Η απάτη που στήνουν με τα τέλη κυκλοφορίας για να καλύψουν τις αυξήσεις "φωτιά" σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης




Με μία μικρή μείωση στα τέλη κυκλοφορίας η κυβέρνηση θέλει να χρυσώσει το χάπι για τις τεράστιες επιβαρύνσεις που θέλει να επιβάλει στους πολίτες αυξάνοντας την τιμή της βενζίνης και εξομοιώνοντας τους φόρους με το πετρέλαιο κίνησης, “καίγοντας” όσους αποφάσισαν
τα τελευταία χρόνια να πάρουν αυτοκίνητα diesel βάζοντας πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Με λίγα λόγια βάζουν και πάλι στο στόχαστρο τη μεσαία τάξη, αφού αυτή είναι που θα πληγεί περισσότερο από τις αυξήσεις στα καύσιμα που μετατρέπουν την Ελλάδα σε “πρωταθλητή” στις υψηλότερες τιμές. Αυτός που έχει τη δυνατότητα να πάρει ένα ακριβό αυτοκίνητο θα το κάνει μη υπολογίζοντας το κόστος των τελών κυκλοφορίας.

Αυτός όμως που πρέπει να μετακινηθεί καθημερινά στη δουλειά του ή για άλλες ανάγκες θα δυσκολευτεί περισσότερο και το πιθανότερο είναι να αυξηθούν οι καταθέσεις πινακίδων παρά να μειωθούν, όπως υπολογίζουν στο υπουργείο Οικονομικών. Και βεβαίως να μην μιλήσουμε για την εξαπάτηση των πολιτών από το πετρέλαιο κίνησης,

Οδήγησαν τους καταναλωτές στα αυτοκίνητα diesel και τώρα τους καλούν να πληρώσουν το πετρέλαιο όσο τη βενζίνη. Η εξαπάτηση αυτή των πολιτών δεν διαφέρει καθ' όλου απ αυτή που έγινε επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιοζέλου που αφού προέτρεψαν τον κόσμο να αγοράσει μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα ήρθαν μετά να τους επιβάλλουν αβάσταχτα χαράτσια.

Σύμφωνα λοιπόν με τα μέχρι στιγμής στοιχεία αλλάζουν σχεδόν τα πάντα στη φορολογία των ΙΧ και στα τέλη κυκλοφορίας με μόνο κριτήριο ασφαλώς να μπουν ακόμη περισσότερα χρήματα στα ταμείου του Δημοσίου.

Η διυπουργική επιτροπή που έχει συσταθεί για να επεξεργαστεί το νέο σύστημα φορολογίας των ΙΧ αυτοκινήτων, εμφανίζεται να προωθεί ένα νέο σχέδιο το οποίο θα στηρίζεται σε ένα μαθηματικό αλγόριθμο ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τρία κριτήρια. Το πρώτο θα είναι η λιανική τιμή του αυτοκινήτου, το δεύτερο ο κυβισμός του αυτοκινήτου και το τρίτο η καθαρότητα, δηλαδή οι εκπομπές ρύπων.

Με τα τρία αυτά κριτήρια θα διαμορφώνεται ένας αλγόριθμος χάρη στον οποίο θα υπολογίζονται τα τέλη ταξινόμησης και οι λοιποί φόροι. Το πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται δείχνει ότι τα σημερινά ακριβά αυτοκίνητα θα επιβαρύνονται με περισσότερους φόρους ακόμα και αν μικρότερου κυβισμού. Βεβαίως, δεν θα επιβαρύνονται τόσο όσο θα επιβαρύνονταν αν η φορολογία στηριζόταν μόνο στην εργοστασιακή τιμή.

Όσον αφορά στα τέλη κυκλοφορίας ο υπολογισμός τους θα στηρίζεται στα τρία προαναφερόμενα κριτήρια στα οποία θα προστίθεται άλλο ένα τέταρτο, η παλαιότητα του αυτοκινήτου. Όσο πιο παλιό το αυτοκίνητο τόσο μικρότερα τα τέλη κυκλοφορίας. Όμως οι αλλαγές στα τέλη δεν περιορίζονται στα προαναφερόμενα τέσσερα κριτήρια, γιατί αλλάζει εντελώς η φιλοσοφία τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ένα μέρος, το 50 ή το 60%, θα υπολογίζεται με το σύστημα που έχει παρατεθεί παραπάνω, αλλά το υπόλοιπο θα μεταφέρεται στο καύσιμο.

Έτσι, θα αυξηθεί η φορολογία της βενζίνης, του πετρελαίου κίνησης και του υγραερίου στη λογική όποιος κυκλοφορεί περισσότερο και όποιος ρυπαίνει περισσότερο θα πληρώνει και περισσότερα τέλη κυκλοφορίας.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως χάρη στο νέο σύστημα και τα ελαφρώς χαμηλότερα τέλη κυκλοφορίας, θα επανακυκλοφορήσουν πολλά από τα αυτοκίνητα που ακινητοποιήθηκαν, πράγμα που θα έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν τα έσοδα τόσο από τα τέλη κυκλοφορίας, όσο και από την κατανάλωση καυσίμου, ενώ πολλοί πολίτες θα διευκολυνθούν στη δραστηριότητά τους.

Κάπως έτσι υπολόγιζε και η προηγούμενη κυβέρνηση ότι θα αυξήσει τα έσοδα και βρέθηκε να αντιμετωπίζει το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα. Κάπως έτσι πίστευαν πώς αν αυξηθεί η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθούν και τα έσοδα και τελικώς οι πολίτες ξήλωσαν τους καυστήρες και άναψαν τα τζάκια.

Στόχος της πολιτικής αυτής είναι άλλο ένα χτύπημα στη μεσαία τάξη την οποία θέλουν να τελειώσουν οριστικά. Κι όπως φαίνεται, στο κόλπο και η κυβέρνησης της Αριστεράς.





ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις