Excess mortality: τελικά έπραξαν σωστά οι Σουηδοί;

Excess mortality 
 
Στις 3 Μαρτίου 2021 τo CEBΜ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με το excess mortality. Το οποίο παρατηρήθηκε φέτος σε διάφορες χώρες λόγω της εμφάνισης του Covid-19.

Τι είναι το excess mortality:

Είναι ένας δείκτης που ορίζει πόσοι περισσότεροι ή πόσοι λιγότεροι άνθρωποι απεβίωσαν φέτος ανά 100.000 κάτοικους σε κάθε χώρα. Αφορά οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με το μέσο όρο θανάτων των τελευταίων 5 ετών, για την κάθε χώρα.
Το CEBM προσπάθησε μέσω ενός μοντέλου να σταθμίσει τις πληθυσμιακές διαφορές μεταξύ των χωρών (λιγότερο ή περισσότερο γερασμένοι πληθυσμοί, περισσότεροι άνδρες ή γυναίκες, κλπ.). Και να εξετάσει πόσο τοις εκατό περισσότερο ή λιγότερο excess mortality είχε κάθε μία από αυτές τις χώρες σχετικά με το αναμενόμενο που θα είχαν αν δεν είχε εμφανιστεί ως επιπλέον παράγοντας ο covid.

Excess mortality στην Ελλάδα: +4,5%.

Ενδεικτικά άλλες χώρες:
  • Ισπανία +12,9%
  • ΗΠΑ +12,9%
  • Βέλγιο +12,2%
  • Αγγλία +10,5%
  • Ιταλία +8,7%
  • Αυστρία +7,6%
  • Σκωτία +7,5%
  • Γαλλία +6,7%
  • Ισραήλ +6,6%
  • Γερμανία +3,3%
  • Σουηδία +1,5%,
Οι χώρες του Πρώτου Κόσμου που εφάρμοσαν περιοριστικά μέτρα καραντίνας πήγαν σχετικά καλά. Από αυτές ξεχωρίζει η Σουηδία με μόλις +1,5% δείκτη excess mortality! Μπορεί να μην είχε τα καλύτερα αποτελέσματα, αλλά σίγουρα είχε πολύ καλύτερα από τις υπόλοιπες χώρες που εφάρμοσαν σκληρά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Τα υποτιθέμενα λάθη που έκανε η Σουηδία

Η Σουηδία έκανε κάποιες λάθος κινήσεις στην πρώτη φάση της κρίσης. Όπως για παράδειγμα με τα γηροκομεία της. Με αποτέλεσμα να έχουν αρκετά μεγάλο ποσοστό νεκρών από κόβιντ. Ωστόσο, δεν επέβαλλαν ποτέ μέτρα καραντίνας ούτε καθολική υποχρεωτική χρήση μάσκας. Παρά τα συνεχή ψευδή νέα των ΜΜΕ που κάθε βδομάδα μας ενημέρωναν ότι η Σουηδία απέτυχε και σκοπεύει να μπει σε lockdown.

Κάτι τέτοιο δεν συνέβει ποτέ!

Τα τρομολαγνικά ρεπορτάζ και οι τρομοκρατικές δήθεν επιστημονικές προβλέψεις για την πορεία της Σουηδίας, μιλούσαν για καταστροφικές συνέπειες και ανεύθυνους Σουηδούς που θα έχουν εκατόμβες νεκρών! Αυτούς, λοιπόν, παρουσίαζαν ως ανεύθυνους. Ενώ, παράλληλα, παρουσίαζαν την Ελλάδα ως την απόλυτα σωστή χώρα, που έπραξε σωστά επιλέγοντας τα σκληρά περιοριστικά μέτρα.
Το αποτέλεσμα, ωστόσο, δείχνει ακριβώς το αντίθετο! Το ποσοστό θνησιμότητας βάσει excess mortality, της Σουηδίας, ήταν κατά πολύ λιγότερο από αυττό της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Αυστρίας, της Ιταλίας, του Ισραήλ, του Βελγίου και ένα σωρό άλλων χωρών. Εκείνων που ακολούθησαν πιστά τον μονόδρομο της καραντίνας…

Το αφήγημα της καραντίνας

Τα αποτελέσματα των δεικτών θνησιμότητας, οι αριθμοί νεκρών και οι αριθμοί κρουσμάτων τελικά δείχνουν πως η στρατηγική που ακολούθησε η Σουηδία ήταν πολύ ανώτερη. Ίσως όχι η καλύτερη μέθοδος, αλλά πολύ πιο αποτελεσματική εκείνης των σκληρών περιοριστικών μέτρων της καραντίνας. Αρχίζουν και ακούγονται ολοένα και περισσότερες επιστημονικές απόψεις πως η καραντίνα κάθε άλλο παρά απέτρεψε την πανδημία.
Να σημειωθεί πως στην Σουηδία τα μαγαζιά είναι ανοιχτά. Ο κόσμος κυκλοφορεί ελεύθερα. Δίχως μηνύματα και περιοριστικά μέτρα στην ώρα κυκλοφορίας. Αυτό και μόνο πρέπει να μας βάλει σε πολλές σκέψεις
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις