Η Google χρηματοδοτεί έρευνες υγείας για.. την παράταση της ζωής των «ελίτ»;



H Google εμπλέκεται άμεσα πλέον σε νέα προγράμματα εκτός του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών και εφαρμογών, δοθέντων των τεράστιων οικονομικών της δυνατοτήτων: πιο συγκεκριμένα αποτελεί έναν από τους βασικούς χρηματοδότες προγραμμάτων βιολογικών ερευνών, στο πεδίο της «παράτασης της ζωής των ανθρώπων».

Ο διαδικτυακός κολοσσός ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα την εκκίνηση του προγράμματος με ονομασία Calico, το οποίο θα διερευνήσει την πιθανότητα «παράτασης της ανθρώπινης ζωής». Ο Διευθύνων Σύμβουλος Larry Page ανέφερε τα εξής :“Η ασθένεια και η γήρανση μας επηρεάζουν όλους – εμάς και τις οικογένειές μας. Με μακροπρόθεσμη και αντισυμβατική σκέψη σχετικά με τη φροντίδα υγείας και τη βιοτεχνολογία, διατηρώ την πεποίθηση ότι μπορούμε να βελτιώσουμε εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.”
Το «ενδιαφέρον» της Google για τις έρευνες στο πεδίο της υγείας δεν είναι καινούριο. Το 2008 υλοποίησε μία υπηρεσία τήρησης ιατρικών αρχείων, την Google Health, αλλά η υπηρεσία αυτή τερματίστηκε το 2011. Επιπρόσθετα, έχει επενδύσει στην εταιρεία προσδιορισμού αλληλουχίας γονιδιώματος 23andMe, με συνιδρύτρια την Anne Wojcicki, σύζυγο του συν-ιδρυτή της Google Sergei Brin.
Νωρίτερα στο έτος που διανύουμε, ο Πρόεδρος της Apple ένωσε τις δυνάμεις του με τον ιδρυτή του Facebook Mark Zuckerberg και τον Ρώσο επιχειρηματία, Yuri Milner, για την διοργάνωση του Βραβείου Εξαιρετικής Καινοτομίας στις Επιστήμες Ζωής (σ.σ. pentapostagma.gr -Breakthrough Prize in Life Sciences), ώστε να αναγνωρισθεί “η αριστεία στις έρευνες που στοχεύουν στην θεραπεία των μη-διαγνώσιμων παθήσεων και στην παράταση της ανθρώπινης ζωής”. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το συγκεκριμένο βραβείο αποτελεί το μεγαλύτερο επιστημονικό βραβείο του κόσμου. 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Time , ο Page έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το υπερφιλόδοξο νέο πρόγραμμα της Google:
«Ένα από τα στοιχεία που θεώρησα ότι είναι εκπληκτικά είναι ότι αν καταφέρουμε να θεραπεύσουμε τον καρκίνο, θα «προστεθούν» περίπου τρία έτη στο προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων. Εκλαμβάνουμε την θεραπεία του καρκίνου ως ένα τεράστιο βήμα που θα αλλάξει εντελώς την πορεία του κόσμου».
Θεραπεία του καρκίνου για ποιους όμως; Και με τι κόστος; Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες δημοσιεύσεις μας, η εμπλοκή των διαδικτυακών και τεχνολογικών εταιριών-κολοσσών στο πεδίο των ερευνών υγείας και βιοτεχνολογίας ενδέχεται να οδηγήσει σταδιακά στην παράταση της ζωής των «ελίτ», με το κόστος των «θεραπειών» και βιοτεχνολογικών παρεμβάσεων να είναι ξεκάθαρα απλησίαστο για τους «κοινούς» ασθενείς. Υπό αυτά τα δεδομένα, δεν μπορούμε να αισιοδοξούμε…

πηγη
pentapostagma

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις