Προ των πυλών το τζαμί στην Αθήνα!

Προ των πυλών το τζαμί στην Αθήνα!


Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής από ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Συμπαράταξη, το άρθρο 5 που
αφορά την λειτουργία μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα.



Οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα από την αντιπολίτευση διευκρίνισαν ότι τάσσονται υπέρ της λειτουργίας του, ωστόσο επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, ζητώντας περαιτέρω αποσαφηνίσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά την σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου.



Το άρθρο πέντε είναι ενσωματωμένο στο νομοσχέδιο που αφορά «την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε θέματα παιδείας», το οποίο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, ενώ αύριο θα ολοκληρωθεί η συζήτηση και ψήφισή του στην Ολομέλεια.
Από την άλλη, διθυραμβικές είναι οι αντιδράσεις για την κατασκευή του τζαμιού, ιδίως από δυτικά μέσα ενημέρωσης.  «Η Αθήνα δεν είχε κατασκευάσει τζαμί από τότε που τελείωσε η οθωμανική κατοχή, δηλαδή από τα τέλη του 19ου αιώνα. Το τζαμί βρίσκεται στον Ελαιώνα, κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας. Το κτίριο θα έχει 500 τ.μ., αλλά δεν προβλέπεται να χτιστεί μιναρές. Οι αρχές προβλέπουν να ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου και θα κοστίσει στο ελληνικό κράτος 946.000 ευρώ», αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.



«Το πρώτο τζαμί της Αθήνας θα ολοκληρωθεί τέλη Απριλίου αλλά δεν είναι πραγματικά θεαματικό: θα χωράει μόλις 350 πιστούς. Δεν πρόκειται δηλαδή για μεγάλο τζαμί, όπως σε μουσουλμανικές χώρες. Ωστόσο, αυτό το τζαμί είναι μοναδικό γιατί είναι το πρώτο που χτίζεται στην Ελλάδα από την ανεξαρτησία της το 1830. Επίσης, γιατί χρειάστηκαν χρόνια ώστε να μπορέσει να χτιστεί αυτό το απλό κτίριο γιατί η ορθόδοξη εκκλησία αντιστεκόταν. Αποτελεί νίκη για το 1 εκατομμύριο Αλβανούς που ζουν εδώ και 20 ή 30 χρόνια στην Ελλάδα και οι οποίοι είναι εξαιρετικά μετριοπαθείς στις ισλαμικές πεποιθήσεις τους», γράφει από την πλευρά του το σάιτ franceinter.fr.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση,ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 887.000 ευρώ.











ΠΗΓΗ







































Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις