TOP SECRET – Γιατί βρίσκονται στην Αθήνα οι 50 ισχυρότεροι βιομήχανοι της Ευρώπης

 

 

Μυστική σύναξη στην Ελλάδα πραγματοποιεί το άγνωστο, αλλά πανίσχυρο λόμπι

που μπαινοβγαίνει στα πρωθυπουργικά γραφεία και επηρεάζει όσο κανένα άλλο τα κέντρα αποφάσεων
των Βρυξελλών
Top secret συνάντηση στην Αθήνα πραγματοποιούν οι επικεφαλής των ισχυρότερων βιομηχανικών ομίλων της Ευρώπης. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες , στην ελληνική πρωτεύουσα έχουν ήδη καταφθάσει τα αφεντικά των 50 μεγαλύτερων πολυεθνικών της Ευρώπης, που πραγματοποιούν συνολικό τζίρο 2,25 τρισ. ευρώ τον χρόνο και απασχολούν 6,8 εκατομμύρια εργαζομένους. Το άγνωστο, αλλά πανίσχυρο λόμπι της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας των Βιομηχάνων (European Round Table of Industrialist – ERT), που βρίσκει πάντα ανοικτές τις πόρτες στα πρωθυπουργικά γραφεία των ευρωπαϊκών πρωτευουσών και επηρεάζει όσο κανένα άλλο τα κέντρα λήψης αποφάσεων των Βρυξελλών, συνεδριάζει υπό άκρα μυστικότητα δύο φορές τον χρόνο. Τα μέλη του κλειστού αυτού κλαμπ βρίσκονται στην Αθήνα, κατόπιν πρόσκλησης του διευθύνοντος συμβούλου της Τιτάν, Δημήτρη Παπαλεξόπουλου.
Το European Round Table of Industrialists ιδρύθηκε το 1983 ως απάντηση στο ερώτημα που απασχολούσε την εποχή εκείνη πολλούς από τους ανώτερους αξιωματούχους των Βρυξελλών: Πού πρέπει να απευθυνθεί κάποιος, εάν θέλει να μιλήσει στην ευρωπαϊκή βιομηχανία;
Σήμερα, το ERT απαρτίζεται από 53 μέλη ή, αλλιώς, από την αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού επιχειρείν. Πρόεδρός του είναι ο Μπενουά Ποτιέ της Air Liquide και αντιπρόεδρος ο Βιτόριο Κολάο της Vodafone, με τη λίστα των μελών του να περιλαμβάνει τους ισχυρούς άνδρες των σημαντικότερων ευρωπαϊκών πολυεθνικών, όπως είναι οι L’ Oreal, Royal Dutch Shell, Nestle, Siemens, Rolls-Royce, Deutsche Telekom, Inditex, BASF, BMW Group, Heineken, STMicroelectronics, Eni, Thyssenkrupp, Royal Philips, Ericsson, LafargeHolcim, Volvo Group, SAP, ArcelorMittal, AkzoNobel, Telefonica, Rio Tinto, Total, Adidas, Nokia, ABB, BP, E.ON και Τιτάν.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή ενός επιχειρηματία στο φόρουμ είναι όχι μόνο να διευθύνει μια ευρωπαϊκή πολυεθνική αυτού του διαμετρήματος, αλλά και να εξασφαλίσει πρόσκληση και συστατική επιστολή από κάποιο από τα υπάρχοντα μέλη. Ομως, τα οφέλη για όσους καταφέρουν να πάρουν μια θέση στο κλειστό κλαμπ του ERT είναι προφανή. Πέραν των πολύτιμων διασυνδέσεων με τους ισχυρότερους CEOs της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, κερδίζουν και απαράμιλλη πρόσβαση στα σημαντικότερα πολιτικά πρόσωπα της Γηραιάς Ηπείρου.
Επισήμως, σκοπός του ERT είναι να προωθήσει πολιτικές που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση τόσο σε εθνικό όσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και καθώς τα μέλη του φόρουμ επαίρονται ότι επενδύουν περισσότερα από 50 δισ. ευρώ στην έρευνα και ανάπτυξη κάθε χρόνο, δεν προκαλεί εντύπωση που οι ισχυρότεροι πολιτικοί της Ευρώπης δίνουν μεγάλη προσοχή τα αιτήματά τους. «Το ERT έχει κάτι να πει. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί το αναγνωρίζουν αυτό. Και ακούνε», είχε δηλώσει το 1999 ο τότε πρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Σαντέρ, για να προσθέσει ότι η Στρογγυλή Τράπεζα «χωρίς αμφιβολία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Τα τελευταία χρόνια η κρίση φαίνεται να έχει ενισχύσει την επιρροή του λόμπι των βιομηχάνων. Τον Μάρτιο του 2013, την ώρα που η κυπριακή κρίση και το κούρεμα των καταθέσεων ταρακουνούσαν την ευρωζώνη, η Ανγκελα Μέρκελ δέχθηκε στην καγκελαρία 15 από τα μέλη του ERT, καθώς και τους τότε προέδρους της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Τον Ιούνιο του 2015 και ενώ η Ελλάδα βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ, η Μέρκελ βρήκε και πάλι χρόνο για να συναντηθεί στο Βερολίνο με το ERT, μαζί με τον Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Συναντήσεις υπό άκρα μυστικότητα
Οι πόρτες των Ευρωπαίων ηγετών είναι πάντα ανοικτές για το ERT, έχει πει ο πρώην γενικός γραμματέας της, Κιθ Ρίτσαρντσον. Αυτός, άλλωστε, έριξε λίγο φως στις μυστικές συναντήσεις του λόμπι, σαν και αυτή που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Οι συναντήσεις αυτές οργανώνονται έτσι ώστε οι πολυάσχολοι βιομήχανοι να έχουν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα, αφιερώνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο. «Συνήθως συναντιούνται το απόγευμα κάποιας Κυριακής για ένα δείπνο το οποίο παραθέτει ένα από τα μέλη. Ίσως να πραγματοποιείται σε κάποιο αρκετά ιδιαίτερο μέρος -ένα μουσείο του Βερολίνου, μια όπερα του Μιλάνου ή ακόμα και ένα βασιλικό παλάτι στο Λονδίνο- για να ακούσουν τι έχει να πει ένας πρωθυπουργός ή άλλος αξιωματούχος», έχει πει ο Ρίτσαρντσον. Και, βέβαια, τόσο η ημερομηνία όσο και η τοποθεσία κάθε συνάντησης κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό.








ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις