Τεραστιο φιάσκο με τα παντελώς ακατάλληλα αεροσκάφη Air Τractor – Έφυγαν χωρίς να επιχειρήσουν

 


Για ακόμη μια αντιπυρική περίοδο

συνεχίζεται το φιάσκο με τα αεροσκάφη Air Τractor, τα οποία κρίθηκαν ακατάλληλα για την αντιμετώπιση και τις μεγάλης φωτιάς που έχει ξεσπάσει στον Κουβαρά. 

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος ε.α. Ανδριανός Γκουρμπάτσης, στην Αττική ήταν σε εναέρια επιτήρηση δύο αεροσκάφη τύπου Air Tractor. Όταν λοιπόν ξεκίνησε η πυρκαγιά τα αεροσκάφη αυτά ήταν ήδη στον αέρα, αλλά δεν επιχείρησαν να κατασβήσουν την πυρκαγιά και να προλάβουν την εξάπλωσή της.

Ο λόγος ήταν ότι τα δύο αεροσκάφη που ήταν στον αέρα ήταν «σταθερής υδροληψίας», δηλαδή μπορούσαν να γεμίσουν νερό μόνο από το αεροδρόμιο.

Για τον λόγο αυτό, λίγο αργότερα δόθηκε εντολή να απογειωθούν δύο αεροσκάφη Air Tractor από Αγχίαλο τα οποία είναι αμφίβια και μπορούν να πάρουν νερό από θάλασσα για αεροπυρόσβεση.

Το πρόβλημα με τα συγκεκριμένα είναι ότι δεν είναι κατάλληλα για πυροσβεστικά καθώς σχεδιάστηκαν μάλλον για… ψεκασμούς ενώ μεταφέρουν μόνο μέρος του νερού που μπορούν να φέρουν τα CL-415 (δηλαδή το μισό) και κλάσμα του αντίστοιχου φορτίου που μπορούν να φέρουν αεροσκάφη όπως το BE-200 ή το IL-76.

Πιο συγκεκριμένα το Air Tractor μεταφέρει μόνο 3 τόνους νερού την στιγμή που το CL-415 μπορεί να μεταφέρει πάνω από έξι, το Be-200 (το ρωσικό «θηρίο» που έσβηνε πρόπερσι τις πυρκαγιές) 12 τόνους και το IL-76 που ξεπερνά τους 16 τόνους!

Ακόμη και το «αρχαίο» PZL μπορεί να φέρει 2,2 τόνους νερού ή επιβραδυντικού υλικού!

Εκτός αυτού το αεροσκάφος δεν μπορεί να κάνει υδροληψία σε μεγάλο κυματισμό  (όταν πνέουν δηλαδή ισχυροί άνεμοι) σε αντίθεση με το CL-415 ή το Be-200 κάτι που περιορίζει σημαντικά την επιχειρησιακή του ευελιξία αφού θα πρέπει να αναζητήσει το πλησιέστερο αεροδρόμιο και αυτό αν έχει τις υποδομές για την ανεφοδιασμό του σε νερό ή επιβραδυντικό υλικό.

Εκτός των άλλων το AT 802 είναι ένα αργό αεροσκάφος αφού αναπτύσσει μεγίστη ταχύτητα 350 χ.α.ω. σε σχέση με τα 710 του Be-200!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

  1. ΟΣΟ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΤΑ ΧΑΖΑΡΟ ΥΠΑΛΛΗΛΙΑ ,ΑΥΤΑ ΘΑ ΓΙΝΩΝΤΑΙ .
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΑ ΜΕΓΕΘΗ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ .
    ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΝ ΑΙΜΑΤΩΝ ..........
    ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΘΥΜΆΣΤΕ ΠΌΤΕ ΕΊΧΕ ΠΥΡΚΑΓΙΆ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΊ...
    ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΑ...ΣΤΗΝ ΕΚΆΛΗ...??? ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΊΑ...???ΣΑΥΤΟ ΤΟ
    "ΕΠΊΠΕΔΟ"ΛΕΒΕΛ.

    ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΘΥΜΆΜΑΙ ΜΩΡΈ.





    Ι'Μ ΠΩΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις