Συγκλονιστικές αποκαλύψεις: Το Associated Press συνεργαζόταν με τους Ναζί




Το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press είχε επίσημη συνεργασία με το καθεστώς του Χίτλερ τη δεκαετία του 1930, προωθώντας σε αμερικάνικες εφημερίδες υλικό που είχε παραχθεί και επιλεγεί από το υπουργείο προπαγάνδας των ναζί, σύμφωνα με στοιχεία που
ανακάλυψε γερμανός ιστορικός, κάνοντας έρευνα σε σπάνιο αρχειακό υλικό.

Το ΑP στη Γερμανία του ΧίτλερΌπως μεταδίδει ο βρετανικός Guardian, όταν το ναζιστικό κόμμα κατέλαβε την εξουσία στη Γερμανία το 1933, ένας από τους πρώτους στόχους του ήταν να επηρεάσει όχι μόνο στον εθνικό Τύπο, αλλά και τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αμερικανικά και βρετανικά πρακτορεία ειδήσεων αναγκάστηκαν να κλείσουν τα γραφεία τους στη Γερμανία, αφού βρέθηκαν στόχαστρο καθώς είχαν και εβραίους εργαζόμενους. 

Το Associated Press, το οποίο έχει περιγράψει τον εαυτό του ως το «Σώμα Πεζοναυτών της  δημοσιογραφίας», ήταν το μόνο δυτικό πρακτορείο ειδήσεων που κατάφερε να μείνει ανοιχτό στη Γερμανία του Χίτλερ και το οποίο συνέχισε να λειτουργεί κανονικά μέχρι τη στιγμή που οι ΗΠΑ μπήκαν στον πόλεμο το 1941. Βρέθηκε έτσι στην προφανώς κερδοφόρα κατάσταση να είναι ο κύριος δίαυλος για τη μετάδοση ειδήσεων και εικόνων του ολοκληρωτικού καθεστώτος.
Ο Αδόλφος Χίτλερ απευθύνει διάγγελμα
Ο Αδόλφος Χίτλερ απευθύνει διάγγελμα
Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «Μελέτες για τη σύγχρονη Ιστορία», ο γερμανός ιστορικός Harriet Scharnbergυποστηρίζει ότι το Associated Press ήταν σε θέση να διατηρήσει την παρουσία του αυτή, συνάπτοντας μία επωφελή κι αμφίδρομη συνεργασία με το ναζιστικό καθεστώς. Το πρακτορείο, όπως υποστηρίζει, είχε υπογράψει τη συμφωνία Schriftleitergesetz (νόμος του συντάκτη), που όριζε ότι δεν θα δημοσιεύσει υλικό που θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ισχύ του Ράιχ, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Όπως αναφέρει ο Guardian, σύμφωνα με αυτόν το νόμο, το AP ήταν υποχρεωμένο να προσλαμβάνει δημοσιογράφους, οι οποίοι εργάζονταν επίσης για το τμήμα προπαγάνδας του ναζιστικού κόμματος. Ένας από τους τέσσερις φωτογράφους που απασχολούνταν στο Associated Press στη δεκαετία του 1930, ο Franz Roth, ήταν μάλιστα μέλος του τμήματος προπαγάνδας των SS και τις φωτογραφίες του τις επέλεγε προσωπικά ο Χίτλερ.
Το πρακτορείο μάλιστα μετά το άρθρο του Scharnberg αποδημοσίευσε τις φωτογραφίες του Roth από την ιστοσελίδα του, αν και λόγω λογισμικού προβλήματος οι μικρογραφίες τους συνεχίζουν να είναι προσβάσιμες από το κοινό.
Το υπουργείο Προπαγάνδας του Τρίτου Ράιχ
Το υπουργείο Προπαγάνδας του Τρίτου Ράιχ

Οι φωτογραφίες και η αντισημιτική προπαγάνδα

Το Associated Press επέτρεψε επίσης στο ναζιστικό καθεστώς να χρησιμοποιεί το φωτογραφικό του αρχείο για τις ανάγκες της αντι-σημιτικής του προπαγάνδας. Φωτογραφίες του πρακτορείου μπορεί να βρει κανείς σε έντυπα των SS, όπως το «Der Untermensch» (Ο υπάνθρωπος). Ακόμη χρήση φωτογραφιών του AP υπήρξε και στο έντυπο «Οι Εβραίοι στις ΗΠΑ» που είχε ως στόχο να δείξει την παρακμή των Εβραίων στις ΗΠΑ, απεικονίζοντας τον τότε δήμαρχο της Νέας Υόρκης Fiorello LaGuardia να τρώει με τα χέρια του.
Έντυπo των SS με τίτλο «Der Untermensch» (Ο υπάνθρωπος)
Έντυπo των SS με τίτλο «Der Untermensch» (Ο υπάνθρωπος)

Η περίπτωση της εξόντωσης στην πόλη Λβιβ

Αν και η συμφωνία αυτή μεταξύ του Associated Press και των ναζί επέτρεψε στη Δύση να ρίξει μια ματιά στα όσα συνέβαιναν σε μια κατασταλτική κοινωνία, που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να είχε μείνει για πάντα στο σκοτάδι -ο ανταποκριτής του πρακτορείου στο Βερολίνο είχε τιμηθεί με το βραβείο Πούλινζερ το 1939-, η συμφωνία επέτρεψε την ίδια στιγμή στους ναζί να καλύψουν πολλά από τα εγκλήματα τους. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον Guardian ο καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Martin Luther, Harriet Scharnberg, η συνεργασία του Associated Press με το ναζιστικό καθεστώς επέτρεψε στους ναζί να παρουσιάσουν έναν πόλεμο εξόντωσης ως συμβατικό πόλεμο.
Ναζιστικό έντυπο με τίτλο «Οι Εβραίοι στις ΗΠΑ»
Ναζιστικό έντυπο με τίτλο «Οι Εβραίοι στις ΗΠΑ»
Τον Ιούνιο του 1941, ναζιστικά στρατεύματα εισέβαλαν στην πόλη του Λβιβ στη δυτική Ουκρανία. Μετά την ανακάλυψη μαζικών δολοφονιών που είχαν πραγματοποιηθεί από τα σοβιετικά στρατεύματα, γερμανικά στρατεύματα κατοχής οργάνωσαν εκδικητικά πογκρόμ εναντίον εβραϊκού πληθυσμού της πόλης.
Μετά από αυτό ο ίδιος ο Χίτλερ επέλεξε φωτογραφίες του Franz Roth και έδωσε εντολή να διανεμηθούν στον αμερικανικό Τύπο από το Associated Press. Μόνο που αντί για τις φωτογραφίες της σφαγής των Εβραίων της Λβιβ, στον αμερικανικό Τύπο στάλθηκαν φωτογραφίες από δολοφονίες που είχαν κάνει τα σοβιετικά στρατεύματα, σημειώνει ο Scharnberg.
«Aυτές οι εικόνες έπαιξαν το ρόλο τους στη συγκάλυψη του αληθινoύ χαρακτήρα του πολέμου του οποίου ηγούνταν οι Γερμανοί», αναφέρει ο Scharnberg. «Το ποια γεγονότα έγιναν γνωστά και ποια παρέμειναν άγνωστα μέσω του Associated Press, είχε να κάνει με τα γερμανικά συμφέροντα και τη γερμανική αφήγηση του πολέμου», προσθέτει ο ιστορικός.
Ομιλία του υπουργού Προπαγάνδας των Ναζί Γιόζεφ Γκαίμπελς
Ομιλία του υπουργού Προπαγάνδας των Ναζί Γιόζεφ Γκαίμπελς

Τι απαντά το Associated Press

Απαντώντας στα όσα επισημαίνει ο Scharnberg, το Associated Press σχολίασε ότι τα όσα περιγράφει ο ιστορικός αναφέρονται σε δραστηριότητες εργαζομένων του πρακτορείου, πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι οποίες ήταν άγνωστες σε αυτό.
Σημείωσε ακόμη ότι το Associated Press μελετά τα αρχεία της εποχής σε μία προσπάθεια «να κατανοήσει περαιτέρω τη συγκεκριμένη περίοδο».
Μιλώντας στον Guardian, εκπρόσωπος του πρακτορείου, ανέφερε τα εξής: «Καθώς συνεχίζουμε να διερευνούμε το θέμα, το AP απορρίπτει κάθε ιδέα ότι σκόπιμα “συνεργάστηκε” με το καθεστώς των Ναζί.
Μια ακριβής περιγραφή του τι συνέβη θα ήταν ότι το AP όπως και άλλοι ξένοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί υπέστησαν έντονη πίεση από τους Ναζί από το 1932 μέχρι την απομάκρυνση του AP από τη Γερμανία το 1941. Η διοίκηση του AP αντιστάθηκε στην πίεση και την ίδια στιγμή εργάστηκε για να συλλέξει ακριβείς, κρίσιμες και αντικειμενική πληροφόρηση σε σκοτεινούς και επικίνδυνους καιρούς».





ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις