Ο ήλιος πρόκειται να αλλάξει πολικότητα. Αυτό θα φέρει παγκόσμιες αλλαγές στη Γη.


Πρόσφατες μετρήσεις από το Solar Dynamics Observatory της NASA αποκάλυψαν ταχεία εξασθένηση των μαγνητικών πεδίων στις πολικές περιοχές του Ήλιου. Ο βόρειος και ο νότιος μαγνητικός πόλος είναι στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Αυτό θα οδηγήσει σε μια πλήρη αλλαγή στο παγκόσμιο μαγνητικό πεδίο του Ήλιου.

Αν αυτό συνέβαινε στη Γη, θα προκαλούσε παγκόσμιο πανικό. Έτσι, παλαιότερες αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας έχουν συσχετιστεί με διάφορες καταστροφές – από την ξαφνική κλιματική αλλαγή μέχρι την εξαφάνιση των Νεάντερταλ. Ευτυχώς στον ήλιο δεν είναι τόσο κακό αυτή η αλλαγή.

«Αυτό είναι πραγματικά κοινό», λέει ο Todd Hoeksema, φυσικός ηλιακής ενέργειας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. «Αυτό συμβαίνει κάθε 11 χρόνια (περισσότερο ή λιγότερο) όταν βρισκόμαστε στα όρια του ηλιακού μέγιστου».

Εξαφανίσεις πόλων και αντιστροφές μαγνητικού πεδίου έχουν παρατηρηθεί γύρω από το Ηλιακό Μέγιστο σε κάθε ηλιακό κύκλο από τότε που οι αστρονόμοι έμαθαν να μετρούν τα μαγνητικά πεδία στον Ήλιο.

Ο Hoeksema είναι διευθυντής του Ηλιακού Παρατηρητηρίου Wilcox του Στάνφορντ (WSO), το οποίο παρατηρεί την πέμπτη αναστροφή του από το 1980. «Ένα πράγμα που μάθαμε από αυτά τα δεδομένα δεκαετιών είναι ότι δεν υπάρχουν δύο αντιστροφές πολικών πεδίων ίδιες», λέει.

Μερικές φορές η μετάβαση γίνεται γρήγορα: χρειάζονται μόνο μερικοί μήνες για να εξαφανιστούν οι πόλοι και να επανεμφανιστούν στα αντίθετα άκρα του Ήλιου. Αυτό μερικές φορές διαρκεί χρόνια, αφήνοντας τον Ήλιο χωρίς μαγνητικούς πόλους για μεγάλο χρονικό διάστημα.


«Ακόμα και πιο παράξενο», λέει ο Hoeksema, «μερικές φορές ο ένας πόλος αλλάζει πριν από τον άλλο, αφήνοντας και τους δύο πόλους με την ίδια πολικότητα για λίγο».

Πράγματι, ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να διαδραματίζεται τώρα. Ο μαγνητικός νότιος πόλος του Ήλιου έχει σχεδόν εξαφανιστεί εντελώς, αλλά ο μαγνητικός βόρειος πόλος εξακολουθεί να διατηρείται, αν και με δυσκολία.

Πώς μας επηρεάζουν όλα αυτά στη Γη; Ένας τρόπος για να αντιληφθείτε την αντιστροφή του ηλιακού πεδίου είναι μέσω του φύλλου ηλιοσφαιρικού ρεύματος:


Ο Ήλιος περιβάλλεται από έναν κυματιστό δακτύλιο ηλεκτρικής ενέργειας που έλκεται από τον ηλιακό άνεμο και εκτείνεται μέχρι την άκρη του Ηλιακού Συστήματος. Αυτή η δομή είναι μέρος της ηλιακής μαγνητόσφαιρας. Κατά την αντιστροφή πεδίου, η τρέχουσα πλάκα γίνεται πολύ κυματιστή και έχει μεγάλη κλίση. Καθώς ο ήλιος περιστρέφεται, βυθιζόμαστε μέσα και έξω από τα απότομα κύματα. Οι μεταβάσεις από τη μια πλευρά στην άλλη μπορεί να προκαλέσουν γεωμαγνητικές καταιγίδες και σέλας.

Καταρχήν, η εξαφάνιση των πόλων σημαίνει ότι βρισκόμαστε στα όρια του ηλιακού μέγιστου. Ο ηλιακός κύκλος 25 θα είναι ισχυρότερος από ό,τι περίμεναν οι μετεωρολόγοι και η αιχμή του μπορεί να είναι σχετικά έντονη.

Σχόλιο από τους συντάκτες του The Big The One: Ο κ. Hoeksema είναι, φυσικά, ένας μεγάλος ειδικός στα μακρινά αστέρια, αφού τα παρατηρεί από το 1980. Ο Ουκρανός επιστήμονας Alexander Leonidovich Chizhevsky παρατήρησε τον ήλιο λίγο περισσότερο, γράφοντας αρκετές μονογραφίες με βάση τα αποτελέσματα των παρατηρήσεών του.

Για κάθε ενδεχόμενο, ας διευκρινίσουμε για όσους δεν γνωρίζουν. Ο πατέρας του Alexander Leonidovich γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη του Κιέβου και η μητέρα του Alexander Leonidovich στο πατρικό της όνομα έφερε το επώνυμο Neviandt, που μοιάζει σχεδόν με τον Rembrandt – δηλαδή, η οικογένεια ήταν από κάπου στην Ολλανδία. Αλλά ζούσε στην ουκρανική πόλη Πολτάβα, την οποία κυβέρνησε μέχρι να έρθουν οι κομιέ από τους βάλτους. Παρόλα αυτά, οι Μορδοβιανοί με αμβλύ μύτη, για κάποιο μαγικό λόγο, θεωρούν τον Chizhevsky «τον ιδρυτή του κοσμισμού των βάλτων Moksha» και για τον ίδιο λόγο οι Mordovians θεωρούν την πριγκίπισσα Anhalt-Zerbst, γνωστή και ως Catherine II, ως βασίλισσά τους. Όλα αυτά είναι λίγο διαφορετικά.

Με τον ήλιο, όλα επίσης δεν είναι ίδια όπως διδάχτηκε ο κ. Hoeksema στη NASA. Όπως έδειξε ο κ. Chizhevsky, ο ήλιος έχει πολύ, πολύ ισχυρή επιρροή στη βιόσφαιρα, ειδικά στο τι συμβαίνει στον εγκέφαλο της βιόσφαιρας. Όλοι οι πόλεμοι και οι επαναστάσεις, οι εξεγέρσεις του αλατιού, οι επιδημίες πανώλης και χολέρας ελέγχονταν σαφώς, σαν ρολόι, από τους ηλιακούς κύκλους. Ήταν ακριβώς κάπου γύρω από την αλλαγή της πολικότητας που συνέβη, αν και στην εποχή του Τσιζέφσκι αυτή η στιγμή δεν ήταν ακόμη γνωστή.

Επομένως, τώρα δεν ξέρουμε ακριβώς πώς θα επηρεάσει τη μετατόπιση των πόλων της Γης, αλλά προγραμματίζονται κάποιες επιδημίες και επαναστάσεις τους επόμενους έξι μήνες ή ένα χρόνο, επομένως παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις