«Κούρεμα» έως 35% στο εφάπαξ τώρα, κίνδυνος κατάργησής του αργότερα

dimosio-ef-apax prisonplanetgr


Προ των πυλών βρίσκεται «κούρεμα» έως 35% σε 65.000 εφάπαξ, προκειμένου να μετριαστούν οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων.
Αυτό επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας που αλλάζει γραμμή σε σχέση με τις ενοποιήσεις των ταμείων και βάζει σε έναν φορέα τα
εφάπαξ και τις επικουρικές.
Όλα δείχνουν πως οι μειώσεις στο εφάπαξ είναι δεδομένες και ανάλογα με το ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού που θα αποφασιστεί στο νόμο θα είναι μεταξύ 25% και 35%, ενώ με την συγχώνευση των ταμείων πρόνοιας σε ένα ταμείο με τις επικουρικές συντάξεις, ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει τους σημερινούς ασφαλισμένους ότι θα υπάρχει εφάπαξ στα επόμενα χρόνια.
Όπως γράφει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», «η νέα δομή του ασφαλιστικού συστήματος θα περιλαμβάνει πλέον ένα ταμείο κύριας σύνταξης στο οποίο η κρατική χρηματοδότηση θα περιορίζεται στην πληρωμή της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ κι ένα δεύτερο ταμείο, που θα είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενο από εισφορές εργαζομένων κι εργοδοτών για να καταβάλει εφάπαξ κι επικουρικές συντάξεις. Η συγχώνευση των ταμείων πρόνοιας του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ-τραπεζών και του ιδιωτικού τομέα, μετατρέπει στην ουσία το εφάπαξ σε μια συμπληρωματική παροχή που θα υπόκειται σε περιορισμούς και θα είναι ανάλογη της οικονομικής βιωσιμότητας του ενιαίου πλέον ταμείου».
Να σημειωθεί πως διαδικασία απονομής εφάπαξ έχει «παγώσει», και στην «ουρά» περιμένουν περισσότερα από 65.000 εφάπαξ, για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2013.






ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις