ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ


Ενσωματωμένη εικόνα 1 
Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά στη «ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΟΤΕ» (για να μη ξεχνάμε που ζούμε), μια χρονιά, με τα γνωστά της θέματα..
Δεν θα αναφερθώ στις όποιες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, η στις όποιες «ελλείψεις» σε
δασκάλους βιβλία, η οτιδήποτε άλλο μπορεί να υπάρξει, γιατί ΟΛΑ αυτά είναι θα έλεγα δευτερεύοντα σε σχέση με τους μαθητές, και ιδιαίτερα τους μαθητές των νηπιαγωγείων και των δημοτικών.
Εδώ και χρόνια Συνέλληνες «λόγο κρίσης», έχουμε παιδιά, να πηγαίνουν στο σχολείο, και κυριολεκτικά να λιποθυμούν από την πείνα…
Όλοι θα θυμάστε τα πολλά άρθρα και ρεπορτάζ που έχουν γίνει, όλοι θα θυμάστε τις συγκλονιστικές μαρτυρίες δασκάλων αλλά και γονέων.
Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο διάβασα σήμερα και πρέπει ΟΛΟΙ να το διαβάσουμε, γιατί τα στοιχεία που αναφέρει, πρέπει όχι μόνο να μας προβληματίσουν, αλλά να μας κάνουν να σκεφτούμε το ΑΥΡΙΟ.
«“Θερίζει” η πείνα στους μαθητές
Τη φτώχεια που μαστίζει την ελληνική οικογένεια αντανακλά η επισιτιστική ανασφάλεια την οποία αντιμετωπίζουν τα παιδιά της.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Prolepsis, το 57% των παιδιών που φοιτούσαν πέρυσι στα σχολεία που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ το 25% των μαθητών των ίδιων σχολείων είναι μέλη οικογενειών στις οποίες εκτός από την επισιτιστική ανασφάλεια υπάρχουν και συνθήκες πείνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 42% των παιδιών δεν είχε φυσιολογικό βάρος και το 9% καμία ασφαλιστική κάλυψη.
Το Ινστιτούτο συνέλεξε, παράλληλα, ανώνυμα κοινωνικοοικονομικά στοιχεία για τις οικογένειές τους.
Από αυτά προκύπτει πως:το 33% των οικογενειών έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά σε ποσοστό 65%, τουλάχιστον ο ένας γονιός δεν έχει εισόδημα στο 15% των οικογενειών δεν υπάρχει καμία πηγή εισοδήματος στο 8% των νοικοκυριών τον τελευταίο χρόνο πραγματοποιήθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερο από μια εβδομάδα.
Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ, υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis, με πρωτοβουλία και δωρεά του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» με τη σύμπραξη και άλλων δωρητών, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Απευθύνεται σε σχολεία κοινωνικοοικονομικά ευπαθών περιοχών όλης της χώρας με στόχο: α) να παρέχει σίτιση μέσα από ένα δωρεάν μικρό, υγιεινό γεύμα που μοιράζεται σε όλα τα παιδιά του κάθε σχολείου και β) να προάγει την υγιεινή διατροφή ενθαρρύνοντας τους μαθητές και τις οικογένειές τους να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες που θα ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή.
Το Πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά το 2012 με 28 σχολεία, την επόμενη χρονιά οι αιτήσεις ανήλθαν σε 350 περίπου και πέρυσι έφτασαν τις 2.000.
Από αυτές ικανοποιήθηκαν οι 247, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις μεγάλες ανάγκες. «Περισσότερο από το 1/3 των σχολείων δηλώνει ότι έχει ανάγκη. Για τη χρονιά 2016-17 αναμένουμε πολύ περισσότερες αιτήσεις» επισημαίνει στο Virus η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόληψης Χρόνιων και Επαγγελματικών Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος του Prolepsis.«Ήδη, έχουμε δεχτεί αιτήσεις από 2.100 σχολεία. Από αυτές θα καλύψουμε περίπου το 15%» προσθέτει.
Από το Πρόγραμμα πέρυσι ωφελήθηκαν 20.528 μαθητές σε περιοχές της Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Θράκης, Μαγνησίας και Στερεάς Ελλάδας στους οποίους διατέθηκαν συνολικά 1.767.898 υγιεινά γεύματα. «Τα γεύματα περιλαμβάνουν γάλα, ένα σάντουιτς ή κάποια πίτα και ένα φρούτο» εξηγεί η κα Λινού, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για ένα ενισχυμένο πρωινό το οποίο πληροί υψηλότατες ποιοτικές προδιαγραφές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη διαμόρφωση του γεύματος εργάζονται διαιτολόγοι, τεχνολόγοι τροφίμων, ακόμη και ειδικοί υγιεινολόγοι, ενώ υπάρχει συνεργασία και με πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαίο ότι το 93% των γονέων που συμμετείχαν δήλωσαν ικανοποιημένοι από το Πρόγραμμα. Πιο συγκεκριμένα: το 19% των οικογενειών που αντιμετώπιζαν επισιτιστική ανασφάλεια κατά την έναρξη του έτους δεν αντιμετώπιζαν στη λήξη του σχολικού έτους το 36% των οικογενειών που αντιμετώπιζαν πείνα κατά την έναρξη, δεν αντιμετώπιζαν στη λήξη του σχολικού έτους το 47% των μαθητών που ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι στην έναρξη, είχαν φυσιολογικό βάρος στη λήξη το 45% των μαθητών που ήταν ελλιποβαρείς στην έναρξη, είχαν φυσιολογικό βάρος στη λήξη του σχολικού έτους.
«Μακάρι μέσα στις βασικές ανάγκες όλου του πληθυσμού να ήταν και η σίτιση στο σχολείο. Θεωρώ, δηλαδή, ότι η δωρεάν παιδεία είναι ελλιπής αν τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο και παραμένουν πεινασμένα.
Σε αυτή την περίπτωση ο στόχος της παιδείας δεν επιτυγχάνεται» τονίζει η κα Λινού….»
Κύριοι πολιτικάντηδες, ΤΕΩΣ, και ΝΥΝ κυβερνητικοί, βλέπετε την Ελληνική ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;
Βλέπετε ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΑΣ;
Τα ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΤΑ ΕΙΔΑΤΕ;
Θα μου πουν βέβαια κάποιοι, ΠΟΙΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ…
Και πέρα από τα «γνωστά περιστατικά» πέρυσι, ξέρετε ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΔΑΝ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ;
Βέβαια αυτά ΕΣΑΣ δεν σας νοιάζουν, σας νοιάζουν μόνο οι καρέκλες σας.
ΔΕΝ ΣΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΑΝ ΠΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ.
ΔΕΝ ΣΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ.
ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΗΡΕΙΤΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΣΑΣ.
ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΤΕ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΣΤΕΡΗΜΑ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΣΑΣ.
Θα επανέλθω.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις