Με εκρηκτικό μηχανισμό, (όχι με πύραυλο), δολοφονήθηκε ο Ισμαήλ Χανίγιε: Είχε τοποθετηθεί στον ξενώνα που διέμενε ο ηγέτης της Χαμάς πριν από δύο μήνες!

 

Ο πολιτικός αρχηγός της Χαμάς,

Ισμαήλ Χανίγιε, δολοφονήθηκε την Τετάρτη στην ιρανική πρωτεύουσα, με εκρηκτικό μηχανισμό που είχε κρυφτεί στον ξενώνα όπου διέμενε, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα και μίλησε στο δίκτυο CNN.

Η βόμβα κρύφτηκε πριν από περίπου δύο μήνες και πυροδοτήθηκε από απόσταση μόλις βρέθηκε στο δωμάτιό του στον ξενώνα, σύμφωνα με την πηγή, η οποία ενημερώθηκε για την επιχείρηση.

Η εφημερίδα New York Times ήταν το πρώτο μεσο ενημέρωσης που ανέφερε τις λεπτομέρειες της δολοφονίας του Haniyeh.

Η ιρανική κυβέρνηση και η Χαμάς λένε ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε τη δολοφονία. Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την εμπλοκή του.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημερώθηκαν για την επιχείρηση από Ισραηλινούς αξιωματούχους μόνο μετά τη δολοφονία, είπε η πηγή.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν και η Χαμάς ανέφεραν προηγουμένως ότι ο Χανίγια σκοτώθηκε από ρουκέτα που εκτοξεύτηκε έξω από το κτίριο.

Αλλά το γεγονός ότι η βόμβα μεταφέρθηκε λαθραία μέσα στον ξενώνα, ο οποίος βρισκόταν υπό την προστασία του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC), δείχνει μια εκπληκτική παραβίαση της ασφάλειας για τους τελευταίους.

Σύμφωνα με την New York Times:

Τις ώρες μετά τη δολοφονία, οι εικασίες επικεντρώθηκαν αμέσως στην πιθανότητα ότι το Ισραήλ είχε σκοτώσει τον Haniyeh με πυραυλικό χτύπημα, πιθανώς από drone ή αεροπλάνο, παρόμοιο με τον τρόπου που το Ισραήλ είχε εκτοξεύσει έναν πύραυλο σε μια στρατιωτική βάση στο Ισφαχάν τον Απρίλιο.

Αυτή η θεωρία των πυραύλων έθεσε ερωτήματα σχετικά με το πώς το Ισραήλ θα μπορούσε να αποφύγει ξανά τα ιρανικά συστήματα αεράμυνας για να εκτελέσει μια τέτοια θρασύτατη αεροπορική επιδρομή στην πρωτεύουσα του Ιράν.

Όπως αποδεικνύεται, οι δολοφόνοι κατάφεραν να εκμεταλλευτούν ένα διαφορετικό είδος κενού στην άμυνα του Ιράν: ένα χάσμα στην ασφάλεια ενός υποτιθέμενου αυστηρά φυλασσόμενου συγκροτήματος που επέτρεπε να τοποθετηθεί μια βόμβα και να παραμείνει κρυμμένη για πολλές εβδομάδες πριν τελικά πυροδοτηθεί.

Μια τέτοια παραβίαση, είπαν τρεις Ιρανοί αξιωματούχοι, αποτελεί καταστροφική αποτυχία των πληροφοριών και της ασφάλειας για το Ιράν και μια τεράστια αμηχανία για τους Φρουρούς της Επανάστασης, οι οποίοι χρησιμοποιούν το συγκρότημα για μυστικές συναντήσεις και στέγαση επιφανών προσκεκλημένων όπως ο Haniyeh.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις