Η Τουρκία ακύρωσε την προκλητική ΝΟΤΑΜ!

 


Μετά από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και ελληνικές καταγγελίες στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, η τουρκική κυβέρνηση ανακάλεσε την ΝΟΤΑΜ, με την οποία είχε δεσμεύσει μια τεράστια περιοχή στο Αιγαίο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, από την Σκύρο μέχρι την Λήμνο από σήμερα και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.
Η Τουρκία με την κίνησή της παραβίαζε το διεθνές δίκαιο και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με την ελληνική κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη
να φέρει το θέμα της τουρκικής συμπεριφοράς σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Η τακτική αυτή φαίνεται ότι έφερε αποτελέσματα και σε πρώτη φάση η Άγκυρα τροποποίησε την ΝΟΤΑΜ εξαιρώντας την Λήμνο, ενώ στη συνέχεια την ακύρωσε εξ ολοκλήρου. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η τουρκική στάση συμβάλει με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.
Το ΝΑΤΟ σημειωτέον αποδέχθηκε για πρώτη φορά πλήρως το περιεχόμενο του ελληνικού διαβήματος και σύμφωνα με πληροφορίες ο γενικός γραμματέας κ. Στόλτενμπεργκ διαδραμάτισε θετικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης και την ομαλοποίηση της κατάστασης. 


ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις