Το Plan B της ΕΕ αν «σπάσει» η συμφωνία για το προσφυγικό με την Τουρκία

Το Plan B της ΕΕ αν «σπάσει» η συμφωνία για το προσφυγικό με την Τουρκία


Από τις Βρυξέλλες πάντως τονίζουν ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επίσημη αναφορά, αλλά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί γνωρίζουν ότι αν η συμφωνία με την Άγκυρα καταρρεύσει, και η μεταναστευτική ροή ξαναρχίσει με μαζικό τρόπο, η λειτουργική
συνέπεια θα ήταν μόνον μία: η διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην χώρα άφιξης».
Η εφημερίδα του Μιλάνου προσθέτει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν λειτουργικές συζητήσεις επί του θέματος, ωστόσο αν «σπάσει» η συμφωνία θα αυξηθεί η ροή προς την Ελλάδα και οι μεταναστευτικές ροές θα μετατεθούν στα βόρεια σύνορα της χώρας με αναγκαστικό κλείσιμό τους.
Υπογραμμίζεται ότι «η διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης δεν θα μπορούσε παρά να αναφέρεται πιστά στο σχέδιο το οποίο έβγαλαν από το συρτάρι της ημέρες αυτές οι αυστριακές αρχές, και που προετοιμάσθηκε στα τέλη Ιανουαρίου», όταν εστάλη στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μια ομάδα εκπροσώπων- όπως είχε λεχθεί, με την σύμφωνη γνώμη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ- για να καταλάβουν πώς μπορούσαν να “κλείσουν” τα σύνορά με την Ελλάδα.
Τότε ο κ. Τσίπρας είχε πει ότι «το κλείσιμο ή διαχείριση των βόρειων συνόρων της Ελλάδας θα ήταν η σκληρότερη λύση εκτάκτου ανάγκης που θα έχει ληφθεί κατά την διάρκεια της κρίσης».





ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις