Ρωσική κυριαρχία και στο πετρέλαιο: Την σκόνη του Πούτιν «τρώει» πλέον και η Σαουδική Αραβία

ti-skoni-tou-putin-i-dkfkfk prisonplanetgr


Μέρα με την μέρα η Ρωσία εκτοπίζει από όλους τους τομείς παραδοσιακές δυνάμεις...
και παίρνει απόλυτες πρωτιές! Έτσι δεν διστάζει να ξεπεράσει ακόμα και την Σαουδική Αραβία σε σχέση με την παραγωγή και τροφοδοσία πετρελαίου σε
άλλες χώρες.
Τα αποθέματα ρωσικού «μαύρου χρυσού, αν συμπεριλάβουμε σε αυτά εκείνα της Αρκτικής και τα κοιτάσματα σχιστολιθικού πετρελαίου, ξεπερνούν τα 200 δις βαρέλια και άρα το 10% του παγκόσμιου συνόλου.
Η Μόσχα δεν ενοχλήθηκε καθόλου από τις κυρώσεις της Ευρώπης και αποφάσισε να επικεντρωθεί στην κατά πολύ μεγαλύτερη αγορά της Ασίας. Η επιτυχία αυτής της στρατηγικής αντικατοπτρίζεται στις ρωσικές επιδόσεις στον τομέα της ενέργειας. Έτσι η «Αρκούδα» εκτόπισε την Σαουδική Αραβία ως νούμερο ένα τροφοδότη πετρελαίου της Κίνας.
56eadd52c361887c148b457f
Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου στην Κίνα διπλασιάστηκαν από το 2013. Από τότε η Ρωσία έφτασε την Σ. Αραβία, η οποία ήταν για χρόνια ο κύριος προμηθευτής της Κίνας στον τομέα του πετρελαίου. Μάλιστα στα τέλη του 2015 ξεπέρασε τις μηνιαίες προμήθειες του Ριάντ με πάνω από 4 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου! (Δείτε το γράφημα)
Η εν λόγω επιτυχία οφείλεται κυρίως στον μακρύ θαλάσσιο αγωγό της Ανατολικής Σιβηρίας και Ειρηνικού (ESPO).
Η Κίνα ξεπέρασε μάλιστα την Γερμανία, παραδοσιακό ενεργειακό εταίρο της Ρωσίας, ως μεγαλύτερο πελάτη πετρελαίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Το Πρακτορείο Reuters θεωρεί ότι η εκτόξευση των ρωσικών εξαγωγών σχετίζεται με την εμφάνιση ανεξάρτητων διυλιστηρίων στην Κίνα. Αυτά μπορούν να συνεισφέρουν σε ποσοστό περίπου 20% σε όλες τις εισαγωγές αργού πετρελαίου, τουτέστιν αξίας-ρεκόρ 8 εκατ. βαρελιών την ημέρα.
Για τον Πρόεδρο όμως του μεγάλου ιδιωτικού διυλιστηρίου «Dongming Petrochemical Group» της Κίνας , Li Xiangping, αυτό οφείλεται στο εξαιρετικό μείγμα ποιότητας και κόστους που προσφέρει το ρωσικό πετρέλαιο.
Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου έχουν διπλασιαστεί και στην Νότια Κορέα με πάνω από 200.000 βαρέλια ανά μέρα, ενώ και στην Ιαπωνία, παρά την μειωμένη ζήτηση, αυξήθηκαν σε 25%, δηλαδή σε 290.000 βαρέλια ανά μέρα.





ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις