Ο μεγάλος ύπνος : η NASA ετοιμάζει θαλάμους μακράς χειμερίας νάρκης για διαπλανητικά ταξίδια
Η Επιστημονική φαντασία συναντά την πραγματικότητα, αφού σύντομα, θάλαμοι μακράς περιόδου ύπνου θα μπορούν να στέλνουν ανθρώπους στο Διάστημα, διατηρώντας τους για μήνες ή χρόνια ή
πιθανόν και για χιλιάδες χρόνια.
Η νέα αυτή τεχνολογία, που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2017, από την εταιρία Spaceworks που συνεργάζεται σε διάφορα προγράμματα με τη NASA.Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ προωθεί τους πλήρως λειτουργικούς Θαλάμους Λήθαργου της Spaceworks, ως μία βιώσιμη τεχνολογία.
Οι θάλαμοι ύπνου θα λειτουργούν ως εξής: Οι άνθρωποι θα τοποθετούνται στους διαστημικούς θαλάμους σε μία κατάσταση λήθαργου, στην οποία θα πέφτουν εντελώς οι χτύποι της καρδιάς, η αναπνευστική διαδικασία και άλλες σημαντικές σωματικές λειτουργίες, εκκινώντας αυτό που οι γιατροί ονομάζουν “Θεραπευτική Υπνοθερμία”.
Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουν την ανθρωπότητα, να κατορθώσει να ταξιδέψει εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις στο Διάστημα. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε το πρώτο ταξίδι στο “Βαθύ Διάστημα”, κάτι που μέχρι πρότινος ήταν σενάριο ταινιών επιστημονικής φαντασίας.
Η Τεχνολογία που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Spaceworks Δρ. John Bradford λέγεται πως θα ξεκινήσει την λειτουργία της αλλά και τις απόπειρες τέτοιων ταξιδιών, από το 2019 και μετά.
Ποιά είναι η διαδικασία;
Η Διαδικασία λειτουργεί χρησιμοποιώντας μία φαρμακευτική αγωγή, που συνήθως χορηγείται σε δύσκολες περιπτώσεις όπως εγκεφαλικά τραύματα ή καρδιακές ανακοπές, έτσι ώστε οι γιατροί να καταστείλουν τις λειτουργίες του σώματος.
Η Θεραπευτική Υποθερμία ρίχνει το σώμα σε θερμοκρασίες μεταξύ 32 και 34 βαθμών Κελσίου (η συνηθισμένη θερμοκρασία μας είναι 36,5 – 37 βαθμοί). Αυτή η διαδικασία επιβραδύνει τους καρδιακούς παλμούς και την πίεση του αίματος. Όταν χρησιμοποιείται σε ιατρικό περιβάλλον, το σώμα μένει σε “στάση” για 24 – 48 ώρες, αλλά με μερικές τροποποιήσεις οι επιστήμονες θεωρούν πως θα καταφέρουν να διατηρήσουν το σώμα σε υποθερμική κατάσταση για μήνες ή ακόμη και χρόνια αφού υπάρχουν ήδη ενδείξεις πως η μεγαλύτερη περίοδος “στάσης” δεν βλάπτει το σώμα.Ωστόσο Θα υπάρχουν ρομποτικοί βραχίονες και συστήματα παρακολούθησης που θα φροντίζουν ως δικλείδες ασφαλέιας τους επιβάτες. Θα έχουν μικρούς διασωματικούς σωλήνες για την ψύξη και μερικά συστήματα θέρμανσης, για να τους φέρουν πίσω από την χειμερία νάρκη.Μια άλλη βασική διαφορά μεταξύ των θαλάμων στάσης πραγματικής ζωής και των διαστημικών εκδόσεων θα είναι οι λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η τεχνολογία.
Αντί για μια περίοδο στάσης, τα μέλη του πληρώματος θα έχουν κυλιόμενες περιόδους στάσης, οι οποίες θα προσφέρουν επίσης ένα όφελος από το ότι κάποιος θα είναι εναλλάξ πάντοτε ξύπνιος για να ανταποκριθεί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και να εκτελέσει καθήκοντα παρακολούθησης άλλων μελών του πληρώματος που βρίσκονται ακόμη σε στάση.Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της χαμηλής βαρύτητας στο σώμα, που μπορεί να οδηγήσει σε μια ολόκληρη σειρά ιατρικών ζητημάτων. Ο Μπράντφορντ και η ομάδα του εργάζονται για μεθόδους για να διατηρήσουν τα μέλη του πληρώματος παθητικά ασκούμενα κατά τη διάρκεια της νάρκης: μια πιθανή λύση είναι η ηλεκτρική διέγερση – που χρησιμοποιείται ήδη στη φυσική θεραπεία σήμερα.
Τα διαστρικά ταξίδια λοιπόν είναι πιο κοντά απο ποτέ,σύντομα θα γίνουν οι πρώτες δοκιμές με πειραματόζωα και αμέσως μετά ακολουθούν οι άνθρωποι.
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου