Σχέδιο πρόκλησης τραπεζικού ατυχήματος από τα αδηφάγα funds

 


Τα funds πιέζουν τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές που έχουν καταρρεύσει γράφοντας συνεχή ιστορικά χαμηλά με στόχο άμεσα να βρουν κεφάλαια και άμεσα να λύσουν το πρόβλημα των
κόκκινων δανείων

Ενορχηστρωμένο σχέδιο για να προκαλέσουν ατύχημα στις ελληνικές τράπεζες έχουν εκπονήσει και υλοποιούν ορισμένα hedge funds επιδιώκοντας εμπροσθοβαρείς λύσεις στα NPLs και στα κεφάλαια των τραπεζών.

Τα funds πιέζουν τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές που έχουν καταρρεύσει γράφοντας συνεχή ιστορικά χαμηλά με στόχο άμεσα να βρουν κεφάλαια και άμεσα να λύσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και επειδή αυτό είναι αδύνατο….αυξάνεται ο κίνδυνος τραπεζικού ατυχήματος.
Ο στόχος είναι οι τράπεζες να οδηγηθούν σε αποφάσεις που θα επιφέρουν μεγάλο dilution στους μετόχους τους μέσω των κεφαλαίων – ακόμη και κρατικών – και εμπροσθοβαρώς να βρουν λύσεις στα κόκκινα δάνεια.

Αυτό το σχέδιο έχει αναλυθεί  το οποίο πολύ έγκαιρα ανέφερε ότι υπάρχει ενορχηστρωμένο σχέδιο από συγκεκριμένα hedge funds – που εν μέρει συνδέονται με το Oceanwood και Lansdowne που έχουν short θέσεις – κατά των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται σε εξέλιξη στο ελληνικό χρηματιστήριο σημειώναμε πριν λίγο καιρό και οι εξελίξεις μας επιβεβαιώνουν πλήρως.
Το Oceanwood και Lansdowne συνεχίζουν να αυξάνουν τις short θέσεις τους σε Eurobank και Alpha bank ενώ διατηρούν τις θέσεις τους στην Πειραιώς.

Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές 4-5 μεγάλα αμερικανικά κυρίως funds τα οποία έχουν εμφανιστεί στην ελληνική αγορά και συνομιλούν με τις ελληνικές τράπεζες όπως Cerberus και Fortress – και όχι μόνο – για πώληση ή αξιοποίηση NPEs προβληματικών ανοιγμάτων…επιδίδονται σε επιθετικές κερδοσκοπικές κινήσεις.

Η Alpha bank π.χ. δέχεται σφυροκόπημα με στόχο να εξαναγκαστεί σε εμπροσθοβαρή λύση για την μείωση των NPEs.

Υπάρχει σχέδιο λοιπόν, από funds να στραγγαλίσουν τις μετοχές των τραπεζών στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν σκηνικό ασφυξίας, χάους και διάλυσης…ώστε να σύρουν τις τράπεζες σε πωλήσεις NPEs σε εξευτελιστικές τιμές.

Πως συντελείται το σχέδιο;

Καταγράφεται σκηνικό διάλυσης των μετοχών στις ελληνικές τράπεζες και κάποιοι θα συνδέσουν αυτή την καταστροφή με την μακρά προεκλογική περίοδο, με την αδυναμία κεφαλαίων των τραπεζών ή με την συνολική αδυναμία διαχείρισης των προβληματικών δανείων.
Οι αιτίες αυτές είναι υπαρκτές.

Όμως πίσω από αυτές τις αιτίες που επιτείνουν την διάλυση των τραπεζικών μετοχών στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο με βάση το οποίο θα προκληθεί αφόρητη ασφυξία στις τράπεζες, οι μετοχές τους θα καταρρεύσουν ώστε να τις σύρουν σε πωλήσεις προβληματικών δανείων ή στην αξιοποίηση μεγάλων πακέτων κόκκινων δανείων σε εξευτελιστικές τιμές αλλά και σε αναζήτηση κεφαλαίων ακόμη και από το κράτος.

Η Alpha bank επειδή διαθέτει ισχυρό κεφαλαιακό απόθεμα 2,6 δισεκ. αλλά δεν βιάζεται να προχωρήσει σε εμπροσθοβαρή λύση για τα NPEs ή κατά το ορθότερο εξετάζει άλλη λύση μέσω αύξησης προβλέψεων σε ετήσια βάση να καθαρίσει τον ισολογισμό της…δέχεται μπαράζ κερδοσκοπικών επιθέσεων ώστε να σύρουν την τράπεζα, να εξαναγκάσουν την τράπεζα σε εμπροσθοβαρή λύση, να πουλήσει ή να διαθέσει προς διαχείριση μαζικά NPEs προβληματικά ανοίγματα.

Βέβαια δεν αποκλείεται μέρος της ισχυρής πτώσης να αποδίδεται και στο ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον 2 από τις 4 τράπεζες όπου θα προβούν σε profit warning δηλαδή σε προειδοποίηση κερδοφορίας επειδή στο δ΄ τρίμηνο του 2018 θα υπάρξει σημαντική αύξηση προβλέψεων για προβληματικά δάνεια στο πλαίσιο της εξυγίανσης.
Η Alpha bank δέχεται σφυροκόπημα επειδή ορισμένα hedge funds θέλουν να σύρουν, να εξαναγκάσουν την τράπεζα να προχωρήσει άμεσα σε εμπροσθοβαρή λύση στα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα.

Το ίδιο επιδιώκουν στην Εθνική τράπεζα.

Η Eurobank ήδη σχεδιάζει εμπροσθοβαρές σχέδιο μέσω Grivalia και πώληση 2 δισεκ. προβληματικών στεγαστικών δανείων και 7 δισεκ. μεταφοράς σε SPV όπου θα αναλάβει την διοίκηση ο νυν αναπληρωτής CEO Θ. Καλαντώνης με τουλάχιστον 1000 εργαζομένους.
Ωστόσο στην Eurobank τα short funds παίζουν το σενάριο των καθυστερήσεων και των δυσκολιών που θα εμφανίσει το όλο εγχείρημα.

Η Πειραιώς δέχεται επίσης πιέσεις κλίμακας γιατί ούτως ή άλλως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με Cerberus, Ιntrum – Pimco ώστε να πουληθούν 3 δισεκ. προβληματικά δάνεια και να δοθούν προς διαχείριση από 10 έως 23 δισεκ.

Το σχέδιο αυτό ωστόσο φαίνεται ότι προσκρούει σε πολλά εμπόδια γιατί δεν μπορεί να δοθεί ουσιαστικά όλη η PLU όλη η κακή τράπεζα σε ένα διαχειριστή.

Πάντως και στην Πειραιώς θα δημιουργηθεί SPV όπου μάλλον θα το αναλάβει ο Γεωργακόπουλος μαζί με 1000-1300 εργαζομένους της Πειραιώς.

Στην Πειραιώς τα funds παίζουν το σενάριο ότι θα χρειαστεί 3-4 δισεκ. κεφάλαια και μπορεί να υποχρεωθεί να τα πάρει από το κράτος.

Συμπέρασμα

Οι ελληνικές τράπεζες σύρονται στα βράχια σκόπιμα από hedge funds ώστε να υποχρεωθούν να πωλήσουν NPEs αλλά και να αναζητήσουν εμπροσθοβαρώς κεφάλαια.

Το ιταλικό μοντέλο που αποτελεί συλλογική λύση μπορεί να βοηθήσει μερικώς τις τράπεζες αλλά δεν επιλύει το πρόβλημα.

Τα hedge funds προκαλούν ασφυξία στις ελληνικές τράπεζες.














ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις