βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Κίνα, αλλά συνέχεια είναι στα τηλέφωνα για να πληροφορείται -με το σχετικό πανικό- τις εξελίξεις από την Αθήνα.

Πώς όμως με τις εκλογές (νομίζει ότι) θα γλιτώσει το σκαμνί του Δικαστηρίου;

Είναι πολύ απλό και την απάντηση τη δίνει το περίφημο άρθρο 86 του Συντάγματος:

«Η Βουλή μπορεί να ασκήσει την κατά την παράγραφο 1 αρμοδιότητά της μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος».

Η αρμοδιότητα αυτή αφορά τη δίωξη κατά μελών της κυβέρνησης με τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής και παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο. Πρόκειται για το άρθρο που αφορά το νόμο περί ευθύνης υπουργών, το νόμο που μέχρι τώρα εξασφαλίζει την ατιμωρησία των πολιτικών...

Τώρα λοιπόν βρισκόμαστε στην επόμενη βουλευτική περίοδο η οποία προέκυψε με τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Η πρώτη σύνοδος δεν έχει λήξει ακόμη. Θα ολοκληρωθεί, κανονικά, με τη διακοπή των εργασιών της ολομέλειας τον Αύγουστο. Τον Οκτώβριο θα αρχίσει η δεύτερη σύνοδος η οποία θα οκληρωθεί το επόμενο καλοκαίρι.

Με βάση λοιπόν το άρθρο 86, εφόσον η Βουλή αυτή λειτουργεί μέχρι τα μέσα του 2017 μπορεί να ασκήσει δίωξη σε υπουργούς (ή και τον ίδιο τον πρωθυπουργό) της περιόδου από τον Iανουάριο έως τον Αύγουστο του 2015.

Αν όμως διαλυθεί αυτή η Βουλή, αυτόματα επέρχεται παραγραφή των αδικημάτων. Αυτός είναι μάλιστα και ο λόγος που ενώ αρχικά ο Βούτσης έλεγε ότι δεν θα «κλείσει» καθόλου το καλοκαίρι η Βουλή -άρα θια συνεχιζόταν η πρώτη σύνοδος- στη συνέχεια άλλαξε απόφαση ώστε να ενεργοποιηθεί από το φθινόπωρο η δεύτερη και να έρθει πιο κοντά ο ορίζοντας της παραγραφής.

«Ναι, αλλά αφού ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν την πλειοψηφία δεν μπορούν να μπλοκάρουν μέχρι του χρόνου κάθε προσπάθεια ενεργοποίησης του άρθρου 86;» θα ρωτήσει κανείς. Και πολύ σωστά. Εδώ λοιπόν υπάρχει το ευαίσθητο σημείο που ακούει στο όνομα Βαρουφάκης...

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει στριμωχτεί άσχημα και ύστερα από τις σχετικές αποκαλύψεις -και του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ – η αντιπολίτευση θα επιμείνει κατ' αρχάς στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Ήδη οι Βαρουφάκης και Γκάλμπρεϊθ δίνουν με τις δηλώσεις τους, στεγνά, τον Τσίπρα ως εντολέα όλων των σχεδίων τους.

Ο ίδιος ο Βαρουφάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Κάποιοι που γνωρίζουν μάλιστα λένε ότι όπως μαγνητοφωνούσε τους ξένους συνομιλητές του στο Eurogroup, το ίδιο έχει κάνει και με τις συνομιλίες του μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου. Άρα, διαθέτει και ντοκουμέντα.

Πολύ απλά ο Βαρουφάκης, που δεν πρόκειται να χρεωθεί εξ ολοκλήρου την καταστροφή μόνος του, απειλεί να πάρει μαζί του στο Ειδικό Δικαστήριο και τον Τσίπρα. Κι ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να μη συμβεί αυτό: Να έχει διαλυθεί στο μεταξύ η Βουλή, να έχουν παραγραφεί όλα τα πιθανά αδικήματά του, να μη χρειαστεί να μιλήσει και να σωθεί έτσι κι ο Τσίπρας, έστω κι αν χρειαστεί να χάσει την πρωθυπουργία... 
 
 
 
 
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις