H Βενεζουέλα στο χάος: 13 νεκροί στις συγκρούσεις - Γιατί οι ΗΠΑ θέλουν την ανατροπή του Ν.Μαδούρο

H Βενεζουέλα στο χάος: 13 νεκροί στις συγκρούσεις - Γιατί οι ΗΠΑ θέλουν την ανατροπή του Ν.Μαδούρο (βίντεο-φωτό) 


Σε κατάσταση εμφύλιου πολέμου βρίσκεται η Βενεζουέλα καθώς ο προέδρος του κοινοβουλίου της χώρας, Χουάν Γκουαϊδό, αποφάσισε να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος με τις ΗΠΑ να τον αναγνωρίζουν με επίσημη
δημόσια δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ.  
Μαζί με τις ΗΠΑ, ο Καναδάς και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής ανακοίνωσαν ότι αναγνωρίζουν τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού κρατικού θεσμού υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ως τον «πρόεδρο εν ενεργεία» της χώρας αυτής, καθώς η δεύτερη θητεία του Μαδούρο αμφισβητείται από τους πολιτικούς αντιπάλους του και κυρίως από τα δυτικά κέντρα εξουσίας.
Ας μην γελιόμαστε: Ούτε ο Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε τυχαία πρόεδρος ούτε οι ΗΠΑ  τον αναγνώρισαν χωρίς να το ξέρουν από πριν.
Ο Μαδούρο είναι απεχθής στις ΗΠΑ για πολλούς λόγους με σημαντικότερο ότι είναι φιλικός με την Ρωσία σε βαθμό που να έχει συμφωνήσει για την δημιουργία ρωσικής στρατιωτικής βάσης στη Βενεζουέλα ακριβώς στο μαλακό υπογάστριο των ΗΠΑ.
Η Βενεζουέλα για τις ΗΠΑ είναι κάτι σαν λατιονοαεμρικάνικη «Ουκρανία» για τις ΗΠΑ.
Το Κρεμλίνο σχεδιάζει να δημιουργήσει μία προωθημένη αεροπορική βάση επιχειρήσεων στο νησί Λα Ορχίλα της της Βενεζουέλας στην Καραϊβική Θάλασσα και να διαθέσει εκεί πυρηνικά βομβαρδιστικά Tu-160 Blackjack.
Υπενθυμίζεται ότι πολύ πρόσφατα δύο από αυτά μόλις ολοκλήρωσαν μια επίσκεψη στη χώρα αυτή. Η επίσκεψη αυτή ήταν η τρίτη στη σειρά με τις προηγούμενες να λαμβάνουν χώρα το 2008 και το 2013.
 Τα αεροσκάφη πλέον δεν θα ήταν υποχρεωμένα να επιστρέψουν στην βάση τους στην Ρωσία με συνεχείς εναέριους ανεφοδιασμούς.
Θα απογειώνονταν από την βάση πολύ κοντά στις ΗΠΑ, θα ενεργούσαν την περιπολία τους και θα επέστρεφαν χωρίς καν την ανάγκη εναέριου ανεφοδιασμού.
Το σημαντικότερο είναι ότι θα έθεταν τις ΗΠΑ στο «στόχαστρο». Αυτή είναι η πραγματική αιτία που ο Μαδούρο πρέπει να πέσει... τώρα.
Το νησί Λα Ορχίλα βρίσκεται λιγότερο από 500 μίλια από το Πουέρτο Ρίκο και λιγότερο από 1.500 μίλια από τη Φλόριντα και είναι αρκετά «ευρύχωρο» για μεγάλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Η συμφωνία αυτή είχε αποκαλυφθεί από δύο ρωσικές εφημερίδες στα μέσα Δεκεμβρίου, τις Nezavisimaya Gazeta και Kommersant
Πλήθος κόσμου ξεχύθηκε στους δρόμους για να υποστηρίξει τον Γκουαϊδό, ενώ υπήρξαν και βίαια επεισόδια με την αστυνομία κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 άτομα! Πλέον είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και στρατιωτικής επέμβασης από τις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι «όλες οι επιλογές» είναι πάνω στο τραπέζι σε περίπτωση που ο αρχηγός του κράτους καταφύγει στη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης.







Η στιγμή που ο Γκουαϊδό αυτοανακηρύσσεται πρόεδρος





Από την πλευρά του, ο Νικολάς Μαδούρο, με μία σειρά από μηνύματα στο Twitter αρνήθηκε να παραιτηθεί και κάλεσε τον κόσμο σε «μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση», κάνοντας παράλληλα λόγο για αμερικανοκίνητη απόπειρα πραξικοπήματος.
«Άνδρες και γυναίκες της πατρίδας μας, ηρεμία, συνείδηση ​​και μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση για να κερδίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα της Βενεζουέλας. Ας υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας, καταδικάζοντας τον φασισμό και υψώνοντας τις ιστορικές σημαίες του αγώνα του Fabricio Ojeda», έγραψε χαρακτηριστικά, ενώ νωρίτερα είχε αναρτήσει φωτογραφίες από τις συγκεντρώσεις υπέρ του σε διάφορες περιοχές.



Το Καράκας ανακοίνωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον έχει στη διάθεσή της 72 ώρες για να διευθετήσει την αποχώρησή τους από την επικράτεια, ωστόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Νικολάς Μαδούρο δεν έχει δικαίωμα να διακόψει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις, ούτε να διώξει τους Αμερικανούς διπλωμάτες από τη λατινοαμερικάνικη χώρα.
Οι ένοπλες δυνάμεις απέρριψαν την απόφαση του Γκουαϊδό, να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, τόνισε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Βλαδίμιρ Παντρίνο. «Η απελπισία και η μισαλλοδοξία επιτίθενται στην ειρήνη του Έθνους μας. Εμείς, οι στρατιώτες της πατρίδας, δεν θα αποδεχθούμε έναν πρόεδρο επιβεβλημένο στη σκιά σκοτεινών συμφερόντων, ούτε αυτοανακηρυγμένο στο περιθώριο του νόμου. Ο στρατός υπερασπίζεται το Σύνταγμά μας και είναι εγγυητής της εθνικής κυριαρχίας», ανέφερε ο υπουργός μέσω Twitter.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως απέφυγε να ακολουθήσει τα βήματα των Ηνωμένων Πολιτειών και να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό, ως τον μεταβατικό πρόεδρο της λατινοαμερικάνικης χώρας, αντίθετα απηύθυνε έκκληση να ακουστεί η «φωνή» του λαού της Βενεζουέλας και να προκηρυχθούν «ελεύθερες» εκλογές.
Πάντως στην Ισπανία τη νύχτα έγινε μεγάλη συγκέντρωση κατά του Μαδούρο.


















ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις