Εικόνες Αποκάλυψης στα Δερβενοχώρια - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Λουτράκι, κοντά στα διυλιστήρια, ανεξέλεγκτη η φωτιά

Εικόνες Αποκάλυψης στα Δερβενοχώρια - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Λουτράκι, κοντά στα διυλιστήρια, ανεξέλεγκτη η φωτιά 

Εκτός ελέγχου μαίνεται το μέτωπο

της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια, καθιστώντας εξαιρετική δύσκολη την επιχείρηση της Πυροσβεστικής, καθώς απλώνεται σε μια τεράστια έκταση άνω των 20 χιλιομέτρων, καίει παρθένο δάσος και εξελίσσεται σε μια δύσβατη περιοχή.
Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενισχύονται συνεχώς.
Οι φλόγες πέρασαν νωρίτερα τη Μάνδρα και τη Νέα Ζωή, όπου κάηκαν σπίτια ενώ δόθηκε εντολή να εκκενωθεί μοναστήρι στη Μάνδρα. Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι ακούγονται εκρήξεις. 
Την ίδια στιγμή, σκληρή μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Λουτράκι, ενώ στάχτη έγινε η Ανατολική Αττική, όπου έχει ήδη αρχίσει η καταγραφή των ζημιών.
Συγκεκριμένα ο Δήμος του Λουτρακίου, χαρακτηρίστηκε πλέον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ μήνυμα για εκκένωση εστάλη στον οικισμό Γλυκιά Ζωή Κορινθίας, δίπλα από τα διυλιστήρια καθώς η φωτιά πλησιάζει επικίνδυνα.
Επικίνδυνη είναι η κατάσταση και στο μέτωπο της Μαγούλας όπου η φωτιά καίει σφoδρώς τεράστιες εκτάσεις με ανυπολόγιστες ζημιές.
Επισημαίνεται ότι έχει δοθεί εντολή για εκκένωση των οικισμών Πουρνάρι, Αγία Σωτηρία, Παλαιοχώρα και Πανόραμα, αλλά και του οικισμού Νέος Πόντος προς Ελευσίνα.
Τις τελευταίες ώρες με την ενίσχυση της έντασης των ανέμων η φωτιά στο Λουτράκι έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις.
Πλέον, οι φλόγες έχουν περάσει μέσα στον οικισμό του Άγιου Χαράλαμπου, που νωρίτερα είχε εκκενωθεί.
Εντολή εκκένωσης έχει εκδοθεί και για τον οικισμό Πανόραμα ενώ πριν από λίγη ώρα δόθηκε εντολή για Διακοπή κυκλοφορίας στη νέα και παλαιά Εθνική Αθηνών – Κορίνθου.
Από νωρίς το πρωί επιχειρούν και τα εναέρια μέσα σε όλα τα πύρινα μέτωπα, αλλά οι πολύ δυνατοί άνεμοι αλλάζουν κατεύθυνση δημιουργώντας νέες εστίες ενώ το βράδυ πλησιάζει, οπότε τότε θα είναι αδύνατη η συνδρομή τους.
Όπως ανέφερε το απόγευμα της Τρίτης 18/7 ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής κ. Αρτοποιός, με βάση το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ λόγω καύσωνα, επικίνδυνες χαρακτηρίζονται οι επόμενες ημέρες για την έναρξη και επέκταση νέων πυρκαγιών στη χώρα.


Στην Αθήνα επέστρεψε ο Κ. Μητσοτάκης 

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επέστρεψε εκτάκτως από τις Βρυξέλλες όπου μετέβη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας για να ενημερωθεί ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις για τα επόμενα βήματα που θα χαραχθούν για τον συντονισμό όλων των Δυνάμεων.

loutraki-maketa1.webp

Η ενημέρωση για τα εναέρια μέσα από την πυροσβεστική *18.30*


Για την αντιμετώπιση των πολλών και δύσκολων πυρκαγιών που ξέσπασαν από χθες 17/7 στο λεκανοπέδιο της Αττικής, οι αεροπορικές δυνάμεις ενισχύθηκαν σημαντικά και από 24 αεροσκάφη και ελικόπτερα που σταθμεύουν στη συνήθη διάταξη στα αεροδρόμια της Αττικής, τα εναέρια μέσα που επιχειρούν αυξήθηκαν στα 36 από χθες (προερχόμενα κυρίως από περιοχές που παρουσιάζουν χαμηλότερο δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς).
Οριοθετήθηκαν οι 2 πυρκαγιές στην περιοχή Δαφνίου, στη Λέσβο, στη Μεσσηνία και στην Ηλεία.

Στη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς στη Μάνδρα και οι «Αίαντες» της ΕΛ.ΑΣ

Ακόμα και οι αύρες της Ελληνικής Αστυνομίας επιστρατεύθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς που καίει αυτή την ώρα στον οικισμό Νέος Πόντος της Μάνδρας.
Όπως μετέδωσε το Open TV στο πύρινο μέτωπο έχουν σπεύσει δύο «Αίαντες» της ΕΛ.ΑΣ με εντολή του Γαδάρχη. Σημειώνεται ότι τα δύο βαριά οχήματα αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες και κρίθηκε αναγκαίο να συνδράμουν στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης.

avra-astynomia.webp


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Λουτράκι 

Διάσπαρτες εστίες μεγάλης φωτιάς
αντιμετωπίζουν οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας στο Λουτράκι από το πρωί της Τρίτης (18/7). Τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν νωρίς το πρωί να επιχειρούν αλλά οι πολύ δυνατοί άνεμοι που αλλάζουν κατεύθυνση δημιουργούν νέες εστίες.
Η πυρκαγιά πλησίασε την εθνική οδό. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, τιτάνια προσπάθεια από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, από αέρος και από επίγειες δυνάμεις ούτως ώστε να κρατήσουν αυτή την πυρκαγιά.

Την ώρα που η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα με ανακοίνωση στο Facebook, ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων ανακοίνωσε πως κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 6 μήνες (δηλαδή μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2024) για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της φωτιάς που έχει κατακάψει ολόκληρα στρέμματα και σπίτια.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφορά τις Δημοτικές Κοινότητες Λουτρακίου – Περαχώρας και Ισθμίας της Δημοτικής Ενότητας Λουτρακίου – Περαχώρας και της Δημοτικής Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων.
fotia_loutraki_in_1807-4-2048x1406.webp

 

Ήδη είναι αποκαρδιωτικές οι εικόνες από το Λουτράκι και τις γύρω περιοχές, καθώς η επέλαση της φωτιάς που ξέσπασε χθες συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και δίνεται μάχη για να περιοριστεί και να σβήσει, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι πλησιάζει διυλιστήρια.
Για την αντιμετώπιση των αναγκών των πληγέντων από την πυρκαγιά, ο δήμος έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την παροχή καταλυμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας Λουτρακίου. Η προσπάθεια αυτή γίνεται σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Κορίνθου και τα τοπικά ξενοδοχεία.
Ο δήμος Λουτρακίου αναφέρει ότι έχει ήδη φιλοξενήσει πάνω από 150 άτομα σε ξενοδοχεία της δικαιοδοσίας του. Συνεχίζουν να δέχονται ερωτήματα από συμπολίτες μας που αναζητούν καταφύγιο και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να τους βοηθήσουν με κάθε τρόπ

Η Κομισιόν στέλνει βοήθεια

Έπειτα από αίτημα της Ελλάδας, ενεργοποιήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ στέλνει τέσσερα Canadair Ιταλία και Γαλλία.
EU.JPG
«Κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Πολιτική Προστασία αποστέλλει υποστήριξη στην Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές πυρκαγιές, στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 2 Canadair, 1 αναγνωριστικό αεροσκάφος και 18 άτομα προσωπικό αναχωρούν σήμερα το απόγευμα» αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών.



Το μέτωπο στα Δερβενοχώρια

Με τους στροβιλισμούς και τις ριπές του ανέμου, τις θερμές μάζες του αέρα μετατοπίζεται το ενεργό μέτωπο στα Δερβενοχώρια. Γι' αυτό και δόθηκε από το 112 η εντολή ουσιαστικά να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τις δυτικές αυτές περιοχές όσο και από τη νότια περιοχή. Τώρα έχει έρθει τελικά στο νότιο κομμάτι προς τη Μάνδρα, γι αυτό και κρίθηκε σκόπιμο να εκδοθεί νέο 112, ούτως ώστε να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι κάτοικοι των περιοχών αυτών.
Φωτιά Δερβενοχώρια

Καλύτερη η εικόνα στην Ανατολική Αττική

Καλύτερη, σαφώς, είναι η εικόνα σε Κουβαρά, Κερατέα και Σαρωνίδα μετά τις πρώτες εναέριες ρίψεις.
Πρόβλημα υπάρχει λίγο βόρεια προς Καλύβια όπου συνεχίζονται εναέριες ρίψεις.
Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο περιμετρικά (Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Κουβαράς). Υπάρχουν μικροεστίες, ιδιαίτερα στη Φέριζα και στα Καλύβια.
Οι επίγειες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί, επιχειρούσαν όλη τη νύχτα και συνεχίζουν να επιχειρούν σε όλη την περίμετρο. Με το πρώτο φως επιχειρούν 2 Ε/Π ΑΒ-214 και ένα Ε/Π S-64

Αυτοψίες και καταγραφές των ζημιών στην Ανατολική Αττική

Άρχισαν το πρωί της Τρίτης (18/7/2023) το πρωί οι αυτοψίες και οι καταγραφές των ζημιών από την πυρκαγιά σε κτίρια και επιχειρήσεις από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και τον Δήμο Σαρωνικού, σε συνέχεια σχετικής άδειας από το Πυροσβεστικό Σώμα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έξι κλιμάκια βρίσκονται στο πεδίο και πραγματοποιούν αυτοψίες σε όλο το εύρος της περιοχής που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου. Πριν από την έναρξη της διαδικασίας αυτοψιών από τα αρμόδια κλιμάκια προηγήθηκε επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές και συντονιστική σύσκεψη στο κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος» του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, και του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου, με την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, υπηρεσιακούς παράγοντες και αυτοδιοικητικούς φορείς, με στόχο, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η διαδικασία αυτοψιών, καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών να προχωρήσει με τους συνήθεις ταχείς ρυθμούς για να ακολουθήσει -με αντίστοιχη ταχύτητα- η υλοποίηση των μέτρων του πλαισίου της κρατικής αρωγής προς όσους επλήγησαν από την πυρκαγιά».

3_59.jpg
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις