"ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ"
Μετά την επιστροφή της Κριμαίας στη Ρωσία, το Πεντάγωνο αποφάσισε να "σκουπίσει" τη σκόνη από τα αρχαία σχέδιά τους για τον πόλεμο ενάντια στη Σοβιετική Ένωση, ώστε να προστατευθεί από το φερόμενο σχέδιο Ρωσικής εισβολής σε ορισμένες από τις χώρες της Βαλτικής.
Η Ουάσιγκτον για πρώτη φορά μετά τη διάλυση των αναθεωρημένων και επικαιροποιημένων σχεδίων δράσης κατά της Σοβιετικής Ένωσης σχεδιάζει μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Μόσχα.
Δυτικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές τους στο Πεντάγωνο και το
Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέρουν ότι τα σχέδια αυτά αναπτύσσονται σε δύο κατευθύνσεις:
τις ενέργειες των ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που η Ρωσία
επιτεθεί σε ένα από τα μέλη της Συμμαχίας, και τις ενέργειες των ΗΠΑ εκτός
του ΝΑΤΟ. Και στις δύο περιπτώσεις, τα σχέδια εξετάζονται ως πιθανή απάντηση »στη ρωσική εισβολή σε χώρες της Βαλτικής."
αντιδράσεων -διαμαρτυριών.
«Τα σχέδια που αφορούν τη Ρωσία μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ ξεσκονίζονται", αναφέρει το "Foreign Policy", προσθέτοντας ότι από το 1991 οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έβλεπαν τη Ρωσία ως χώρα η οποία αποτελεί απειλή για τη Δύση.
"Ακόμα και ο πόλεμος με τη Γεωργία το 2008 δεν έχει αλλάξει αυτή την προσέγγιση. Αλλά το σημείο καμπής ήρθε την άνοιξη του 2014, στην Κριμαία και την προσάρτηση της χερσονήσου προς τη Ρωσία.
Αμερικανοί στρατιωτικοί αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι σε περίπτωση Ρωσικής επίθεσης στις Βαλτικές χώρες, το ΝΑΤΟ δεν θα είναι σε θέση να τους προστατεύσει, έτσι λένε, να έχουν πρόσβαση σε αυτό το "έργο".
«Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, λαμβάνοντας υπόψη τις ενέργειες της Ρωσίας, έχει καταστεί σαφές ότι πρέπει να λάβετε μέτρα αντιμετώπισης σε περίπτωση επίθεσης εναντίον οποιουδήποτε συμμάχου στο ΝΑΤΟ", δήλωσε ανώνυμη πηγή, υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.
Έχοντας κατά νου την «postkrimsku" γεωπολιτική πραγματικότητα όπου "η Ρωσία δεν είναι πλέον ένας εταίρος, αλλά μια πιθανή απειλή," το Πεντάγωνο αποφάσισε να «αποτινάξει τη σκόνη από αυτά τα σχέδια και να τα αναθεωρήσει», δηλώνει το «Foreign Policy».
Το περιοδικό γράφει ότι οι αναλυτές του Πενταγώνου διαθέτουν σχέδιο δράσης για όλα τα θεωρητικά πιθανά σενάρια και με την "ένοπλη σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα". Τα σχέδια αυτά έχουν διαφορετικές προτεραιότητες, και η ανάπτυξή τους βασίζεται στην πιθανότητα των γεγονότων.
Στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθούν στη Λετονία (20-25 Σεπτεμβρίου) και σε αυτά θα εποπτεύουν 24 στρατηγοί από τις 13 χώρες του ΝΑΤΟ, τη Φινλανδία και τη Σουηδία.
Όπως αναφέρεται, ο στόχος αυτής της εκπαίδευσης είναι να βελτιωθεί η ικανότητα των ανώτερων αξιωματικών και διοικητών στο σχεδιασμό και τη διεξαγωγή των κοινών επιχειρήσεων.
«Το ΝΑΤΟ έχει στη διάθεσή του τεράστιους πόρους και μέσα που μπορούν να προστατεύουν αποτελεσματικά την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας", δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη, Adrian Bradshaw.
Υπενθυμίζουμε ότι στη Λετονία γίνονται ήδη στρατιωτικές ασκήσεις "Silver Arrow 2015», που ξεκίνησαν στις 14 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του μήνα, όπου συμμετέχουν πάνω από 1.000 στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, τη Λετονία, τη Δανία, τον Καναδά και τη Γερμανία . Οι στρατιωτικές ασκήσεις πραγματοποιούνται και στη γειτονική Λιθουανία.
Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ επιδεινώθηκαν σημαντικά κατά τα τελευταία δύο χρόνια, μετά την ανατολική Ουκρανία στην οποία ξεκίνησε εμφύλιος πόλεμος και την Κριμαία που προσαρτήθηκε στη Ρωσία.
Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Άστον Κάρτερ είπε στα τέλη Αυγούστου ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν "οδηγεί τη Ρωσία προς την κατεύθυνση της αύξησης της αντιπαράθεσης με τη Δύση." Είπε ότι η πολιτική της επίσημης Μόσχας από πολλές απόψεις είναι ανταγωνιστική προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιδεικνύοντας ιδιαίτερες ανησυχίες για το πυρηνικό οπλοστάσιο που διαθέτει.
Υπενθυμίζουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2014 η Ρωσία υιοθέτησε ένα νέο στρατιωτικό δόγμα της χώρας σύμφωνα με το οποίο η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας είναι η ενίσχυση του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα.
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου