«Ο Αμερικανός πρεσβευτής συναντήθηκε με πραξικοπηματία μια μέρα πριν το πραξικόπημα»

 
 
 
Kι άλλα στοιχεία εμπλοκής των ΗΠΑ στο αποτυχημένο τουρκικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου βγαίνουν στην επιφάνεια καθώς ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζον Μπάς συναντήθηκε με  πραξικοπηματία  Τούρκο συνταγματάρχη μία ημέρα πριν την εκδήλωση του πραξικοπήματος σε καφετέρια
 
Ο ίδιος καταδεικνύεται από τον τουρκικό Τύπο (ο οποίος βέβαια ελέγχεται απόλυτα από την κυβέρνηση Γιλντιρίμ) ότι είχε ανάμιξη στην προσπάθεια ανατροπής του Ρ.Τ.Ερντογάν από μερίδα του τουρκικού Στρατού δίνοντας προφανώς πληροφορίες σημαντικής αξίας στους πραξικοπηματίες ή λαμβάνοντας και ενημέρωση για τον τελικό σχεδιασμό.
 
Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτή τη φορά ο τουρκικός Τύπος δημοσιεύει και φωτογραφία του Αμερικανού πρεσβευτή με έναν  Τούρκο ανώτερο αξιωματικό για τον λόγο αυτόν στο καφέ Cengelkoy , όπου έγινε και η συνάντηση μία ημέρα πριν από το πραξικόπημα.
 
Η επόμενη κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης θα είναι να ζητηθεί η αποπομπή του Αμερικανού πρεσβευτή από την χώρα κάτι που θα προκαλέσει περαιτέρω ρήξη με τις ΗΠΑ.
 
Αλλά ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν νοιάζεται για το αν θυμώσουν οι ΗΠΑ καθώς θεωρεί ότι σχεδίαζαν την ανατροπή αλλά και την φυσική του εξόντωση. Είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε ολική ρήξη με τις ΗΠΑ
 
Ο Τζον Μπάς προχώρησε σε δηλώσεις :«Είμαι βαθιά ενοχλημένος  και προσβεβλημένος από τις κατηγορίες αυτές , οι οποίες δεν αντικατοπρτρίζουν την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είχε εμπλακεί σε αυτήν την παράνομη απόπειρα πραξικοπήματος ή δεν όφειλε να γνωρίζει για αυτή την παράνομη απόπειρα πραξικοπήματος, και εγώ απλά θέλω να πω για άλλη α φορά, ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είχε σχεδιάσει οποιαδήποτε  άμεση υποστήριξη έχοντας γνώση εκ των προτέρων  της οποιαδήποτε παράνομης δραστηριότητας που συνέβη το βράδυ της 15ης και της  16ης Ιουλίου ,τέλος», δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους  στην Κωνσταντινούπολη .
 
Βέβαια στις δηλώσεις του αυτές παρέλειψε να μιλήσει για το σημαντικότερο: Γιατί συναντήθηκε με έναν εκ των πραξικοπηματιών
 
Σημειώνεται ότι στις 9 Αυγούστου θα συναντηθεί ο Ρ.Τ.Ερντογάν με τον Β.Πούτιν όπου ο Τούρκος πρόεδρος ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την στροφή της Τουρκίας προς την Μόσχα με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται για την περιοχή.
 
Το σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη ούτε την Ελλάδα
 
 
Οι Τούρκοι θεωρούν τις ΗΠΑ βασικές υπεύθυνες για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου διότι: Ο Φ.ΓΚιουλέν, οι οπαδοί του οποίου συμμετείχαν σε αυτό, ζει στις ΗΠΑ σε έπαυλη στην Πενσυλβάνια και ενώ έχει λάβει πολιτικό άσυλο από το αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος.
 
Την μεγαλύτερη λαϊκή συγκέντρωση στην ιστορία της Τουρκίας με σύνθημα «υπέρ της δημοκρατίας», επιχειρεί να διοργανώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη.
 
Η συγκέντρωση «υπέρ της δημοκρατίας και των πεσόντων μαρτύρων» της 15ης Ιουλίου θα γίνει την Κυριακή στο χώρο Γιενί Καπί στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.
 
Όλος ο λαός είναι καλεσμένος και για να ακούσει το μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τους αρχηγούς των τριών από τα τέσσερα κόμματα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.
 
Τρίωρο έκτακτο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας υπό τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ, ασχολήθηκε το Σάββατο με τα μέτρα ασφαλείας της συγκέντρωσης, ενώ ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η εκδήλωση, όπου αναμένονται περί τα 3 εκατομμύρια κόσμος, θα μεταδοθεί ζωντανά από γιγαντοοθόνες και στις 81 επαρχίες της Τουρκίας αλλά και στην αμερικανική Πολιτεία Πενσιλβάνια όπου ζει ο φερόμενος ως εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος Φετουλάχ Γκιουλέν.
 
Με ανοικτό το ζήτημα της έκδοσης του από τις ΗΠΑ, η Άγκυρα επιθυμεί να συντηρήσει ένα αρραγές μέτωπο εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλου του πολιτικού κόσμου κατά των πραξικοπηματιών και με υπαινιγμούς για το ρόλο των αμερικανών.
 
Όμως ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα Τζον Μπας ήταν απόλυτα κατηγορηματικός σε συνέντευξη Τύπου.
 
«Οι ΗΠΑ, δεν σχεδίασαν, δεν κατεύθυναν, δεν στήριξαν και δεν είχαν καμία πρότερη γνώση των παράνομων ενεργειών που έλαβαν χώρα την νύχτα της 15η προς 16η Ιουλίου», δήλωσε.
 
Λάδι στη φωτιά αναμένεται ωστόσο να ρίξει η σύλληψη σήμερα Τουρκοαμερικανού Σερκάν Γκιολγκέ επιστήμονα της ΝΑΣΑ στο Χατάυ, με την κατηγορία ότι ήταν οπαδός του Γκιουλέν και διοχέτευε πληροφορίες στους Αμερικανούς.
 
Προβλήματα επίσης και στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος κατηγορούν τον αρχηγό τους Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ότι με την παρουσία του την Κυριακή στο Γιενι Καπί «νομιμοποιεί ό,τι έκανε ο Ερντογάν ως σήμερα ώστε να αυτοεμφανίζεται ως θύμα του πραξικοπήματος».
 
Ας σημειωθεί ότι από κάθε κυβερνητική ενέργεια έχει αποκλειστεί το φιλοκουρδικό κόμμα.
 
 
 
 
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις