Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Υπογόνιμο το 15% των ζευγαριών στη χώρα μας
Παγκοσμίως, 90 εκατ. ζευγάρια αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σύλληψης - Το 85% από τα ζευγάρια αυτά δεν αναζητούν ποτέ βοήθεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν
Σχεδόν 40 χρόνια έχουν περάσει από τότε γεννήθηκε στη Βρετανία το πρώτο, όπως ονομαζόταν τότε, «παιδί του σωλήνα», η Λουίζ Μπράουν. Από εκείνη τη
στιγμή ως σήμερα έχουν γεννηθεί πάνω από 1.500.000 παιδιά σ' όλο τον κόσμο χάρη στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Η 15η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας και αποτελεί μέρα ενημέρωσης για την υπογονιμότητα των ζευγαριών.
Η ενημέρωση των ζευγαριών έχει πολύ μεγάλη σημασία αν λάβουμε υπόψη μας κάποια πολύ ανησυχητικά νούμερα και ποσοστά που αναδείχθηκαν μετά από εκτεταμένη διεθνή έρευνα ειδικών σε θέματα αναπαραγωγής. Πιο αναλυτικά, παγκοσμίως, 90 εκατομμύρια ζευγάρια αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σύλληψης. Το 85% από τα ζευγάρια αυτά (77 εκατομμύρια), δεν αναζητούν ποτέ βοήθεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Από τα 13 εκατομμύρια ζευγάρια που αναζητούν ιατρική βοήθεια, ποσοστό μικρότερο από το 42%, θα αρχίσει τελικά θεραπεία. Έτσι, λοιπόν, από όλα τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, μόνο το 6% έχουν την ιατρική βοήθεια που απαιτείται.
Στη χώρα μας τα ποσοστά είναι εξίσου ανησυχητικά. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, τονίζει με αφορμή την ημέρα ότι είναι μεγάλο πρόβλημα η υπογονιμότητα των σύγχρονων ζευγαριών, επισημαίνοντας πως «Σχεδόν το 15% των ζευγαριών είναι υπογόνιμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να συλλάβουν, ακόμα κι εάν έχουν συχνές σεξουαλικές επαφές, χωρίς προφυλάξεις για ένα χρόνο, ή περισσότερο. Στα μισά περίπου από τα ζευγάρια αυτά, η μη επίτευξη σύλληψης σχετίζεται με την ανδρική υπογονιμότητα. Ασθένειες, τραυματισμοί, χρόνια προβλήματα υγείας, επιλογές του τρόπου ζωής, και άλλοι παράγοντες μπορούν να εμπλακούν στην αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας. Η αντιμετώπιση από ειδικούς επιστήμονες γονιμότητας οι οποίοι παρέχουν μια ολιστική προσέγγιση στην αναγνώριση και τη θεραπεία των διαταραχών της ανδρικής αναπαραγωγικής υγείας προσφέρει στην εποχή μας εντυπωσιακά αποτελέσματα, ενώ μέχρι σήμερα έχουμε προσφέρει λύση στο 95% των αρρένων ασθενών μας».
Σημειώνεται ότι η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Γονιμότητας αποτελεί μία πρωτοβουλία της Assisted Conception Taskforce (ACT). Η ACT εξαπλώνει τη δράση της σε όλο τον κόσμο με την ίδρυση κατά τόπους παραρτημάτων. Στην Ελλάδα, καταξιωμένοι επιστήμονες, γνωρίζοντας ότι τα υπογόνιμα ζευγάρια της χώρας μας και ο ευρύτερος κοινωνικός τους περίγυρος έχουν ανάγκη υπεύθυνης ενημέρωσης και καθοδήγησης, προχώρησαν στη δημιουργία της ACT HELLAS. Η Ελλάδα είναι η 20η χώρα στο κόσμο που συμμετέχει στη δράση της ACT International.
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου