Phoenix Capital: Η φούσκα των ομολόγων θα «σκάσει»

 
 
 
Tί θα συμβεί όταν οι αποδόσεις των ομολόγων θα αρχίσουν να αυξάνονται με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα κεφάλαια που θα χρειάζονται για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων
Στη φούσκα των ομολόγων η οποία είναι έτοιμη να  «σκάσει» αναφέρεται στη νέα της έκθεση η συμβουλευτική εταιρεία επενδύσεων Phoenix Capital, η οποία τονίζει τους κινδύνους που εγκυμονούν από την αύξηση των επιτοκίων, καθώς τα ομόλογα τα οποία έχουν εκδοθεί από το 2007 και μετά (68 τρισ. δολάρια), εκδόθηκαν βάση των εκτιμήσεων ότι τα επιτόκια θα κινούνται πέριξ του 0.
Οπότε αναρωτιέται η Phoenix Capital τί θα συμβεί όταν οι αποδόσεις των ομολόγων θα αρχίσουν να αυξάνονται με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα κεφάλαια που θα χρειάζονται για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων όταν οι εκδότες των ομολόγων δε θα μπορούν να τα αποπληρώσουν;
Παράλληλα κάνει εκτενή αναφορά στην περίεργη σύμπτωση όταν κάποιος αξιωματούχος κατέχει τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη να τα βλέπει όλα ρόδινα στις αγορές, ακόμα και όταν τα οικονομικά προβλήματα είναι τόσο προφανή.
Ως πρόεδρος της Fed το 1999, ο Alan Greenspan ισχυρίστηκε ότι ήταν αδύνατο να γνωρίζει αν οι τιμές των μετοχών ήταν φούσκα… όταν οι οι τιμές των μετοχών μετοχές βρισκόντουσαν στην μεγαλύτερη φούσκα τους σε διάρκεια 100 ετών.
Το επόμενο έτος (2000), η αγορά συνετρίβη.
Ως πρόεδρος της Fed το 2007, ο Ben Bernanke ισχυρίστηκε ότι η κατάρρευση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων ήταν περιορισμένη και οι επιπτώσεις δεν θα «μεταφερθούν» στην οικονομία.
Το επόμενο έτος (2008) η αγορά συνετρίβη.
Το 2017 η πρόεδρος της Fed, Janet Yellen, ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει άλλη χρηματοπιστωτική κρίση στη «ζωή μας».
Ωστόσο όπως αναφέρει η Phoenix Capital, τα δεδομένα άλλα δείχνουν.
Μόλις ένας Κεντρικός Τραπεζίτης εγκαταλείψει την Fed, ξαφνικά αλλάζει το αφήγημα του και αρχίζει να λέει την αλήθεια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συνέντευξη του πρώην επικεφαλής της Fed Alan Greenspan στο CNBC την Παρασκευή ((3/8) στην οποία έδωσε αυστηρή προειδοποίηση για την αγορά των ομολόγων, που βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης και θα απειλήσει επίσης τις τιμές των μετοχών.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η παρατεταμένη περίοδος χαμηλών επιτοκίων φτάνει προς το τέλος της και μαζί με αυτή, η bull αγορά σταθερού εισοδήματος που έχει διαρκέσει περισσότερο από τρεις δεκαετίες.
«Το σημερινό επίπεδο των επιτοκίων είναι ασυνήθιστα χαμηλό και υπάρχει μόνο μια κατεύθυνση στην οποία μπορούν να πάνε και όταν αρχίσουν θα είναι αρκετά γρήγορα» είπε ο Greenspan.
Πάντως, ο πρώην επικεφαλής της Fed δεν άσκησε κριτική στις πολιτικές της σημερινής διοίκησης της Τράπεζας, αλλά προειδοποίησε ότι το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα και θα έχει πολλές συνέπειες μόλις τελειώσει.
«Δεν έχω κάποιο χρονοδιάγραμμα γι’ αυτό» είπε και πρόσθεσε «έχω ένα γράφημα που πάει πίσω στη δεκαετία του 1800 και μπορώ να σας πω ότι αυτή η συγκεκριμένη περίοδος ξεχωρίζει.
Αλλά δεν έχει κάποιος τρόπο για να μάθεις εκ των προτέρων πότε θα αρχίσει η κατάρρευση».
Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η Phoenix Capital ο Greenspan από τότε που αποχώρησε από το τιμόνι της Fed, είναι αρκετά ειλικρινής, σημειώνοντας ότι το υπερβολικό χρέος είναι η ρίζα του προβλήματος του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ότι η επανεισαγωγή του κανόνα του χρυσού θα λύσει πολλά από τα τρέχοντα προβλήματά μας.
Και πάλι, ο πρώην πρόεδρος της Fed εκδίδει μια σημαντική προειδοποίηση ότι η αγορά ομολόγων βρίσκεται έχει σοβαρό πρόβλημα.
Δεν είναι λάθος αυτό.
Σε παγκόσμιο επίπεδο η φούσκα των ομολόγων έχει φτάσει σε πραγματικά εκπληκτικά επίπεδα.
Από το 2007 το παγκόσμιο χρέος έχει αυξηθεί κατά 68 τρισ. δολάρια (έκδοση νέων ομολογιακών εκδόσεων κρατικών και εταιρικών).
Ως αποτέλεσμα αυτού, ο παγκόσμιος δείκτης Χρέος/ΑΕΠ σήμερα είναι στο αδιανόητο νούμερο 327%.
Όλα αυτά τα νέα ομόλογα αξίας 68 τρισ. δολαρίων εκδόθηκαν με την εκτίμηση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στο 0 ή κοντά στο 0.
Οπότε αναρωτιέται η Phoenix Capital τί θα συμβεί όταν οι αποδόσεις των ομολόγων θα αρχίσουν να αυξάνονται με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα κεφάλαια που θα χρειάζονται για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων όταν οι εκδότες των ομολόγων δε θα μπορούν να τα αποπληρώσουν;








ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις