Η αγαπημένη της ελληνικής αριστεράς, Βενεζουέλα, δανείζει τα χρυσαφικά της για να σωθεί!





Ποιος θα μας το έλεγε πως η αριστερή Βενεζουέλα του Μαδούρο και μια χώρα που είχε γοητεύσει τον Αλέξη Τσίπρα, θα έφτανε στο σημείο να βάλει ενέχυρο τα «χρυσαφικά» της για να καταφέρει να εξυπηρετήσει το τεράστιο χρέος της. Και μάλιστα όταν αυτή η ίδια χώρα είναι μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του
κόσμου!

Η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας ξεκίνησε λοιπόν διαπραγματεύσεις με τη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank για χρηματοδότηση από αυτή έναντι χρυσού που διαθέτει, προκειμένου να βελτιώσει τη ρευστότητα των εξωτερικών διαθεσίμων της, καθώς αντιμετωπίζει μεγάλες αποπληρωμές χρέους φέτος.

Οι χαμηλές τιμές πετρελαίου και το φθαρμένο κρατικό οικονομικό μοντέλο της Βενεζουέλας έχουν μειώσει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας – μέλους του ΟΠΕΚ και έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι μπορεί να μην αποπληρώσει ομόλογά της, καθώς δυσκολεύεται να καταβάλει το ποσό των 9,5 δισ. δολαρίων για την εξυπηρέτηση του χρέους της φέτος. Το 64% περίπου των εξωτερικών διαθεσίμων της Βενεζουέλας, ύψους 15,4 δισ. δολαρίων, διατηρούνται σε ράβδους χρυσού, περιορίζοντας τη δυνατότητα της κυβέρνησης του Νικόλας Μαδούρο να διαθέσει γρήγορα σκληρό νόμισμα για την πληρωμή εισαγωγών ή την εξυπηρέτηση του χρέους.

Τον Δεκέμβριο, η Deutsche Bank και η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας συμφώνησαν να οριστικοποιήσουν φέτος ένα gold swap, δήλωσαν οι πηγές. Τα gold swaps επιτρέπουν σε κεντρικές τράπεζες να χρηματοδοτούνται με μετρητά από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έναντι δανεισμού του χρυσού τους για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Αυτές οι ανταλλαγές δεν έχουν την τάση να επηρεάζουν τις τιμές του χρυσού, επειδή ο χρυσός θα συνεχίσει να ανήκει στη Βενεζουέλα και δεν γίνεται κάποια συναλλαγή στην αγορά.

Η Βενεζουέλα πλήττεται από μεγάλη ύφεση, τριψήφιο πληθωρισμό και χρόνιες ελλείψεις προϊόντων. Το σύστημα συναλλαγματικών ελέγχων της κυβέρνησης μείωσε τις εγκρίσεις χορήγησης δολαρίων για τις εισαγωγές προϊόντων ,οδηγώντας σε άδεια ράφια σε καταστήματα και ουρές στα σούπερ μάρκετ





ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις