ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΚΟΥΠΟΝΙΑ







Ανησυχία προκαλεί στα εργατικά συνδικάτα και τους εργατολόγους στην Ιταλία η γρήγορη εξάπλωση ενός σχεδίου πληρωμής των απασχολουμένων που αρχικά προοριζόταν μόνο για εποχικούς υπάλληλους στον αγροτικό τομέα, καθώς όπως υποστηρίζουν γίνεται
αντικείμενο κατάχρησης από τους εργοδότες και υπονομεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το σύστημα με τα κουπόνια εφαρμόστηκε προκειμένου να νομιμοποιήσει με κάποιο τρόπο την εργασία στον τρύγο και τη συγκομιδή των μήλων στη βορειοανατολική Ιταλία, η οποία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους μετανάστες οι οποίοι πληρώνονταν με μετρητά στο χέρι χωρίς να ισχύει κανένα ρυθμιστικό πλαίσιο. Την επόμενη χρονιά, επεκτάθηκε σε όλη την Ιταλία, αν και αρχικά περιορίστηκε σε «περιστασιακή εργασία» σε τομείς όπως η γεωργία και η παροχή βοήθειας κατ' οίκον, όπως οι υπηρεσίες καθαρισμού και η φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων.

Στο πλαίσιο του συστήματος αυτού, οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται απευθείας με χρήματα αλλά με κουπόνια, τα οποία ο εργοδότης αγοράζει από το διαδίκτυο, τα ταχυδρομεία ή ακόμα και από καπνοπωλεία, στην τιμή των 10, 20 ή 50 ευρώ το καθένα. Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι τα εξαργυρώνουν και λαμβάνουν 7,5 ευρώ για κάθε κουπόνι αξίας 10 ευρώ, με τα υπόλοιπα 2,5 ευρώ να δίνονται στο κράτος για την κάλυψη των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους εισφορών.

Καθώς οι εργαζόμενοι δεν έχουν υπογράψει κάποια σύμβαση, δεν έχουν δικαιώματα σε ό,τι αφορά την άδεια ασθενείας ή διακοπών, κάτι που προφανώς εξασφαλίζει πλεονεκτήματα και χαμηλότερο κόστος για τους εργοδότες. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι που πληρώνονται με κουπόνια δεν μπορούν να θεμελιώσουν το δικαίωμα να τους χορηγηθεί επίδομα ανεργίας μόλις λήξει η απασχόλησή τους.

Έκτοτε, η χρήση τους επεκτάθηκε και εκτός της περιστασιακής εργασίας. Στην Ιταλία, εργαζόμενοι με κουπόνια απασχολούνται σε σούπερμαρκετ, ξενοδοχεία ή ακόμα και εργοστάσια.

Το 2008, οι εργοδότες αγόρασαν 535.000 κουπόνια.
Το 2014, ο αριθμός τους ανήλθε στα 69 εκατ.
Και πέρυσι άγγιξε τα 115 εκατ...

Μετά το Μάαστριχτ και το χαρακτηρισμό της εργασίας σε "κόστος", έχουν κάνει χίλιες πρωτοτυπίες στα εργασιακά, προκειμένου να δουλεύει ο κόσμος τσάμπα, χωρίς ωράρια, δικαιώματα, ασφάλιση, κλπ. Κι αυτά τα λένε "καινοτομίες". Άντε να δούμε τι άλλο θα δούμε ... αν δεν τους συντρίψουμε ...






ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις