Αλλαζει και η Ευρωπη...Παλαιά Τάξη και στην Ολλανδία

Παλαιά Τάξη και στην Ολλανδία


Οι ολλανδικές εκλογές της 15ης Μαρτίου θα είναι η αρχή του τέλους της ΕΕ όπως την γνωρίσαμε; Τουλάχιστον σε ότι αφορά την ηπειρωτική Ευρώπη, αφού η Βρετανία πλέον δεν θεωρείται
μέλος της ΕΕ.
Το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά τον Β'ΠΠ θα αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη ένας εθνοκεντρικός πολιτικός σχηματισμός, το Κόμμα για την Ελευθερία, δεν αρκεί για να αλλάξει την Ευρώπη. Δύσκξολα θα σχηματίσει ή θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση, αφού οι λοιποί πολιτικοί σχηματισμοί επηρεάζονται περισσότερο ή λιγότερο από το Βερολίνο.
Αλλά κανείς δεν θα μπορεί να αδιαφορήσει για το πρώτο σε ψήφους κόμμα ή για τον έλεγχο κρίσιμων λειτουργιών του ολλανδικού κράτους από το PVV το οποίο προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις με έως και 36% έναντι όλων των υπολοίπων κομμάτων.
Το Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) έχει διακόψει την προεκλογική εκστρατεία του, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 15ης Μαρτίου, μετά την αποκάλυψη ότι ένας αστυνομικός, μέλος της ομάδας ασφαλείας του Γκέερτ Βίλντερς, του ηγέτη του κόμματος, κρίθηκε ως ύποπτος σε πιθανή απόπειρα δολοφονίας του.
Ο Βίλντερς βρίσκεται υπό συνεχή 24ωρη προστασία αφότου ένας εξτρεμιστής ισλαμιστής δολοφόνησε τον αντιισλαμιστή σκηνοθέτη Τέο Βαν Γκογκ, το 2006. Την περασμένη εβδομάδα ακύρωσε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του, όταν έγινε γνωστό ότι ένα μέλος της ομάδας προστασίας του παρείχε πληροφορίες σε συμμορίες Μαροκινών που σχεδίαζαν την δολοφονία του.

"Οι ψηφοφόροι θέλουν να μας δουν. Ο κίνδυνος θα περιοριστεί στο ελάχιστο" ανέφερε σε ανακοίνωσή του σήμερα και ξαναρχίζει την εκστρατεία του την Παρασκευή.
Η επέλαση των εθνοκεντρικών κομμάτων και το ερώτημα που απευθύνουν στους ψηφοφόρους τους: "Εθνική κυριαρχία ή υποταγή στις γερμανικές Βρυξέλλες", αρκεί για να δώσει διαλυτικό χαρακτήρα σε μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων, αρχόμενης της Ολλανδίας και εν συνεχεία της Γαλλίας τον Μάϊο και της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο, ενώ και οι ιταλικές πρόωρες εκλογές μπορούν να προκηρυχθούν ανά πάσα στιγμή, ενώ έρχονται και οι αυστριακές εκλογές..
Η απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την ΕΕ έχει δώσει σημαντική ορμή στα εθνικά κόμματα χωρών όπως η Γαλλία με το «Εθνικό Μέτωπο» της Μ. Λε Πεν, η Ολλανδία με το «Κόμμα των Ελευθέρων» και τη Γερμανία με το AfD.
Και τα αποτελέσματα, τουλάχιστον σε δημοσκοπικό επίπεδο, δεν είναι απλώς θεαματικά είναι εντυπωσιακά. Η Μαρί Λεπεν προηγείται με διαφορά στο πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών, το γερμανικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» σημειώνει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στις δημοσκοπήσεις ενώ στην Ολλανδία το «Κόμμα για την Ελευθερία» βρίσκεται σταθερά πρώτο.
Πιο συγκεκριμένα το
Το «Κόμμα για την Ελευθερία» έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες εξόδου από την Ε.Ε. εάν σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή έστω με τη συνεργασία άλλων κομμάτων, ενώ παράλληλα έχει ξεκάθαρο αντι-μεταναστευτικό λόγο.
Το 2012 το PVV είε εγκαινιάσει μια ιστοσελίδα την οποία είχε ονομάσει «Κέντρο αναφορών για κεντροευρωπαίους και ανατολικοευπωπαίους» στο οποίο ο Ολλανδός πολίτης έστελνε τα παράπονά του για ενέργειες μεταναστών από την ανατολική Ευρώπη.
«Έχετε προβλήματα με μετανάστες από τη κεντρική ή την ανατολική Ευρώπη; Έχετε χάσει τη δουλειά σας από ένα Πολωνό, ένα Βούλγαρο, ένα Ρουμάνο ή ένα άλλο ανατολικοευρωπαίο; Θα θέλαμε να το γνωρίζουμε».
Μπορεί η συγκεκριμένη ιστοσελίδα να προκάλεσε την αντίδραση της Ε.Ε. κατέδειξε όμως με σαφή τρόπο τις προθέσεις του PVV εάν κυβερνήσει την Ολλανδία.
Να σημειωθεί πως το PVV στις εκλογές του 2012 είχε συγκεντρώσει ποσοστό 15% που σχεδόν σήμερα φαίνεται να έχει διπλασιαστεί. Στο πρόγραμμά του το PVV αναφέρει με σαφήνεια τα κάτωθι:
- Έξοδος από την Ε.Ε.
- Επιστροφή στο ολλανδικό νόμισμα (guilder) και άμεση παύση της χρησιμοποίησης του ευρώ
- Κατάργηση κάθε συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ακύρωση κάθε συμμετοχής σε δραστηριότητες της Ε.Ε.
- Αίτημα για την απομάκρυνση του «ολλανδικού άστρου» από τη σημαία της Ε.Ε.
- Στα βασικά σημεία του προγράμματος του PVV είναι και η εκδίωξη της Τουρκίας από το… ΝΑΤΟ.
Όπως είναι φυσικό το PVV και ο επικεφαλής του Geert Wilders πρόκειται να οδηγήσουν την Ε.Ε. σε βαθιά κρίση εάν καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, καθώς θα ξεκινήσουν αμέσως και χωρίς δημοψήφισμα τις διαδικασίες αποχώρησης από την Ένωση.
Βέβαια παρά το γεγονός ότι έρχονται πρώτοι δε σημαίνει ότι θα γίνει και αυτό, καθώς δε θα έχουν συγκεντρώσει τα απαραίτητα ποσοστά για αυτοδυναμία. Από την άλλη πλευρά τα υπόλοιπα ολλανδικά κόμματα έχουν δηλώσει πως δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε συνεργασία με το PVV.
Αυτό μπορεί α «ψαλιδίζει» τις πιθανότητες για τους Ολλανδούς εθνικιστές να σχηματίσουν κυβέρνηση, αλλά τίποτα δεν έχει κριθεί και κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς πρόκειται να γίνει και πόση έκταση θα έχει η νίκη του PVV.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για τις πιο κρίσιμες εκλογές για το μέλλον της Ε.Ε. (πιο πολύ και από το βρετανικό δημοψήφισμα καθώς πρόκειται για μια χώρα της «καρδιάς» της €ζώνης) και αν το «Κόμμα για την Ελευθερία» πετύχει τους στόχους του τότε θα αποτελέσει μια πραγματική βόμβα στα θεμέλια της Ε.Ε.







ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις