Nα γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να αδειάσει την Ειδομένη: Δεύτερο κρούσμα ηπατίτιδας





Και δεύτερο κρούσμα ηπατίτιδας Α εντοπίστηκε στον πρόχειρο καταυλισμό προσφύγων-λάθρο στην Ειδομένη πριν από λίγο θέτοντας σε συναγερμό τις Αρχές και ωθώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στην απόφαση να απομακρυνθούν όλοι οι πρόσφυγες από τα σύνορα με τα Σκόπια τις επόμενες μέρες.
Ακόμη ένα άτομο από τον καταυλισμό της Ειδομένης διαγνώσθηκε
με Ηπατίτιδα Α και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

"A second individual from Idomeni was diagnosed with Hepatitis A and transferred to a hospital on Saturday, a disease control official told Reuters." αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο στο δημοσίευμά του.

Οι ελληνικές αρχές εντείνουν τις προσπάθειες απομάκρυνσης των προσφύγων από την περιοχή και την μετακίνησή τους σε οργανωμένους καταυλισμούς προσφύγων ανά την επικράτεια, καθώς η εξάπλωση της λοίμωξης προκαλεί έντονη ανησυχία.
Το πρώτο κρούσμα Ηπατίτιδας Α έγινε γνωστό την Παρασκευή. Πρόκειται για ένα εννιάχρονο κορίτσι από τη Συρία που μεταφέρθηκε από τους ανθρώπους του ΚΕΕΛΠΝΟ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνηση; θεωρείται ειλημμένη ενώ o Guardian επικαλείται δηλώσεις του Δημήτρη Βίτσα.

Υποτίθεται ότι η εικόνα που έδειχνε ένα μωρό ενώ το έκαναν μπάνιο με εμφιαλωμένο νερό στην ύπαιθρο, στον καταυλισμό της Ειδομένης ήταν η αιτία της απόφασης αλλά τελικώς μάλλον δεν έιναι έτσι καθώς τα δύο κρούσματα πλέον προκάλεσαν έντονη ανησυχία έως και πανικό.

«Οι συνθήκες στον καταυλισμό είναι πραγματικά φρικιαστικές, δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα για εξάπλωση ασθενειών, αλλά αρκετά παιδιά είναι ευάλωτα στην πνευμονία και την αφυδάτωση από τη γαστρεντερίτιδα. Οι έγκυες που μπορεί να έχουν επιπλοκές χρειάζονται ιατρική φροντίδα το ταχύτερο δυνατό», ανέφερε η Σάρα Κόλις, νοσοκόμα των Γιατρών του Κόσμου, που βρίσκεται στον καταυλισμό εδώ και δύο μήνες.

«Ελπίζω ότι η κατάσταση στην Ειδομένη θα επιλυθεί σε μία εβδομάδα χωρίς να χρειαστεί να μετακινήσουμε με τη βία τους πρόσφυγες» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, στο Mega.

Ο Guardian αναφέρει πως Έλληνες αξιωματούχοι θα μοιράσουν φυλλάδια στους πρόσφυγες με τα οποία θα τους ζητούν να συναινέσουν στη μετακίνηση, καθώς με τα κλειστά σύνορα δεν υπάρχει ελπίδα να μεταβούν στη Β. Ευρώπη από τη δυτική βαλκανική οδό

Στον απέραντο βαλτότοπο που έχει δημιουργηθεί από τις σκηνές των προσφύγων και των λαθρομεταναστών υπολογίζεται πως ζουν περί τους 14.000 ανθρώπους, με πλήρη απουσία κάθε φροντίδας, αφού οι Σκοπιανοί έχουν κλείσει τα σύνορα

Φυματίωση και χολέρα είναι οι υπ'αριθμόν "1" υγεινομικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίζει η περιοχή, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις που μεγάλες μάζες ανθρώπων οι οποίοι μάλιστα δεν έχουν την αντίληψη υγιεινής που επικρατεί στις δυτικές κοινωνίες, συνωθούνται σε έναν μικρό, απροετοίμαστο να τους δεχθεί, χώρο.





ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις