Μεσαίωνας: Κρούσματα λεπτοσπείρωσης στην Ειδομένη! - Ασθένεια που μεταφέρουν τα ποντίκια στους ανθρώπους




Κρούσματα λεπτοσπείρωσης, μια ασθένεια που μεταφέρεται από τα ποντίκια στους ανθρώπους (όπως η πανούκλα), εμφανίστηκαν στην Ειδομένη και ανησυχούν τους γιατρούς, σύμφωνα με τηλεοπτικό σταθμό.
Επίσης, υπάρχουν πολλά δείγματα με τσιμπήματα από έντομα κυρίως
σε παιδιά και βρέφη.

Η Λεπτοσπείρωση (επίσης γνωστή ως πυρετός των αγρών, νόσος των ποντικών,και πυρετός των βάλτων μεταξύ άλλων ονομασιών) είναι μία λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριοσπειροειδούς μορφής Spirochaetae το οποίο ονομάζεται λεπτόσπειρα σύμφωνα με την ελληνική Βικιπαιδεία.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι μη ορατά ή ήπιας μορφής, όπως πονοκέφαλοι, μυικοί πόνοι και πυρετός, ή βαριάς μορφής με πνευμονική αιμορραγίααίμα από τους πνεύμονες ή μηνιγγίτιδα. Αν λόγω της λοίμωξης προκαλούνται ίκτερος, νεφρική ανεπάρκεια και αιμορραγία, πρόκειται για τη νόσο του Weil.[5] Αν προκαλείται ακατάσχετη αιμορραγία στους πνεύμονες, πρόκειται για το σύνδρομο πνευμονικής αιμορραγίας βαρέας μορφής.

Αιτίες και διάγνωση
Έχουν διαπιστωθεί έως και 13 διαφορετικοί γεννετικοί τύποι λεπτόσπειρας που μπορούν να προσβάλλουν τον άνθρωπο. Η ασθένεια μεταδίδεται τόσο από άγρια όσο και από οικόσιτα ζώα Τα πιο συνηθισμένα ζώα που μεταδίδουν την αρρώστια είναι τα τρωκτικάs.

Συνήθως μεταδίδεται από τα ούρα ή από νερό ή χώμα με ούρα ζώων σε περίπτωση επαφής, όταν υπάρχουν σκασίματα στο ανθρώπινο δέρμα, στα μάτια, στο στόμα ή στη μύτη. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η αρρώστια συνήθως προσβάλλει τους αγρότες και τα κατώτερα οικονομικά στρώματα που ζουν στις πόλεις.[5] Στις ανεπτυγμένες χώρες, συνήθως προσβάλλει άτομα που συμμετέχουν σε δραστηριότητες στη φύση σε ζεστές και υγρές περιοχές.Η διάγνωση της αρρώστιας γίνεται με αναζήτηση αντισωμάτων ενάντια στο βακτήριο ή με ανεύρεση του DNA στο αίμα.

Πρόληψη και θεραπεία
Για την πρόληψη της ασθένειας, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιείται ειδικός εξοπλισμός προστασίας προκειμένου να αποφευχθεί η επαφή με ζώα που πιθανώς έχουν προσβληθεί, συστήνεται πλύσιμο μετά από επαφή και μείωση του πλυθισμού τρωκτικών σε περιοχές όπου ζουν και εργάζονται άνθρωποι.Η αντιβίωση δοξυκυκλίνη, όταν χρησιμοποιείται για προληπτικούς λόγους σε ταξιδιώτες προκειμένου να αποφευχθούν μολύνσεις, έχει αμφίβολα αποτελέσματα.

Υπάρχουν εμβόλια ζώων για ορισμένους τύπους λεπτόσπειρας, τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδωσης σε ανθρώπους.
Σε περίπτωση μόλυνσης, ακολουθείται θεραπεία με αντιβιωτικά όπως δοξυκυκλίνη, πενικιλίνηή κεφτριαξόνη. Η νόσος του Weil και το σύνδρομο πνευμονικής αιμορραγίας έχουν ποσοστά θνησιμότητας μεγαλύτερα από 10% και 50% αντίστοιχα, ακόμα και με θεραπευτική αγωγή.[

Επιδημολογία
Υπολογίζεται ότι επτά με δέκα εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από λεπτοπσείρωση κάθε χρόνο.Ο αριθμός θανάτων από αυτή την αιτία δεν είναι γνωστός. Η αρρώστια είναι πιο συνηθισμένη σε τροπικές περιοχές αλλά μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε.

Επιδημική έκρηξη μπορεί να υπάρξει στις παραγκούπολεις του αναπτυσόμενου κόσμου.Η νόσος χαρακτηρίσθηκε για πρώτη φορά από τον Weil το 1886 στη Γερμανία. Τα ζώα που έχουν προσβληθεί μπορεί να μην παρουσιάζουν συμπτώματα ή να παρουσιάζουν ελαφριάς ή βαριάς μορφής συμπτώματα.

Σε ορισμένα ζώα η λεπτόσπειρα ζει στο αναπαραγωγικό σύστημα και μεταδίδεται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Είναι σαφές ότι οι συνθήκες διαβίωσης στην Ειδομένη, όχι μόνο δεν είναι ανθρώπινες για χιλιάδες ανθρώπους, αλλά ενέχουν και πολλούς κινδύνους με αποτέλεσμα μέρα με τη μέρα η κατάσταση να χειροτερεύει.

Όσο κι αν οι κρατικοί και τοπικοί φορείς, αλλά και μέλη οργανώσεων προσπαθούν να πείσουν τους πρόσφυγες ότι τα σύνορα είναι κλειστά και δεν πρόκειται να ανοίξουν, οι ίδιοι αρνούνται πεισματικά να φύγουν από την ουδέτερη ζώνη, αφού ελπίζουν ότι η εγγύτητα στα σύνορα που τους προσφέρει η Ειδομένη, τους φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη μετάβαση στην επόμενη χώρα.

Η κατάσταση είναι πλέον τραγική, το μόνο που απομένει είναι να έχουμε και κρούσματα.. πανούκλας.






ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις