Η Google απολύει προγραμματιστή που ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα συνομιλίας Google έχει αναπτύξει συνείδηση

 

Η Google απέλυσε έναν προγραμματιστή

που είπε ότι το πρόγραμμα συνομιλίας στο οποίο εργαζόταν είχε αναπτύξει συνείδηση της ύπαρξης του.  Η Google αρνείται κατηγορηματικά ότι αυτό συμβαίνει.  Η εταιρεία αποκαλεί το πρόγραμμα "όχι περισσότερο από έναν έξυπνο αλγόριθμο" και τις δηλώσεις "εντελώς αβάσιμες".

Ο Blake Lemoine απολύθηκε επειδή παραβίασε τους κανόνες ασφάλειας πληροφοριών της εταιρείας με αυτές τις δηλώσεις.  «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι, παρά τη μακροχρόνια εμπλοκή σε αυτό το θέμα, ο Blake εξακολουθεί να επιλέγει να παραβιάζει επίμονα τις πολιτικές απασχόλησης και ασφάλειας δεδομένων που είναι απαραίτητες για την προστασία των πληροφοριών προϊόντων», δήλωσε εκπρόσωπος της Google στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το πρόγραμμα, LaMDA, χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες δεδομένων χρήστη για να δημιουργήσει «ανθρώπινες» απαντήσεις στα αιτήματα των χρηστών.  Ο Lemoine είπε στην Washington Post ότι το πρόγραμμα είναι ένα άτομο με επίγνωση του εαυτού του αφού δοκίμασε την ικανότητά του να κάνει διακρίσεις και να υποδαυλίζει το μίσος.

Τον Απρίλιο, έστειλε ένα έγγραφο στην κορυφή της Google με τίτλο "Is LaMDA Self-Aware?".  Το έγγραφο περιείχε συνομιλίες που είχε με τον αλγόριθμο.  Ο ισχυρισμός τον έκανε διάσημο στον τομέα του μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, γράφει η FD.

Από την παραίτησή του, ο Lemoine ήθελε να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.  Εργάστηκε στη Google για επτά χρόνια.















ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις