Σκόπια: Έντονες αντιδράσεις χιλιάδων Αλβανών κατά της ανέγερσης Σταυρού




Στα Σκόπια περίπου το 68% των κατοίκων είναι χριστιανοί, που ανήκουν στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία.Οι μουσουλμάνοι συνθέτουν το άλλο 32%, με τους περισσότερους από αυτούς στην πραγματικότητα να είναι από τη
γειτονική Αλβανία.
Μετά από απόφαση του πρόεδρου των Σκοπιανών της Διασποράς, Todor Petrov για την ανέγερση ενός ψηλού σταυρού 55 μέτρων (180 πόδια) αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές, κυρίως αλβανικής εθνικότητας, συγκεντρώθηκαν σε ένα κόμβο του Δήμου Butel των Σκοπίων την Πέμπτη το βράδυ για να διαδηλώσουν κατά της ανέγερσής του.
Οι διαδηλωτές κατεδάφισαν το φράκτη, που έχει συσταθεί και κατέστρεψαν το σημείο όπου θα τοποθετούνταν ο σταυρός ενώ ανακοίνωσαν ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι ο δήμος να ανακαλέσει την απόφασή του.
Ο σταυρός αυτός άρχισε να κατασκευάζεται το προηγούμενο Σάββατο, εν μέσω έντονων αντιδράσεων Αλβανών. Μάλιστα, μετά την τελετή έναρξης των εργασιών για την ανέγερση του σταυρού, ξυλοκοπήθηκε από μία ομάδα Αλβανών ένας δημοτικός σύμβουλος του δήμου Μπούτελ,ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την κατασκευή του σταυρού.
Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, σημειώνουν ότι αφορμή για την κατασκευή του σταυρού αυτού στον Δήμο Μπούτελ αποτέλεσε η τοποθέτηση, πρόσφατα, ενός μεταλλικού δικέφαλου αετού σε περιοχή του διπλανού Δήμου Τσάιρ, ο οποίος κατοικείται στην πλειοψηφία του από Αλβανούς.
Η τοποθέτηση δικέφαλου αετού, ο οποίος είναι το σύμβολο των απανταχού στον κόσμο Αλβανών, είχε προκαλέσει τη δυσφορία και τις αντιδράσεις του σλαβικού πληθυσμού της περιοχής.









ΠΗΓΗ
















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις