SMOKE ON THE WATER...!!!

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες 
 
Σαν σήμερα το 1971 στο Montreux της Ελβετίας κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας του Frank Zappa στις εγκαταστάσεις του παραλίμνιου καζίνο, κάποιος από το κοινό ενθουσιασμένος έριξε με πιστόλι μια φωτοβολίδα στον αέρα η οποία καρφώθηκε στην ξύλινη οροφή, ξεκίνησε πυρκαγιά η οποία εξαπλώθηκε γρήγορα και κατέκαψε όλο το οικοδόμημα. Υπήρξαν κάποιοι τραυματισμοί, αλλά ευτυχώς κανένα θύμα.
 
 Ο εξοπλισμός του συγκροτήματος του Frank Zappa κάηκε ολοσχερώς εκτός από μία κουδούνα, απ' ό,τι αναφέρουν οι ίδιοι στο site τους, ίσως και με χιούμορ. 
 
Ποια ήταν η φοβερή συγκυρία; 
 
Στην περιοχή βρίσκονταν και οι Deep Purple σε κινητό στούντιο- φορτηγό με ρόδες, ηχογραφώντας κομμάτια. Ζήσανε την εμπειρία της σύγχυσης και του πανικού και όλο αυτό το γεγονός αποτέλεσε την έμπνευση για το μνημειώδες κομμάτι, ροκ ύμνο Smoke on the Water. 
 
Αν προσέξει κανείς τους στίχους, περιγράφεται όλο το γεγονός σχεδόν σα ρεπορτάζ, σχεδόν χωρίς ίχνος κάποιας ποιητικότητας. Αν αναρωτιέται κανείς πώς είναι άραγε σαν εικόνα το "Καπνός πάνω στο νερό", απάντηση είναι η φωτογραφία. 
 
Στο τέλος του κομματιού οι στίχοι λένε "Δεν ξέρω τι θα βγει από όλο αυτό, αλλά δε θα το ξεχάσουμε ποτέ". Τελικά εξ αιτίας του κομματιού πέρασε στη συλλογική μνήμη σχεδόν όλου του κόσμου.
Αυτή είναι η δύναμη της μουσικής. 
 
Κι ενός βλάκα με πιστόλι φωτοβολίδων.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Βασίλης Στεργίου
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις