ΚΑΠΟΤΕ ΦΩΝΑΖΑΝ «ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ» ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΟ… ΚΑΜΑ ΣΟΥΤΡΑ



kosiriza


Κορυφώνεται η αγωνία στο κυβερνών κόμμα για τα όσα θα προβλέπει τελικά το πολυνομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και θα περιλαμβάνει τις εκκρεμότητες για τη συμφωνία με τους δανειστές – χωρίς τελικά τον Κόφτη» ο οποίος θα εμφανιστεί
ως τροπολογία την τελευταία στιγμή και αυτό μόνον εφόσον σημειωθεί σύγκλιση στις διαπραγματεύσεις.

Το πολυνομοσχέδιο, που προβλέπει κυρίως τους έμμεσους φόρους των 1,8 δισ. ευρώ, την ίδρυση του υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων και τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινο-πράσινα» δάνεια αποτελεί την πιο σκληρή δοκιμασία για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς παραβιάζει σειρά «ιερών και οσίων» για την αριστερά.
Γι’ αυτό και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ενημέρωση που θα κάνουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος σήμερα.
Η ενημέρωση θα γίνει σε βαρύ κλίμα, με έντονο τον προβληματισμό από τους βουλευτές, αλλά και από την κυβέρνηση για το πώς εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για τον «κόφτη», καθώς και για το χρέος.
Αφενός μεν ο «κόφτης» δεν θα είναι τόσο… αθώος όσο τον παρουσίαζε η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, αφού πιθανόν θα περιλαμβάνει και μία πιο συγκεκριμένη περιγραφή προληπτικών μέτρων, με αναφορά σε δαπάνες για μισθούς και συντάξεις, ενώ απομένει ακόμη να καθοριστεί επακριβώς το πώς θα λειτουργεί.
Αφετέρου δε το θέμα με το χρέος δεν φαίνεται να προχωρά, καθώς το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες απορρίπτουν τις ευνοϊκές προτάσεις του ΔΝΤ για ουσιαστική ελάφρυνση και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συμφωνία ή δέσμευση στον ορίζοντα, που θα λειτουργούσε ως «αντίβαρο» στο βαρύ φορτίο μέτρων, που καλείται να λάβει η κυβέρνηση έτσι κι αλλιώς. Άλλωστε ακόμα και η επίτευξη οριστικής συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Μαΐου αμφισβητείται πλέον ανοιχτά, αν και το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξο.
Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να φοβάται για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την Κυριακή το απόγευμα, είναι όμως πιθανό να εκδηλωθούν έντονες διαφοροποιήσεις για επιμέρους σημεία της συμφωνία, ανάλογα με το τι θα περιλαμβάνεται τελικά στις ρυθμίσεις, που θα εισαχθούν στη Βουλή. Οι βουλευτές δείχνουν να κατανοούν την ανάγκη να ολοκληρωθεί όπως και να έχει η αξιολόγηση ώστε η κυβέρνηση να έχει την ευκαιρία της να αναπτύξει το σχέδιό της σε συνθήκες σταθερότητας και ευνοϊκές για την επιστροφή στην ανάπτυξη, αλλά μάλλον με το πολυνομοσχέδιο αυτό εξαντλείται και κάθε διάθεση για ψήφιση στο μέλλον σκληρών μέτρων από πολλούς βουλευτές.
Ο κ. Τσακαλώτος θα παρουσιάσει, πέραν των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση και να ζητήσει τη στήριξη των βουλευτών στην πιο κρίσιμη καμπή, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία που έρχεται είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να επιτευχθεί με βάση τον συμβιβασμό και το μνημόνιο του περσινού καλοκαιριού.






ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις